Tribuna
Regatul lui Fred Nuss: "Regalul de portrete"
Adrian POPESCU
685 vizualizari
Regatul lui Fred Nuss:

Marþi (18.02), în organizarea Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, dar şi a Editurii Honterus din Sibiu, a fost lansat mult aşteptatul album foto: "Regal de portrete". Acesta cuprinde 160 de imagini "faciale" surprinse de Marele Maestru, artistul fotograf Fred Nuss. Evenimentul a stârnit curiozitatea sibienilor. Ca atare, Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu a devenit o mini AGORA. Creatorul şi oratorii le-au oferit celor prezenţi "cheile lecturii digitale" versus "cheile lecturii printate" definitorii acestei apariţii editoriale de excepţie.

Moderatorul

Moderatorul evenimentului a fost directorul Editurii Honterus, dl. Benjamin Józsa, care în preambulul evenimentului a mărturisit că "acest album şi-a început procesul de germinaţie încă din 2008, având la bază câteva imagini surprinse de artist la festivalul de Jazz de la Sibiu" şi că de atunci şi până acum conceptul editorial a parcurs un drum lung, "în care cuvintele de ordine au fost: meticulozitate, pasiune şi dragoste pentru arta fotografică şi mesajul fotografic lăsat posterităţii".

Botezatul ”Frederico Nussini”

În prima intervenţie filologul Ion Onuc Nemeş a evocat prietenia care îl leagă de Fred Nuss, implicit de universul lui fotografic. Tot domnia sa şi-a construit pledoaria pornind de la interviul publicat în paginile ziarului Tribuna de Sorana Maier, o radiografie surprinzătoare a celui care în fragedă pruncie a visat la starea de copilărie fără a se bucura de ea. "Astăzi, la anii senectuţii, Nuss îşi permite să se joace cu aura copilăriei” dar şi cu aura laurilor. În acest joc haric Ion Onuc Nemeş avea să deconspire secretul creativităţii fostului coleg, invocând enunţul celui "botezat Frederico Nussini": "să-ţi faci zilnic trei bucurii", o ecuaţie magică din care face parte şi soţia lui Ecaterina.

L-a cunoscut când avea 13 ani

O altă intervenţie pertinentă i-a aparţinut jurnalistei Beatrice Ungar. Managerul săptămânalului Hermannstädter Zeitung a mărturisit că la vârsta de 13 ani a ajuns să fie cuprinsă de "virusul artei fotografice" taman de la autorul albumului. Beatrice Ungar a surprins asistenţa şi cu interesante date statistice legate de fotografiile lui Nuss şi de cariera "Omului fără vârstă".În acest context Sorana Maier a fost încurajată să persevereze în descoperirea lui Fred Nuss.

"Revendicat"

O intervenţie aparte -tehnică şi jurnalistică- a avut directorul cotidianului Tribuna. Mircea Biţu într-o notă glumeaţă a revendicat creativitatea membrului AFIAP precizând: "Dacă ziarul german îl revendică pe Nuss săptămânal noi îl revendicăm în formula cotidiană de apariţie a Tribunei". Tot domnia sa a precizat că a cunoscut etapele acestui volum, fiind alături de Pupi (n.n. soţia artistului fotograf), printre privilegiaţii actului de concepţie a albumului de faţă. În final i-a urat autorului ca Dumnezeu să îl ocrotească şi să-i dea forţă şi pentru alte proiecte fotografice.

"Cezarul Nuss"

Fred Nuss a apărut în aceeaşi ipostază, anume cea a omului discret, echilibrat şi sfios. De această dată "cronicarul oraşului” a pledat pentru antropologia culturală, antropologia axată pe portretistică şi pe psihologie - căci fiecare cadru incumbă secretele sinei / sinelui celui surprins. Fred Nuss oferă Sibiului şi României nu un simplu album, ci un adevărat manual de portretistică, despre cum trebuie compuse diferite tipuri de portret: academic sau artistic-interpretativ. "În funcţie de starea artistului fotograf, dar şi a celui imortalizat, este surprins caracterul persoanelor portretizate". Este evident că acest album foto este un "discurs " despre elementele de limbaj fotografic, toate pentru a face un portret expresiv, ca "o mostră a biografiei" celui surprins în instantaneu. Fred Nuss a mai invocat colaborarea cu medici şi biologi, în urma cărora a înţeles că antropologia "este o configuraţie de direcţii diferite pentru studierea omului". Albumul "Regalul de portrete" se înscrie în studiile de imagistică specifice antropologiei contemporane, cu acest "discurs foto" dedicat destinului uman şi omului


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia