Regal folcloric pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita

La Agnita a avut loc a XXVII-a ediție a Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Cânt și joc pe Hârtibaci”. Festivalul concurs de la Agnita este un prilej pentru tinerii interpreți de muzică populară de a-și dovedi atât calitățile de interpreți cât și vocația de păstrători și promovatori ai tezaurului folcloric național.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Câștigătorii edițiilor anterioare au dovedit prin succesele ulterioare că trofeul câștigat la Agnita a fost binemeritat: Gabriela Tuță, Alexandru Brădățan, Virginia Irimia, Răzvan Năstăsescu, Florin Boită, Codruța Rodean, Andra Matei, Cătălina Rotaru și Ioana Ștefan, sunt câțiva dintre cei care au confirmat decizia juriului, devenind nume cunoscute în cultura folclorului național

La această ediție 14 tineri din toate zonele țării, au îmbrăcat frumoasele costume populare reprezentative, au ales cele mai frumoase cântece și au venit pentru a le prezenta juriului și publicului agnițean.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un juriu exigent, format din mari profesioniști din domeniul folclorului, Elise Stan, Silvia Macrea, Mariana Anghel, Marcel Părău Brâncoveanu, Doina Părău și Paul Hârțoagă, a certificat și de această dată valoarea concursului și a concurenților.

Pentru a-și pune în valoare calitățile de interpreți, concurenții au avut alături orchestra Ansamblului „Cindrelul Junii Sibiului” condusă de Radu Dinescu, cel mai tânăr dirijor de orchestră de muzică populară.

Publicul a trăit emoțiile concursului împreună cu Boieriu Bogdan Florin din Mărginimea Sibiului, Mămăligă Alexandrina din Republica Moldova, Nastasie Chiva Sorin din Caraș-Oravița, Drăgoi Denisa din Rupea, Diac Sabina Cristina din Neamț, Vlad Robert Daniel din Buzău, Romanți Ioana Maria din Valea Mureșului, Cupșe Denis din zona Codrului, Tămaș Camelia Alexandra din Valea Someșului Mic, Cojocariu Didi Ionuț din Moldova, Goia Roxana din Banat, Balogh Vasile Raul din Valea Târnavelor, Elena Lorena din Gorj și Crețu Bianca din Valea Târnavelor.

Emoțiile publicului au continuat și după terminarea concursului, când pe scenă au urcat copiii și tinerii agnițeni într-un spectacol primit cu bucurie și aplaudat de spectatori.

Au adus bucurie

în sufletul spectatorilor, mulțimea prichindeilor din formațiile de copii pregătite de Ioan Sârbu și Ionuț Mihăilă, care au umplut scena cu primii pași de joc, dovedind preocuparea părinților pentru cultivarea dragostei de joc și cântec popular.

Ansamblurile Cununa și Cununa Veteranii au impresionat prin virtuozitatea cu care au prezentat jocuri de pe Valea Hârtibaciului, Mărginime și de pe Târnave.

Pentru cântecele prezentate au primit aplauze grupurile vocale ”Flori Hârtibăcene” pregătite de prof. Doina Părău, și spun grupuri pentru că pe lângă cel inițial, format în urmă cu cinci ani, a mai apărut un buchet de floricele foarte talentate.

Pentru frumsețea cântecelor și a interpretării au fost aplaudate solistele Claudia Mihăilă, Teodora Țerbea și Cezara Borcea, aceasta prezentând și o suită de melodii interpretate la vioară.

O noutate pe scena din Agnita a fost grupul de elevii de la cursul de saxofon din cadrul Școlii de Muzică din Agnita pregătit de profesorul Daniel Țârlea, care, deși foarte tânăr a impresionat prin virtuozitatea interpretării.

Taraful Casei de Cultură condus de Nicolae Vâștea, pe lângă acompaniamentul solistelor, a fost aplaudat și pentru colajul de învârtite, din care nu au lipsit cele mai îndrăgite adică cele de pe Valea Hârtibaciului.

A doua zi a acestui regal folcloric a început cu prezentarea și premierea concurenților care au urcat pe scenă așteptând cu emoție decizia juriului, pentru care, așa cum a spus Elise Stan, a fost destul de dificil să facă departajarea, fiind nevoiți să acorde de trei ori, la câte doi concurenți același loc în clasament.

Premierea a început prin acordarea diplomelor de participare tuturor concurenților, de către prof. Doina Părău, directorul Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” și al festivalului „Cânt și Joc pe Hârtibaci”.

Trofeul concursului din acest an

a plecat în Banat cu talentata interpretă Roxana Goia care a impresionat atât prin calitățile vocale cât și prin ținuta și portul reprezentative pentru această zonă.

Locul I a fost obținut de Vasile Raul Balogh, locul II de Denis Cupșe și Vlad Daniel Robert iar locul III de către Alexandrina Mămăligă și Didi Ionuț Cojocaru.

Centrul de Creație „Cindrelul Junii Sibiului” i-a premiat pe Bianca Crețu și Bogdan Florin Boeriu iar Lorena Ene, Camelia Alexandra Tămaș și Ioana Maria Romanți au primit mențiuni.

Premiații, lipsiți de emoții, le-au oferit spectatorilor câte un cântec din cele prezentate în concurs. Câștigătoarea trofeului a fost aplaudată pentru cele două cântece și felicitată de Ioana Ștefan câștigătoarea trofeului la festivalul precedent care a oferit și ea cele două cântece pentru care a fost premiată.

După emoțiile premierii a urmat un spectacol oferit de ansamblul „Junii Sibiului”, spectacol pe măsura valorii acestui etalon al culturii naționale, coordonat de Silvia Macrea, marea doamnă a folclorului românesc.

Intre suitele de jocuri populare din diferite zone folclorice, spectatorii au aplaudat o pleiadă de îndrăgiți soliști vocali: Traian Stoiță, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Robert Târnăveanu, Alina Bica, Marcel Părău Brâncoveanu, Felicia Stoian, Ioana Bogdan Roman, Roxana Lupu Vasilescu, Constantin Vasilescu, Ioan Surdu și Mariana Anghel care a ridicat publicul în picioare cu cântecele patriotice dedicate Zilei Naționale a României.

Neanunțat în program, având altă invitație, în scenă a intrat Adrian Neamțu care a declarat că nu a putut lipsi de la acest festival foarte drag inimi sale și cu taragotul lui a umplut sala de doine și de cântece de joc de pe Valea Hârtibaciului și spectatorii l-au aplaudat cu multă dragoste.

Minunatul spectacol a fost încheiat de ansamblul sibian cu o suită de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului.

La frumusețea acestui spectacol un rol deosebit l-a avut îndrăgitul solist Traian Stoiță care, cu talentul lui de prezentator, a adăugat un plus de valoare celor două zile de maraton folcloric desfășurate timp de opt ore pe scena Casei de Cultură din Agnita.

Festivalul concurs „Cânt și joc pe Hârtibaci” a fost organizat de Primăria Agnita și Casa de Cultură ”Ilarion Cocișiu” cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii Sibiului” și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

I. Bârsan

 

 

 

27 noiembrie 2023 la 15:09
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 4 ore
Piața Habermann, învăluită în culoare și stil, la Sibiu Fashion Days
În ciuda temperaturilor ridicate din weekend, Piața Habermann din Sibiu a fost plină de evantaie, ochelari de soare...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 6 ore
Sibienii au preferat filmul în aer liber, la „Arini Fest Cinema”
În acest weekend, familiile, cuplurile, dar și cei singuri își pun în rucsac pături, își caută unghiul perfect...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
(UPDATE) Matthew Riccitello, favorit la câștigarea Turului Ciclist al Sibiului după ce trece al doilea linia de sosire la Păltiniș Arena
Americanul are acum 66 de secunde în clasamentul general în fața lui David De La Cruz, iar Turul...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 8 ore
Construiești o casă? Hai azi la Ravago și pornește cu dreptul!
Cei care își doresc o locuință construită bine, cu materiale de calitate și soluții moderne, mai au astăzi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 10 ore
Zilele Muzicale Româno-Americane au adus “Anotimpurile” pe strada Cetății.
Cea mai frumoasă stradă din Sibiu s-a transformat vineri seara într-o veritabilă sală de spectacol în aer liber...
Eveniment
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Video/ Pregătiri intense pentru prima seară la Festivalul „Bujorul de Munte”. Drumeţie, mâncare tradiţională şi proiecţie de film
Vineri după-amiază, Gura Râului a intrat în atmosferă de sărbătoare. Festivalul "Bujorul de Munte", eveniment așteptat atât de...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 07.07.2025 PROD, strada PRINCIPALA partial 09:00...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(UPDATE) Pro-continentala Israel – Premier Tech păstrează tricoul galben, dar în preia Riccitello. (VIDEO) Prima la profesioniști, dar ce victorie pentru american…
Matthew Riccitello este câștigătorul etapei regine la ediția a XV-a a Turului Ciclist al Sibiului. Rutierul american s-a...
Eveniment
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
FC Hermannstadt câștigă ultimul amical de dinaintea debutului noului sezon, 2-0 cu ”călăreții roșii”. ”Dublă” Sergiu Buș!
Sibienii termină presezonul cu o victorie în amicale. Echipa lui Marius Măldărășanu s-a impus, vineri, pe terenul Bazei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Sibiu în ritm de vară: concerte simfonice, muzică militară și balet în aer liber
După un debut spectaculos al verii muzicale în Piața Mare, unde în seara de 3 iulie, sub bagheta...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Mama Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, canonizată de Biserica Ortodoxă Română
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  Sfântului Sinod al Bisericii...
Eveniment
2 min de citit