Tribuna
PNL
Reduceri de personal, la DGASPC Sibiu. Angajații, revoltați după ce au lucrat în perioada stării de urgență în ture de 14 zile
Andra MARINESCU
1614 vizualizari
Reduceri de personal, la DGASPC Sibiu. Angajații, revoltați după ce au lucrat în perioada stării de urgență în ture de 14 zile
Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS "Pro. Asist", federaţie reprezentativă pentru sectorul Asistenţă Socială, acuză DGASPC Sibiu pentru că, după ce angajații din centrele rezidențiale pentru copii și adulți au lucrat în ture de 14 zile, fiind izolați la locul de muncă, se reduce din personal. Federația a transmis redacției noastre un comunicat prin care subliniază "abuzurile cu care se confruntă angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu".


Conform Doinei Ghiuritan, președintele sindicatului PRO ASM,  după perioada critică din starea de urgență, în care personalul din centrele rezidențiale pentru copii și adulți a fost izolat împreună cu beneficiarii și forțat să lucreze în ture de 14 zile, perioadă în care "nu s-a ținut cont de nimic din ceea ce ar fi trebuit să însemne drepturi recunoscute de lege, pentru ca așa s-a hotărât prin Ordonața Militară nr.8, acum Consiliul Județean Sibiu și conducerea DGASPC Sibiu au hotărât să vină cu modificări, care în opinia noastră aduc grave prejudicii calității serviciilor oferite către beneficiari dar și salariaților acestor unități".
"Astfel, sub motivul că se dorește reorganizarea serviciilor sociale, DGASPC Sibiu a solicitat refacerea structurii de personal pentru unele centre din subordine în sensul scăderii numărului de salariați. Acest lucru ascunde dorința conducerii Consiliului Județean și a DGASPC Sibiu de a nu suporta din bugetul local diferența necesară funcționalității normale a acestor unități și de a se încadra cu cheltuielile de personal la maximumul prevăzut de HG 426/2020- de 80% din valoarea standardului de cost (valoare suportată de altfel din bugetul de stat). Totodată, salariații din cadrul unităților de asistență socială ai DGASPC Sibiu, nu beneficiază ca ceilalți colegi ai lor din cadrul altor DGASPC-uri din țară de sporul pentru munca prestată în zilele de sămbătă, duminică și sărbători legale, de spor de 100% din salariul de bază ci, procentul care se aplică acum la DGASC Sibiu, este de, nici mai mult, nici mai puțin, 1% !!! Suntem scandalizați de modul în care Consiliul Județean și DGASPC Sibiu au decis să facă disponibilizări de personal fără a solicita, a deține o analiză sau o strategie proprie sau cel puțin o recomandare în acest sens din partea Agenției Județene pentru Plăți și Prestații Sibiu (instituție cu atribuții în verificarea respectării standardelor de cost și de calitate). Considerăm că, luând asemenea decizii fără expertiză sau recomandare, se ajunge în situația în care nu este utilizată eficient resursa umană prin redistribuirea specialiștilor în alte servicii sociale (într-un sistem care știm bine că duce lipsă de personal specializat) și prin valorificarea la maxim a experienței și expertizei personalului din centrele supuse reorganizarii prin ocuparea posturilor vacante din celelalte centre rezidentiale", se arată în comunicatul remis redacției noastre.
Federația speră ca autoritățile "vor lua act de acest comunicat, își vor reconsidera acțiunile și vor lua cele mai bune decizii astfel încât niciun salariat să nu rămână fără loc de muncă, mai ales că sistemul de asistență socială face parte din prima linie în lupta cu pandemia, riscurile la care sunt supuși salariații pentru a asigura sănătatea beneficiarilor de servicii sociale sunt la un nivel ridicat, iar expertiza specialiștilor este necesară în activitatea de prevenire a infectarii cu noul coronavirus. Totodată, să nu uităm că suntem într-un an cu multe implicații politice și electorale și acești salariați nu trebuie să devină victime ale unor lupte politice".


Ce spune DGASPC Sibiu


Potrivit Laurei Vîlsan, directorul DGASPC Sibiu, instituția a inițiat o amplă analiză a sistemului de protecție rezidențială pentru copiii și adulții cu dizabilități din mai multe considerente: scăderea numărului de copii din centrele de plasament; necesitatea închiderii tuturor centrelor de plasament din subordine; standardele de cost aprobate prin HG 426/.02.06.2020; eficientizarea furnizării serviciilor sociale.
"Acest demers pe care l-am inițiat este participativ, deschis și transparent, fiind implicați toți conducătorii de centre și specialiști din aparatul propriu, cum este și firesc. Fiecare șef/director de centru a venit cu propuneri de eficientizare a costurilor în centrul pe care îl conduce, pentru că s-a înțeles necesitatea acestei analize, iar în acest moment suntem în faza de finalizare a acesteia. Toate propunerile noastre - chiar dacă vor presupune și reduceri de personal - sunt justificate, în deplină concordanță cu respectarea standardelor de calitate și îndeplinesc condițiile minime necesare obținerii licențelor de funcționare", a spus directorul DGASPC Sibiu.
Potrivit acesteia, în zilele următoare, DGASPC va transmite Memoriul justificativ al acestei analize Consiliului Județean Sibiu, "urmând să revenim cu detalii privind concluziile și demersurile pe care le vom face de la nivelul ordonatorului secundar/ terțiar de credite". 

 

comentarii
3 comentarii

bugetr mai bugetar
sa incepe reducerile de la sefime
ca aia are 2000 eur pe luna salar si prime
de antena hahahahhaha
ionaluivernelu
11.08.2020 13:27
Așa pățesc slugile la stăpân ticălos.
Un cititor
11.08.2020 16:53
In genunchi stau slugile, nu mai ascultati de stapan?
Guvernatorul Transilvaniei
11.08.2020 21:09
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

anunt-incepere-proiect-139830-final

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia