Tribuna
Fabrica Sevis
Recensământul general agricol, între 10 mai și 31 iulie. România deține 33% din numărul de exploatații agricole din UE
Sorana MAIER
983 vizualizari
Recensământul general agricol, între 10 mai și 31 iulie. România deține 33% din numărul de exploatații agricole din UE

Recensământul General Agricol runda 2020 va avea loc în perioada 10 mai-31 iulie 2021, pentru a colecta date care să permită obținerea unor indicatori de agricultură și mediu care permită punerea în aplicare a unor politici agricole unitare și acordarea de finanțări. Recensământul va colecta informații de la utilizatorii suprafețelor agricole și de la deținătorii de efective de animale.

„Toți cetățenii la care se va ajunge cu chestionarele, sunt rugaţi să coopereze și să răspundă solicitărilor personalului de recensământ”, anunță reprezentanții Direcției Județene pentru Agricultură Sibiu.

Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, sub coordonarea și controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Comisia Județeană pentru Recensământul General Agricol asigură condițiile necesare bunei desfășurări a activităţilor de pregătire, organizare și efectuare a recensământului, potrivit acțiunilor care sunt stabilite de către Comisia centrală pentru recensământ.

Personalul de recensământ din teritoriu este format din recenzori, recenzori șefi și coordonatori pentru recensământul propriu-zis.

„Recensământul agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informații complexe și date statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole. Recensământul general agricol are ca obiectiv asigurarea de date statistice pentru fundamentarea şi punerea în aplicare a politicilor naţionale și europene în domeniul agricol, în concordanţă cu Sistemul Statistic European, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună”, potrivit unui comunicat al instituției.

 

Exploatații multe și mici

 

Țara cu cele mai multe și printre cele mai mici exploatații agricole, Romania deține circa 33% din numărul total de exploatații agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul uniunii, de 16,6 ha/exploataţie.

Importanţa rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure ţării noastre un sector agricol competitiv și durabil. Datele vor permite urmărirea și a unor indicatori statistici de agri-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea susţine dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și aşa-numitul acord verde.

De asemenea, datele vor contribui la identificarea şi aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi: cine va face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?, câte femei mai lucrează în agricultură?, dispar fermele familiale?, devine agricultura dominată de marile întreprinderi?, există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?, cum influențează agricultura atât în mod pozitiv cât și negativ mediul, cum se schimbă metodele de producţie?

Legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani.

Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea şi evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,8 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia