Tribuna
Realitatea virtuală, în premieră la Muzeul ASTRA din Sibiu, pentru vizitatori
Andra MARINESCU
1044 vizualizari
Realitatea virtuală, în premieră la Muzeul ASTRA din Sibiu, pentru vizitatori
© Arhiva TRIBUNA
Muzeul ASTRA va fi primul muzeu în aer liber din România care va oferi vizitatorilor, începând cu anul 2021, ochelari de realitate virtuală. Instituția dezvoltă proiectul "Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3)", finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Programul se va desfășura timp de doi ani și urmărește dezvoltarea metodelor inovative de valorificare, comunicare și interpretare a a patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA. 
Conform Dianei Roman, managerul proiectului, programul va presupune restaurarea unui număr de 13 obiecte cu specific gastronomic, crearea unei expoziții multimedia și a unui program de valorificare care va consta în desfășurarea unor ateliere meșteșugărești, reconstituiri și târguri.


"Încercăm să aducem prin acest proiect multe lucruri inedite, care până acum nu s-au mai făcut în muzeele în aer liber din România. Să facem un mariaj fericit între tradiție, trecutul satului românesc, și noile tehnologii, tocmai pentru a dezvălui mult mai ușor poveștile pe care Muzeul în Aer Liber le are de spus", a explicat Mirela Iancu, directorul Departamentului de Marketing Cultural al Muzeului ASTRA.


Proiectul va consta în ateliere meșteșugărești și într-o expoziție organizată în trei gospodării din Rășinari și Sebeșu de Jos. Publicul va avea ocazia să vadă 13 obiecte restaurate.
"Dar expoziția nu va consta doar în cele 13 obiecte pe care ni le propunem a le restaura. Aceste obiecte vor fi reintegrate într-un mod mai firesc, în gospodăriile din care provin. Am ales trei gospodării din județul Sibiu, respectiv gospodăria pastorală din Rășinarii și un staul cu fânețe din Rășinari și o gospodărie de boștinari din Sebeșu de Jos", a spus Mirela Iancu.

Boștinarii și lumânărarii își vor spune poveștile


În aceste gospodării, vizitatorii vor avea ocazia să afle poveștile boștinarilor și lumânărarilor, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală. 
Potrivit conducerii Muzeului ASTRA, vor fi mai multe scenarii pentru realitate virtuală și un ghidaj audio.
"Orice obiect va fi iluminat și, automat, selectând limba română sau limba engleză, vizitatorul va primi sub formă audio în primă etapă o poveste despre acel obiect. Pentru fiecare gospodărie vor fi 20 de seturi de ochelari de VR. Într-un meniu vor fi cinci scenarii despre partea de conservare și restaurare, pentru că încercăm să explicăm și ce se află în spatele acestei povești. De asemenea, boștinarii și lumânărarii vor povesti astfel despre acele obiecte. Noi încercăm să îi readucem în activitate și să îi stimulăm să producă", a mai declarat Mirela Iancu, care este și coordonatorul expoziției. 
Printre obiectele expoziției se vor număra piua pentru grâne cu pisălog, cănceul, sărărița, lacra de faină, plosca pictată, teascul pentru must de mere, un butoiaș pentru țuică și altul pentru dus apa. 
Organizatorii evenimentului își mai propun ca, prin acest proiect, să crească numărul vizitatorilor ce au între 15 - 30 de ani.
"Vom reuși să accesibilizăm și să comunicăm așa cum ar trebui în relația patrimoniu - societate. În cadrul proiectului, vor fi și ateliere culinare cu toată povestea din spatele acestor comunități tradiționale, a fiecărei familii pe care o vom aduce", a conchis Lucian Robu, coordonatorul programului cultural. 

Proiectul "Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3)" beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde wueo între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 - 2021.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia