Tribuna
Războiul invizibil dintre taximetria clasică și transportul alternativ, asigurat de Bolt, Uber, Go Clever
17104 vizualizari
Războiul invizibil dintre taximetria clasică și transportul alternativ, asigurat de Bolt, Uber, Go Clever

Viața de fiecare zi este marcată de transportul cotidian, o pendulare continuă, de la domiciliu la locul de muncă sau locul de cumpărături, eventual la locul de petrecere a timpului liber. În agenda zilnică a cetățeanului, transportul public înseamnă enorm, puțini fiind aceia care preferă bicicleta, majoritatea sibienilor alegând transportul public în comun, o componentă importantă fiind asigurată de taximetrie.

Apariția transportului alternativ - reprezentat de Bolt, Uber, Go Clever (există și alte servicii de ridesharing) - nu a fost perceput, la început, ca un pericol real pentru taximetria clasică. Odată cu reglementarea transportului alternativ prin OUG 49/ 2019 și clarificarea faptului că activitățile de transport urban desfășurate prin intermediul platformelor digitale sunt asimilate serviciilor de transport și nu serviciilor de comerț online, toți cei care practică taximetria clasică au sesizat concurența neloială și modul în care s-a creat o discriminare evidentă pentru toți cei care au dus greul taximetriei clasice, în ultimele decenii. De câțiva ani, știam că protestele taximetriștilor față de noua formă de transport public „alternativ” s-au întețit, îmbrăcând forme diverse, îmbunătățindu-se și formele de protest.

În ultimele zile, am avut șansa să-l descopăr pe unul dintre conducătorii taximetriei clasice, Ioan Pugna fiind născut la Bistrița Năsăud (în 1974), din septembrie (2023) conducând Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania. Nu are studii superioare, doar medii, recunoscând sincer că a ajuns în taximetrie din greșeală (din februarie 2003, cu o pauză între 2012-2014), practicând taximetria în Cluj-Napoca. Asociația are 209 membri, conducerea ei fiind asigurată de Ioan Pugna - președinte, Tudor Jiman - vicepreședinte, Vicențiu Stroe - secretar general.

Cu multă amabilitate mi-a răspuns la toate întrebările, demonstrându-mi că nu întâmplător conduce - în București (!) - protestele taximetriei clasice, împotriva celor mai noi forme de transport alternativ. Iar pentru informarea tuturor cititorilor Tribunei, vă aducem la cunoștință faptul că opt membri ai Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (AMPOTRT) au avut o primă întâlnire cu o delegație a Guvernului, condusă de Șeful Cancelariei Primului Ministru (în 28 februarie 2024), subiectul întâlnirii fiind o listă de propuneri de modificare a O.U.G 49/2019. Reprezentanții asociațiilor de transport în regim de taxi au argumentat și susținut următoarele propuneri de modificare a OUG 49/2019:

1.Activitatea de transport alternativ poate fi făcută numai cu autoturisme deținute în proprietate sau prin contract de leasing;

2.Activitatea de transport alternativ poate fi făcută numai pe raza localității de autorizare și ocazional către altă localitate;

3.Limitarea numărului de autorizații de transport la 2/ mie (jumătate din numărul autorizațiilor emise pentru activitatea de transport în regim de taxi);

4.Vechimea mașinii utilizate să respecte aceleași condiții ca autoturismele utilizate în activitatea de transport în regim de taxi (preluarea articolului din Legea 38/2003);

5.Toate activitățile comerciale în domeniul transportului alternativ să se desfășoare prin persoane juridice înregistrate în România (la Oficiul Național al Registrului Comerțului). 6.Afișarea ecusonului de transport alternativ pe portierele din spate ale mașinii. Minuta acestei întâlniri istorice dintre reprezentanții tuturor instituțiilor guvernamentale cu atribuții în domeniu - Șeful Cancelariei Primului-Ministru, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General al Poliției Române, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Consiliul Concurenței, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Agenția Națională de Administrare Fiscală (toate instituțiile fiind reprezentate la nivel de secretar de stat, președinti, director) - consemnează, în final, nevoia unei schimbări a legislației în domeniu, în cursul lunii martie urmând a se elabora o notă de impact și propunerea de modificare a legislației.

Un pas mare înainte, spre stingerea unei situații explozive, pe care puțini pietoni o înțeleg, majoritatea remarcând doar diversele consecințe ale acestui „război” invizibil. Pe măsura evoluției acestui dosar fierbinte, cotidianul Tribuna va publica toate eforturile făcute pentru soluționarea „conflictului”.

Marius HALMAGHI

 





comentarii
19 comentarii

"Learn to code" ?
18.03.2024 18:11
"cei care au dus greul taximetriei clasice" :))))))) maimuta, maneaua, nesimtirea in slapi si maieu . sa fim seriosi cand ii compatimim pe galbeni
18.03.2024 20:21
"Maimuță,maneaua,etc" De ce vorbești din amintiri și de vremuri de mult apuse?Și dacă te ai întâlnit cu situații de genul,ai făcut ceva?Ai făcut o sesizare?Sau doar vorbim sa nu adormim?Taximetria în ziua de astăzi este un serviciu de transport public decent.
18.03.2024 20:53
????????????
Nik
18.03.2024 22:08
Cine e atent in oras, vede. In afara de cateva masini mai rasarite, restul taxiurilor sunt tot niste rapanoase. Alea au ITP pe bune cum sunt eu popa. Faceti lobby pentru niste manelisti in detrimentul unui transport civilizat. Da, sunt din astia si la Uber, mai ales la Bolt, dar toti sunt fosti taximetristi care si-au jupuit colantul. Stiu un taximetrist care face si taxi si Uber si Bolt, cu Loganul galben. Si nu, nu e concurenta neloiala atata vreme cat banii sunt la vedere, traseul si costul se stiu de la inceput, iar factura vine pe mail. Fara targuieli, fara cacaturile obisnuite. Daca taximetria era atat de minunata, cum dracu e acum la faliment, in timp ce sute de mii de oameni folosesc Uber/Bolt ?
Radu
18.03.2024 22:29
Reglementările privind legalitatea funncttionarii sunt probleme ale statului. Mie mi se pare ciudat că taximetriștii galbeni nu vor să progreseze.Cerintele lor nu se referă și la introducerea tehnologiei în funcționarea lor,la pedepse privind derapajele functinale și sociale. Pentru aceste derapaje au migrat clienții,cănd aveau monopol pe piata făceau ce voiau,acum sant nemulțumiți. Nu se uita in curtea lor. Piata se reglează singura,când oferi servicii mai bune ești observat.
Doru
18.03.2024 23:05
Unul nu ar face un articol despre avantaje / dezavantaje si reglementari/legislatie ale celor 2 servicii taxi vs uber/bolt. Banuiesc ca pentru articolul asta scriitorul primeste curse gratis timp de un an. La bolt/uber sunt si soferi cu facultati si cu calificări. La taxi șeful lor e unu cu liceul, de ar fi fost unul cu licenta luată înțelegeam mai bine șoferii de taxi.
Valy Aghi
19.03.2024 00:49
Ca o concluzie vai pyyla lor de taxi
19.03.2024 07:39
E injust sā huiduim taximetristii traditionali luând apārarea " noii orânduiri" reprezentatā de serviciile de ride-sharing, asa cum tot injust e sā aruncām cu pietre in Bolt, Uber, etc fācându-i pe membrii lor, concurenti neloiali, evazionisti, rāu-intentionati.
Realitatea ar trebui cumva reglementatā pe de o parte de piata însāsi , pe de alta de lege. E greu, stiu, emotional nu suntem capabili de obiectivitate si atunci iatā " rāzboiul" se adânceste. Am avut experiente plācute cu taximetristii traditionali, dar si neplācute. N-am pus la ficat. Cu Uber am avut neplācuta situatie de a mi se confirma comanda, iar cu 5 minute înaintea preluārii a fost anulatā de operator...Nici pe asta n-am pus-o la ficat ..
Gogu
19.03.2024 07:43
În sfârșit un articol corect,ce spune adevărul,Mulțumim!
Catinean
19.03.2024 21:21
ce zici boss de un parlament alternativ si niste parchete tot alternative ca puscariile s bune astea asa cum sunt ha?
marin manea
19.03.2024 22:10
Vorbim de manele dar când vă urcați în taxi boss o manea te rog vin și eu de la club ???????????? ba hai sa din realiști nu mai fiți ipocriți nu mă e ce a fost odată gata
Badea
19.03.2024 23:21
Am fost sofer de taxi in București,stiu cum este sa dai înapoi din cauza unora care vin pe piața cu preturi mai mici aka Pelicanul, Ilfov in urma cu ceva ani,acum fac Uber,Bolt s.a.m.d., așa zise fime de transport alternativ dar in altă țară nu in Romania.Pararea mea dupa aproape 8 ani de rideshering,este bine la inceput cand aceste firme intra pe piață si sunt puțini șoferi pe platformă in orașe dar după aceea cand fiecare platformă are nr de șoferi dorit sau mai mulți decât doriți este o scalvie modernă, nimeni nu-i poate controla,preturile pe km sunt din ce in ce mai mici pt soferi,incasarile soferilor tot mai mici,tot mai mulți km de facut, deorece vor fi așa de mulți soferi ca va exista mereu cineva sa meargă pe mai puțin si de aici nu va câștiga pana la urmă decât platforma respectiva,in România mulți șoferi de taxi(plan)au plecat de pe mașini de taxi pe mașini colantate cu uber,bolt, etc, deci majoritatea sunt aceeași + ceva persoane care nu au putut avea o licență taxi in respectivul oras,si nu au dorit sa meargă nici la plan+partime.In consecință după părerea mea este bine dacă si pentru aceste firme de ridesharing vor fi reguli si legi in concordanta cu legile taximetriei,va proteja mai mult soferii care vor lucra pe aceste platforme până la urmă, dupa părerea mea,văzând ce se întâmplă in țară in care eu fac rideshering.
Robert
19.03.2024 23:40
Taximetria în București este ceva scăpat de sub control. La gara de nord stau toți smecherii cu ușile deschise pe partea dreaptă sa nu vezi tariful pe care îl vei plăti. Întotdeauna au vrut să-mi ceara pentru cursă mai mult decât plătesc acum la Bolt. Nici un șofer de taxi nu te ajută cu bagajul. La Munchen dacă comanzi un taxi la hotel șoferul vine și te ajuta cu bagajul. Cum se poate sa fie asa o diversitate de preturi? Nicăieri în lume (cea pe care o frecventez) nu există mai multe preturi! Mașinile mai vechi de 5 ani nu au ce cauta pe piață. Acum când poți cumpăra un Logan un 10.000 EUR, nu poți să spui că nu poți să-ți permiți. Dacă ești nemulțumit de șofer, bună sau de mașina pe care o conduce cui te plângi? Dacă cei care reglementează cererile taximetriștilor circula doar în mașini de la stat, nu au cum să cunoască realitate!
Ursul
20.03.2024 02:59
1. Să fie la fel și la taxiuri că majoritatea sunt tot cu contracte de comodat. Partea cu dispecerizarea taxiurilor cine o reglementează, acolo nu se face evaziune?
2. Este o cerință absurdă din moment ce prevederea asta a fost inclusă în lege de la bun inceput. Oricum platformele digitale nu permit desfasurarea activității în altă localitate decat cea in care firma(implicit mașina )a fost autorizata!
3. Limitarea ar fi binevenită dar nu cum vor taximetriștii. Numarul trebuie să fie egal!
4. Este ok, o mașină nouă asigura siguranță și confort, dar autorizatiile de transport și copiile conforme să fie emise in exact aceleasi conditii și pentru aceleași tarife, nu cum vor taximetriștii!
5. Este ok, oricum toate serviciile sunt in format electronic.
6. Afisarea ecusoanelor în parbriz este suficientă. Până la urmă este un serviciu de transport alternativ nu clasic iar neafisarea lor este oricum sancționată!
Ionel
20.03.2024 08:33
Articol de cacat scris la comanda.
Calin
20.03.2024 15:23
Dar de ce nu luați interviu și celeilalte părți??? V-au plătit cumva sau de ce? Aproape 3.000.000 români merg cu transportul alternativ. De ce? Pentru ca singuri taximetriștii și-au tăiat "craca de sub picioare” și cu asta am încheiat.
Adi
20.03.2024 19:36
taximetria a fost incorecta de la inceput prin limitarea autorizatilor si rezervarea lor de catre marile firme de taximetrie, din pacate asta a dus la toata prostia asta, nu, in alte orase decat Bucuresti rar mai vezi soferi de taxi taranoi, mai prinzi cate unul dar mai rar si cu un telefon la sediul firmei de taxi se rezolva situatia, si la uber/bolt mai prinzi cate un taranoi, ba chiar din pacate de multe ori prinzi niste soferi de duminica ce fac niste porcarii in trafic fara sa stie de le, la taximetristi ii doar boala profesional, caci ei stiu cat fac porcarii, solutia ar fi desfintarea uber/bolt si reglementarea taximetriei fara numar limitat de autorizatii si astfel uber/bolt isi vor putea face firma de taxi si vor putea cucerii piata cu preturi asemanatoare cu orice taxi, ca nu merge lumea cu uber si bolt ca-i luxul de pe lume, merge ca-i usor pe telefon sa dai o comanda si ca-i ieftin.
hahzjmxmfm
21.03.2024 13:27
Da' ati avut curiozitatea sa-ntrebati ce profit declara taximetristii? Cam zero sau pe minus????! Si asta dinainte sa apara ridesharing-ul!
Jiji
23.03.2024 09:34
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB