Tribuna
Războiul bucătarilor dă în clocot. Între acuzații de fals și moșteniri de asociații comuniste, cu tot cu metehne
Sorana MAIER
1675 vizualizari
Războiul bucătarilor dă în clocot. Între acuzații de fals și moșteniri de asociații comuniste, cu tot cu metehne

Doi dintre bucătarii implicați în programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană au fost recent acuzați de unii colegi de breaslă că ar fi fost excluși din anumite organizații de profil și că nu ar avea studii în domeniu. Acestor acuzații le-a urmat răspunsul celor acuzați, fiecare dintre părți spunând că dreptatea este în propria tabără.

În primă fază, Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România a anunțat că „a luat act cu profundă indignare și mâhnire de modalitatea în care falși bucătari, sub acoperirea unei asociaţii ne-profesionale, au indus in eroare, pentru foloase personale, unul dintre cele mai prestigioase institute culinare din lume, respectiv Disciples Escoffier International” și a trimis o scrisoare către Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.

Asociaţia Naţională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România a anunțat că se desolidarizează de orice acţiune în domeniul gastronomic al lui Radu Zărnescu și a luliei Drăguţ, despre care a susținut că nu au nici o calificare în domeniul gastronomic. De asemenea, ANBCT a anunțat că a decis retragerea recomandării acordate asociației A.C.E.E.A. în anul 2009 pentru a fi partener afiliat WorldChefs - World Association of Chefs Societes, solicitând în acelaşi timp retragerea calității de partener afiliat WorldChefs și că  a transmis decizia Consiliului Director şi către Eurotoques Internaţional în vederea retragerii acreditării organizaţiei Eurotoques România, a cărui președinte este Radu Zărnescu.

 „Suntem convinși că acţiunile dumneavoastră cu impact în lumea gastronomică nu vor fi afectate de proasta reputație dobândită de persoanele menţionate si nu va va fi afectată sub nici o formă imaginea instituțiilor dumneavoastră in evenimentele pe care le veți patrona”, au transmis bucătarii din turism autorităților sibiene.

Comunicatul era semnat de Ștefan Bercea, președintele ANBCT și transmis de Adrian NEAG - manager de proiect ANBCT România.

 

Replica lui Drăguț: Au moștenit o asociație comunistă cu tot cu metehne

 

Bucătarii care colaborează cu programul Sibiu regiune Gastronomică Europeană au răspuns acuzațiilor colegilor de breaslă.

„Nu avem nevoie de autorizarea sau acceptul nici unei alte asociații din țară sau din străinătate. Cu toate acestea, suntem membri a numeroase asociații internaționale și membrii noștri, la rândul lor, au dus cu mândrie numele României în competiții internaționale. Înțelegem pe deplin nemulțumirea celor doi domni, care au față de noi “ascendentul” de a fi moștenit o asociație de profil din epoca comunistă…. Moștenind nu doar numele, ci și năravurile, e de înțeles de ce li se pare că doar ei reprezintă ceva sau pe cineva și că oricine nu e cu ei e împotriva lor”, a transmis Iulia Drăguț.

Comunicatul transmis de Drăguț a continuat în aceeași notă.

„Am aflat cu mirare că ANCBT s-a desolidarizat zilele acestea de noi…Nu ne amintim când au fost solidari, dl Neag cerând chiar în instanță radierea asociației noastre. A pierdut procesul la Judecătorie și, apoi, și-a retras apelul. (...) și ne pare rău ca tocmai o astfel de persoană a ajuns să vorbească în numele unor colegi respectabili, bucătari și cofetari de prestigiu din România. Înțelegând importanța majoră pe care Programul ”Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” o are pentru dezvoltarea industriilor de profil și pentru promovarea României, Asociația Culturală Euro Est Alternativ (reprezentată de Dr. Iulia Drăguț, președintele Asociației și Adrian Lucian Șipoteanu) anunță cu bucurie că în 8 februarie, a semnat cu Chef’s Club Greece (reprezentat de Protopsaltis Tasos, țn calitate de Președinte și Miltos Karoubas, Ambasadorul Bucătarilor greci) o Charta de susținere a programului European Regions of Gastronomy, în cadrul căruia Sibiu și Egeea de Sud sunt actorii principali în 2019. Acest protocol a fost semnat în cadrul târgului HORECA organizat la Metropolitan Expo, Atena. În același context, Dr. Iulia Drăguț a fost făcută membru de onoare al Chef’s Club of Greece. Ne-ar fi plăcut acum, în pragul decernării titlului de Capitală Regională Gastronomică Europeană unei regiuni minunate din România, să ne unim forțele, să dăm frâu liber dialogului și bucuriei unei realizări care aduce mândrie întregii țări! Până la urmă, fiecare suntem ceea ce ne arată faptele noastre, nu ceea ce pretindem. De aceea, inclusiv problema “posturii: (sau “imposturii") in ceea ce privește gastronomia, va propunem să o tranșam cum se cuvine: gătind pentru toți sibienii, în Piața Mare, în văzul tuturor și judecați exclusiv de cei care ne gustă bucatele!”, a transmis aceasta.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA