Tribuna
PNL
Rășinărenii și-au doborât propriul record național. Au gătit un bulz lung de 50 de metri
Rășinărenii și-au doborât propriul record național. Au gătit un bulz lung de 50 de metri
© Liuba STARII
Rășinărenii și-au doborât, duminică, propriul record, la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Brânzei și al Țuicii, ce a avut loc pe Valea Ștezii. Ei au gătit un bulz lung de 50 de metri, din care au mâncat atât localnicii, cât și oaspeții comunei. Evenimentul a devenit renumit în țară, dar și de peste hotare, unii turiști venind din străinătate, pentru a doua oară, la acest Festival.


Brânza și țuica au fost, pentru a XVI-a oară, vedetele unui festival la Rășinari.  În acest weekend, cei care au fost pe Valea Ștezii au putut gusta din bulzul tradițional al Mărginimii Sibiului, tocăniță de miel la ceaun, pălincă sau alte preparate specifice zonei.


Startul Festivalului s-a dat sâmbătă


Festivalul Brânzei și al Țuicii a debutat sâmbătă, când alături de rășinăreni s-au aflat și reprezentanți ai autorităților județene, printre care noul prefect al județului Sibiu, Maria Minea. Aceasta a fost prima participare la un eveniment în această funcție a Mariei Minea.
De asemenea, în prima zi a Festivalului au fost la Rășinari Ludovic Orban, președintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, deputați și senatori PNL.
Sâmbătă s-a dat startul spectacolelor folclorice, cu "Suita de la Rășinari". Pe scenă au evoluat Ansamblul “Călușerii” al Căminului Cultural din Rășinari și invitații Alina Luminița Marin, Fălămaş Stănila Gheorghe, Ioana Roxana Agârbiceanu, George Bogdan şi Valentina Fogoroş, Ansamblul "Doina Bistrei" de la Zăvoi și Corul "Grănicerii Văii Bistrei", Ansamblul de la Șura Mică, Ansamblul de la Rîu Sadului, Ansamblul "Bogați" Argeș și Ansamblul de la Avrig. În a doua parte a zilei a susținut un recital și Aurelian Adam. De asemenea, pe scenă au urcat Ansamblul de la Băbeni cu solistul Dumitru Neagu, Ansamblul "Maramureș" Sisești, Vasile Lucaciu, cu soliștii Roman Elisa şi Tura Adriana și Ansamblul de la Sadu. De la ora 19, a făcut spectacol Nineta Popa. Pe scenă au mai urcat Ansamblul "Călușerii", alături de soliștii Rareș Tătoiu, Valentina și Veniamin Fogoroș.


Petrecerea a continuat duminică


Duminică, petrecerea a continuat pe Valea Ștezii. La ora 13.30, a început pregătirea bulzului ciobănesc, de către localnici și autorități locale, în frunte cu primarul Bucur Bogdan.  


"La pregătirea bulzului ne-au ajutat și prietenii noștri francezi. Am vrut să doborâm recordul de anul trecut, când bulzul a măsurat 42 de metri. În fiecare an ne dorim să îmbunătățim Festivalul. Avem invitați din străinătate, din Franța și Slovacia, din localități cu care suntem înfrățiți. Aceste comunități au adus spre degustare, în cadrul Festivalului, produse locale. Le mulțumesc, cu această ocazie, că au fost alături de noi. Apoi, oferim participanților la Festival plimbări cu căruța. Încercăm să mulțumim pe toată lumea. În ceea ce privește bulzul ciobănesc, am stabilit un nou record. Trebuia să îl depășim, oricum, pentru că foarte multă lume vine la Festival. Ne bucurăm că prin această degustare promovăm și arătăm oamenilor că mâncărurile noastre tradiționale sunt cele mai bune. Observăm, astfel, că atingem sufletul și gusturile oamenilor cu acest bulz", a spus Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.


După prepararea bulzului, toți cei prezenți duminică la Festival au primit câte o porție.


"E a doua oară când vin la acest Festival! E o tradiție foarte frumoasă! Bulzul este nemaipomenit!", a spus unul dintre francezii prezenți pe Valea Ștezii.


După ce au gustat bulzul ciobănesc, oamenii s-au putut bucura de muzică și voie bună. Printre ce invitați să întrețină atmosfera s-au numărat Corul reunit al rășinărenilor, Ansamblul de la Novaci, Ansamblul de la Voșlobeni și solista Baslaban Mariuța, Ansamblul de la Baia de Fier cu solistele Adriana Topoloaga şi Ana Măgurean, Ansamblul de la Polovragi. Nicoleta Voica, Ansamblul "Junii Gugulani "din Caransebeş, Ansamblul de la Petrila cu soliștii Andrei Bolog (saxofon), Ariana Bolog, Monica Țugulea, Sidonia Negoi, Anamaria Bodescu și Cristi Negoi, Ansamblul "Şoimuș" cu soliștii Raluca Ionela Nicoară și Rori Manolache, Ansamblul ,,Armana Mea" de la Constanța, Doinel Hândorean cu formația artistică "Călușerii" Rășinari, alături de soliștii Teodora Barbu, Anamaria Grebenea, Vlad Bozdoghină, George Bogdan și Rodica Popa Comăniciu, Mihaela Belciu cu formația și Dorel Savu.
Ziua s-a încheiat cu un foc de tabără, la care participă Grupul de Dansatori Rășinăreni.


Cât au costat "vedetele" evenimentului


Pe parcursul celor două zile de Festival, au avut loc demonstrații de preparare a produselor din lapte, ateliere gastronomice și ateliere tematice pentru copii.
Cei interesați să cumpere țuică și brânză, vedetele Festivalului, au putut-o face de la comercianții prezenți cu standuri.


"Avem brânză de burduf, slănină afumată, telemea proaspătă, afinată, vișinată, rachiu. Am avut clienți sibieni, dar și turiști din țară și străinătate. Nouă ne place ceea ce facem, cu ce ne ocupăm. Este o moștenire de familie, ca să spun așa, și vom da mai departe această afacere copiilor și nepoților noștri", a spus Maria Pinciu din Rășinari.


Un kilogram de telemea costa 25 lei, iar un litru de rachiu era 30 lei, la Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari.
Cei care au vrut să mănânce alte preparate la ceaun au avut de ales între: sărmăluțe la ceaun cu varză și ciolan (15 lei/ 250 gr.), tocană de oaie la ceaun (15 lei/ 250 gr.), pomana porcului la ceaun (10 lei / 250 gr.).
Festivalul Brânzei și al Țuicii, aflat pe Agenda Culturală a Primăriei Rășinari și a Consiliului Judetean Sibiu, este organizat în fiecare an pentru a transmite și promova tradițiile din Rășinari, recunoscute și la nivel european prin câștigarea titlului „Mărginimea Sibiului destinație de excelență în turism și gastronomie locală” (2015).

 

Andra MARINESCU
Liuba STARII

 

 

 

© Liuba STARII
© Liuba STARII
© Liuba STARII
© Liuba STARII


comentarii
2 comentarii

rasinareni cinste voua!
sa nu il uiitam pe goga sau cioran
felicitari
ardeo
25.08.2019 17:32
Dar, branza au pus in mamaliga?
25.08.2019 18:08
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia