FITS 2024
Tribuna
ADVERTORIAL
Raluca Turcan: Alături de colegii parlamentari din PNL am depus o nouă inițiativă legislativă prin care se RENUNȚĂ LA SUPRATAXAREA CONTRACTELOR PART-TIME.
Raluca Turcan: Alături de colegii parlamentari din PNL am depus o nouă inițiativă legislativă prin care se RENUNȚĂ LA SUPRATAXAREA CONTRACTELOR PART-TIME.

Sute de mii de oameni sunt afectați de prevederile actuale ale legii, iar prin această inițiativă situația lor se va îndrepta, multe contracte de muncă vor fi scoase din economia subterană, încasările la bugetul consolidat vor crește, iar presiunea bugetară a asistenței sociale va scădea.

 

  • PNL consideră că munca trebuie încurajată, nu suprataxată. E obligatoriu să susținem mai mult acea Românie care muncește.

  • Atunci când ceva nu merge, trebuie să avem inteligența și flexibilitatea să admitem și să corectăm.

  • PNL pledează pentru un stat corect și eficient, care respectă munca în cadrul legal și combate în forță munca la negru.

 

Situația curentă: Modul în care sunt taxate, în prezent, contractele cu timp parțial de muncă creează o mare inechitate, fiind o măsură profund injustă. Este o nedreptate să suprataxezi un angajat care lucrează doar câteva ore pe zi.

Aspectele negative care necesită îndreptare: Ministerul de Finanțe și-a propus colectarea mai multor bani la buget. Însă, rezultatul este contrar: munca la negru este încurajată, crește numărul șomerilor, iar oamenii care lucrează pe bani puțini sunt cei mai afectați. Măsura și-a mai demonstrat ineficiența și în urmă cu câțiva ani.

Argumente suplimentare: La momentul introducerii ei, măsura a fost justificată de argumentul taxării celor care lucrează la negru. Combaterea muncii la negru se face prin realizarea de către instituțiile de control ale statului a îndatoririlor de serviciu, nu prin penalizarea celor care lucrează câteva ore pe zi.

Modificarea propusă: Din cauza efectelor negative, propunem ca baza de calcul pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate (datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial) să fie reprezentată de venitul efectiv realizat. Astfel, se renunță la raportarea la salariul de bază minim brut pe țară, care are o valoare mai mare decât venitul brut realizat de contribuabil.

Efectele acestei inițiative: Revigorarea înregistrării de noi contracte de muncă part-time și reducerea semnificativă a muncii la negru. Impactul bugetar va fi pozitiv, atât pe componenta de venituri (creșterea încasărilor prin impozitarea salariilor și prin contribuțiile de asigurări), cât și pe cea de cheltuieli (diminuarea costurilor cu asistența socială).

Necesitatea modificării: Dacă legea nu este modificată acum, vor fi loviți sute de mii de oameni care vor rămâne fără asigurări de sănătate, care vor avea perioade de gol în contribuțiile la piloanele de pensii I și II și care vor rămâne fără vechime în câmpul muncii.

Traseul legislativ: Inițiativa PNL a fost depusă la Camera Deputaților și va intra în dezbaterea Comisiei de specialitate, care în acest caz este cea de Muncă și Protecție Socială. Ca inițiatori suntem deschiși la sugestii, așteptăm amendamente care să îmbunătățească acest proiect. Sperăm ca raportul Comisiei de Muncă și celelalte avize necesare să fie primite într-un timp scurt, pentru a intra mai repede la votul din plen. Sute de mii de oameni așteaptă această modificare!

 

În cazul în care apare întrebarea ”De ce a fost PNL de acord cu această inițiativă în vară, atunci când a fost modificat Codul Fiscal?”:

• Noi am spus foarte clar încă de atunci că această măsură a fost propusă de PSD, care deține și Ministerul de Finanțe și cel al Muncii.

• La negocierile pe Codul Fiscal, PNL și-a asumat clar sprijinul pentru mediul de afaceri și ne-am luptat pentru măsuri cât mai eficiente fiscal, care să nu destabilizeze economia și atragerea de investiții. Și aici reamintim păstrarea cotei unice, neintroducerea impozitării progresive sau a unei suprataxări a companiilor, de asemenea inițiative ale PSD.

• Perioada de la introducerea acestei măsuri până în prezent ne demonstrează că aceasta nu și-a îndeplinit scopul declarat de PSD la acel moment. Mai mult de atât, măsura a dus la dispariția netă a zeci de mii de contracte de muncă.

• PNL își asumă, așadar, corectarea acestei situații prin această inițiativă legislativă.

comentarii
8 comentarii

Oare femeia asta mai e sanatoasa la cap ? Pai cucoana voi ati intodus aceasta masura proasta si acum vreti sa va laudam ca o anulati ? Oare ne credeti pe toti din tara asta prosti ? O sa fim prosti daca va vom mai vota vreodata.
Vivi Dragan
16.02.2023 18:41
Platim cele mai numeroase si mai mari impozite raportate la salar din UE. Munca este impozitata cu aproape 50%
Sunteti niste hoti si niste incompetenti, toata clasa politica. Niste lipitori niste capuse pe trupul tarii, care nu produceti nimic altceva decat paguba pentru om, si traiti bine, pe spinarea noastra a tuturor. Sugeti tot de pe urma oamenilor sa traiti voi bine. Blestemati sa fiti cu tot neamul vostru!
roman
17.02.2023 14:04
Jeg pe toate fronturile!
Corny
17.02.2023 19:18
VIVI cum sa-si acopere salariile alea nesimtite( 21 mii lei) pensiiiiile alea fara rusine -- uite ei lucreaza din greu -- se ( sau certat) cearta sa dea niste legi adica sa introduca taxa aia care nici ei nu stiu ce inseamna -- adica sa ia bani de la transpirati -- apoi se cearta in plen sa o abroge-( ca sa le fie, fericitii aia alegatori) - si uite asa , incarca caruta , apoi o descarca si ne arata noua ce mare lucru au facut ---- Oare nu-l doare mana pe mutulica sa tot semneze hartii care azi zice una iar maine zice so o abrogam ---- oare nu-l duce capul ca ceva se invarte aiurea asa cum se invarte cainele dupa coada???
18.02.2023 00:21
Ai venit neinvitată în acest oraș frumos .
Eu ca și sibian nu te vreau în orașul meu .
Atât am avut de spus referitor la această speță...
Ca să -l citez pe Domnul Președinte Klaus Iohannis .
Să nu vă mai lăudați că sunteți din Moldova ...
Să spuneți la cei ce vă întreabă de unde sunteți simplu și la obiect : ' Sunt din Sibiu " .
M-am lămurit cu moldovenii tăi.
Sunteți toți o apă si-un pământ.
Scandalagii , maneliști ,alcoolisti și oameni fără coloană vertebrală.
Am parte în Diaspora asta de Rahat pe care toți o laudă:' Vai ce uniți sunt românii" .
Mai așteptați până la sfârșitul lui Aprilie și începând cu luna Mai incepem curățenia generală în Sibiu .
Iar dumneata și societatea de salubrizare Soma nu veți Mai pune piciorul în Sibiu !
Cu pistolul la tâmplă veți pleca din Sibiu !
Nu avem nevoie de oportuniști să vină să bea lapte cu miere în orașul de pe Cibin .
Leonard
18.02.2023 07:05
Leonard singur nu poti face asta -- e nevoie de actiune -- sa stie toata lumea si sa va ganditi la oameni integrii pe care sa-i votati -- afara cu scursurile -- psd-isti, usr-isti ,pdl-isti -- NE TREBUIE oameni patrioti , cinstiti , onesti cu dragoste de tara si neam---- si mai ales pentru SIBIENI-- chiar daca nu fac parte de niciun partid --- ajunge dragostea de neam si patrie-- TRAIASCA ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! GOD BLESS ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!
eu
18.02.2023 20:20
Ligia Deca, ministrul PNL-ist al Educatiei, tocmai a INTERZIS vacanta de PASTI a elevilor incepand cu 2024. Asta dupa ce alt ministru PNL-ist, ticalosul Sorin Campeanu, a distrus programa scolara si a nenorocit sistemul de educatie. Satanistii astia PeNaLi ar trebui bagati la puscarie. Actiunile lor distrug generatii intregi de copii.

Niciodata nu voi mai vota PNL. Niciodata!
si eu
18.02.2023 20:37
"Am depus o inițiativă" e din ciclul "Mircea, fã-te că lucrezi?"
Așa mare e foamea după ultimul leu?!!
Madam, deja e public că aceste "advertoriale" se decontează de la ... buget. La fel ca și postările pe Facebook sau orice fotografie cu "echipa galbenă"
Așa că ce-ar fi sa mai răriți genul asta de plimbări virtuale contra-cost și să mai și munciți ceva cât de cât cu folos pentru țara asta?
Bugetul, adică prostimea cocoșată cu taxe și impozite că plătesc benzina, secretarii și caraatorii de genti, șoferii și chiriile la birourile parlamentare la fel că și gazul, curentul, abonamentul de telefon și de internet sau la publicații la fel ca și biletele de avion și o grămadă de "și așa mai departe ".
Munciți naibii, pe bune , macar 10% din mocangeala care o tot votați in folosul propriu an de an, din ce in ce mai deșănțat
Lipitorilor ! Leprelor!
Cum puteți dormi nopțile ghiftuitilor pe spinarea altora?!

Și Udrea s-a crezut intangibilă si-acum cântă la tzambal.
Pentru nici unul dintre voi, alde Ștefanuțã, Câmpean, Turcan,nu se vor acorda scutiri.
Claudiu
18.02.2023 23:26
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica