Tribuna
"De la USR la AUR"
Raluca Amariei: "USR era deja departe de tot ceea ce imi doream eu pentru România"
Dumitru CHISELIŢĂ
2222 vizualizari
Raluca Amariei:
Una din ştirile "şoc" ale zilei de 20 aprilie a fost cea care anunţa că doi dintre fondatorii USR şi foşti preşedinţi de filială, Raluca Amariei (Sibiu) şi Dan Rădulescu (Prahova) au "defectat" la "extrema cealaltă", înscriindu-se în Alianţa pentru Unirea Românilor – AUR, după ce şi-au dat demisia, anul trecut din partidul condus de Dan Barna. Titluri ca "Doi dintre fondatorii USR, foşti preşedinţi de filială, se alătură AUR" (Hotnews); "George Simion anunţă că a cooptat doi foşti membri USR" (ziare.com); "AUR anunţă că doi foşti membri USR s-au înscris în partid" (Digi24); ""AUR anunţă că a cooptat doi foşti USR-işti, care ar fi contribuit la fondarea formaţiunii conduse de Dan Barna" (G4Media); "Doi foşti lideri ai USR au intrat în AUR. Cine sunt Raluca Amariei şi Dan Rădulescu" (fanatik) sau "Raluca Amariei, primită în AUR ”la pachet”". (Turnul Sfatului).

Dincolo de jena presei pro-USR de a recunoaşte că unii membri pleacă taman la "duşmani" din extrema cealaltă, de acuzaţiile de traseism politic (adică treci de la un partid aflat la putere la unul aflat în opoziţie?) sau de simpla mirare de cu de treci aşa, de la "unii", tocmai şi direct şai "ăilalţi" sau de alte supoziţii, poze ori comentarii mai la obiect sau doar rău intenţionate de pe reţele ori păreri în habarnam de cauză, realitatea este aceeaşi şi una singură: doi membri foşti imprtanţi din USR au plecat la AUR. Pentru a clarifica lucrurile şi a ne lămuri şi pe noi şi pe voi, am cerut detalii, "pe rapid", direct unuia dintre personajele implicate: Raluca Amariei, fost vicepreşedinte USR.

- Vă cheamă Raluca Amariei. Sunteţi moldoveancă?*

- Amariei este numele soţului. Numele meu, de fată, este Raluca Spiţă. Rădăcinile, din partea mamei, vin din satul Alămor, judeţul Sibiu, de unde erau ambii bunici şi de care sunt foarte mândră. Tatăl meu s-a născut la Codlea.

- Aţi trecut de la USR direct la AUR…

- Am demisionat din USR în luna iulie a anului trecut. Am fost contactată de mai multe partide şI am ales AUR după ce am avut mai multe discuţii, aici, la Sibiu, cu George Simion şi cu Claudiu Târziu. Pe George l-am cunoscut în 2018, când Marşul Unirii, organizat de el, a ajuns la Sibiu. Pe Claudiu îl ştiam din articolele lui din presă. Am aşteptat o vreme să mă conving că oamenii nu se schimbă în rău după ce ajung în Parlament, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu alţi politicieni "noi".

- Experienţa din USR o veţi folosi în AUR?

- Am învâţat mult din politică în ultimii ani, atât din reuşite cât şi din greşeli, experienţă care îmi va folosi în viitor. Voi contribui la profesionalizarea Alianţei cu toată priceperea mea. Mă voi concentra pe pregătirea membrilor, a liderilor locali, a candidaţilor şi a campaniilor electorale.

- Cum e să schimbi ideologia USR cu cea a AUR?

- USR a pornit ca un partid "umbrelă" în care membrii au înţeles să îşi pună în plan secund orientarea doctrinară şi să se grupeze în jurul unor teme comune, cum ar fi meritocraţia şi lupta împotriva corupţiei.

A fost un echilibru fragil, care s-a rupt imediat după alegerile din 2016, când o parte a conducerii a forţat poziţionarea partidului împotriva referendumului pentru familie. De atunci m-au nemulţumit tot mai multe lucruri, pe care le-am punctat atunci când am demisionat. Spre deosebire de USR, AUR are o doctrină asumată, de dreapta, în care mă regăsesc în mare parte.

- Credeţi în Covid? Purtaţi mască?

- Din păcate acest SARS-Cov2 există şI direct sau indirect face victime. Este o realitate dovedită ştiinţific, nu o chestiune de credinţă. Insă modul în care este gestionată situaţia, este dezastruos. Pe toate planurile: sănătate, învăţământ, economie. Bani aruncaţi, colaps economic, şcoală practic inexistentă. S-au luat multe decizii greşite la adăpostul luptei contra pandemiei. Da, port mască, în situaţiile impuse de lege.

- AUR e împotriva restricţiilor. Ce părere aveţi?

- Este împotriva anumitor restricţii care au limitat libertatea oamenilor fără a-şi dovedi utilitatea: experimentul şcolii online, închiderea HORECA, intratul în casă de la ora 20, transformarea celor mai multe spitale în spitale Covid şI neglijarea voită a celorlalte categorii de bolnavi. HORECA se poate deschide cu măsuri de distanţare corespunzătoare, oamenii pot ieşi în parcuri fără mască, păstrănd reguli elementare de igienă.

- AUR = Şoşoacă.

- Doamna Şoşoacă a fost exclusă din AUR la începutul lunii februarie, la nici două luni de la preluarea mandatului de senator. Pentru mine a fost un semn de maturitate că partidul a renunţat la un membru cu vizibilitate, dar care putea dăuna imaginii partidului pe termen lung.

- Sunteţi nemulţumită de USR pentru că nu aţi primit o funcţie?

- După ce mi-am încheiat mandatul de vicepreşedinte nu am mai candidat la o altă funcţie, am plecat din partid. USR era deja departe de tot ceea ce imi doream eu pentru România, nu mai era locul meu acolo.

- A pleca de la un partid la altul nu e traseism politic?

Faptul că nu mă vedeţI acum în Parlament demonstrează clar că nu alerg după funcţii, pentru că, fără să mă laud, oferte am avut. In plus nu am deţinut niciodată o funcţie politică plătită.

- - - - - - - - - - - - -

* Întrebarea nu se vrea una discriminatorie ci doar vrea sa lămurească pe cei care în multe comentarii de pe reţele, au făcut aluzii cum că Raluca Amariei ar fi, după nume, din Moldova.

comentarii
16 comentarii

mda...oricum aceasta trecere de la ...la aia...nu e ceva cu care te poti mandrii as zice ca ba chiar dimpotriva ...nu ca ar fi usr fantastic dar aur e cu mult mai jos decat usr ...aur e doar inregistrat ca partid dar ei ca ideologie sunt praf si pulbere nu au asa ceva de fapt nivelul lor este doar de agitatori asa cum aveau comunistii in fabrici si uzine mai de mult...deci ...nu aveti motive de a va mandrii...
mihai
28.04.2021 07:41
Cred că de ce "îţi doreai pentru tine personal". Nu mai era loc de tine în USR şi ai vrut să fi "ŞEFĂ"...
BON
28.04.2021 13:23
Ce-ar fi sa mai inveti sa scrii, in primul rand? In al doile rand, nu intelegi nimic din viata politica.
Cristian - > Mihai
28.04.2021 13:46
De ce este o stire soc?Este doar un nou exemplu de fripturism in politica,atat de des intalnit in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Teo
28.04.2021 14:42
Nu stiam de ce ma simt cu 3 clase mai prost de la o vreme. Se suprapune perfect cu momentul in care am inceput sa citesc postarile. Multe din ele par sa se refere doar la titlu deci e logic sa concluzionam ca multi citesc doar titlul (sau numai o parte din el).
Pe urma, cand auzi ca cineva incearca ceva si altii ii dau in cap, este logic? Daca reuseste ceva pentru tara poate ne alegem si noi cu ceva bun, daca nu, ce am de pierdut?
28.04.2021 15:33
cine nu sare ia condamnare.............
despre micile afeceri girate cu sprijinul usr si a lui ghise usr fost derector de banca nimic?
28.04.2021 16:48
O sosoaca mai mica.
Mda
28.04.2021 18:10
Sa-i acordam increderea noastra... Sa vedem, mai intai, ce va face pentru Sibiu,ce va face pentru Romania e deja lozinca..
29.04.2021 08:06
@teo
de cand e fripturism faptul ca nu te mai identifici cu un partid ci cu altul? se mai schimba parerile generale intr-un partid si atunci iti gasesti altul, mai apropiat. sau partidul ramane la fel, dar te schimbi tu.
tu nu ti-ai schimbat niciodata parerile si ideile?
cat despre aur, e plin de mai de mult de fosti useristi cu pareri mai de dreapta (mai ales din pdv social) , care au fost atrasi initial de usr pt ca aveau aceleasi idei pe partea economica sau de anti-coruptie. cand a aparut un alt partid in care pot avea aceleasi convingeri , fara sa le fie impus un "progresism" social, de ce sa nu treaca la el? foarte bine.
si o zic din pdv al unuia care admira pozitia usr cand a fost referendumul acela. si o admir si sustin in continuare. dar la alte chestii ma identific mai mult cu ce zice aur.
29.04.2021 13:25
sa ne fereasca UE si cine mai vreti voi sa ajungem sa ne dorim vreodata AUR pentru Romania!!!
un sibian
29.04.2021 13:34
Bine hrānite āstea de la aur
Jap
29.04.2021 15:24
@jap
de cand era la usr...
29.04.2021 16:54
Imi vine sa vars cu traseistele astea
Nu sunt traseista insa practic traseismul
29.04.2021 20:17
Cioara la ciori trage...la usr nu se poate fura....
Lica
30.04.2021 03:22
Exact!
@Lica
04.05.2021 02:33
citat din idolul postacilor:
Dan Barna: Corupția este marginală, porcării.
04.05.2021 12:42
Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia