Tribuna
Raed Arafat: „Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor!”
Sorana MAIER
1136 vizualizari
Raed Arafat: „Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor!”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafata declarat miercuri că nu poate recomanda redeschiderea restaurantelor, iar toamna poate aduce o perioadă dificilă, în care numărul cazurilor de îmbolnăviri să crească.

„Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. Apariția și a virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosticare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Nu avem deocamdată o descreștere evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile. Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere”, a declarat Arafat la postul de televiziune B1Tv.

Medicul spune că autoritățile se concentrează pe o creștere a capacității în terapie intensivă.

„Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID. Am crescut numărul locurilor, am reușit și cu sprijinul dotărilor care au intrat în stocurile strategice la București, Mureș, Cluj, la Brașov urmează să crească numărul paturilor ATI, la Timișoara, Ploiești, la Argeș au ajuns unităților mobile.”, a mai spus Arafat.

În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor și servirea mesei în spații închise, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este sceptic.

„Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi e iar la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel”, a mai declarat Raed Arafat.

comentarii
3 comentarii

Stimabilul e numit politic. Profesional și uman, e o nulitate. Că și ceilalți din grupul strategic infracțional.
Un cititor
26.08.2020 19:43
Unde a fost "stimabilul" in perioda 8-10 aprilie??? S-a dat la fund... sau a luat-o?
Atunci cand sute de români se ingramadeau sa plece cu avionul la adunat sparanghel... a tacut in iarba!
alt cititor
26.08.2020 23:32
Asa as vrea ca cei doi "cititori" sa fac o forma de covid (usoara / terapie intensiva) si apoi sa vorbim. Faptul ca romani au plecat la munca in strainatate nu e vina lui Arafat. Daca statul is facea treaba de 30 ani, astazi nu aveam capsunari si culegatori de sparangel. Dar cand romanul ajunge la fundul sacului incearca sa supravietuiasca. Ce au patit conationali mergand prin diferite firma "fantoma" in Germania? Dupa parerea mea Arafat este un profesionist si care a creat un sistem modern de prim ajutor. Pompierii si serviciu de ambulanta nu sunt fani lui, insa daca acesta nu era astazi cum arata sistemul de prim - ajutor romanesc? Parerea mea.
Om sarac
27.08.2020 10:04
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia