Tribuna
Sevis
Radu Nechifor, în duel cu privighetorile, la Muzeul în Aer Liber
Andra MARINESCU
2010 vizualizari
Radu Nechifor, în duel cu privighetorile, la Muzeul în Aer Liber
În "Noaptea Privighetorilor", care va avea loc vineri, 25 mai, de la ora 18, Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului va fi pus în scenă un concert de muzică clasică, alături de Radu Nechifor & Friends. Totodată, va avea loc un tur ghidat și o expoziție foto.


"Noaptea Privighetorilor" este un eveniment organizat pentru a șasea oară de Societatea Ornitologică Română, care moderează duelul muzical dintre păsări și oameni. În perioada 20 - 25 mai, au loc nu mai puțin de patru "meciuri" între muzicienii din natură și cei de la Conservator, în patru orașe din țară, respectiv București, Iași, Cluj și Sibiu.
„Rețeta de la Noaptea Privighetorilor este simplă. Vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din orașe. Cea mai simplă metodă: ieșim într-o zonă unde avem păsări cântătoare, le ascultăm și încercăm să îi învățăm pe participanți cât mai multe despre ele. După ce terminăm tururile ornitologice, vedem ce replică au dat compozitorii de muzică clasică, cei care au înțeles să preia trilurile de păsări în operele lor. Cred că nu mai e nevoie de nicio explicație atunci când alăturăm ciocârlia de numele lui George Enescu, dar și Vivaldi are triluri de pasăre în celebra sa Primăvară. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg și mulți alții s-au inspirat de la păsări. În 2018, spre deosebire de anii trecuți, organizăm aceste concerte în patru locații”, spune Dora Domșa, managerul proiectului "Noaptea Privighetorilor".
La București, Iași și Cluj, evenimentul a avut loc în Grădinile Botanice, în timp ce la Sibiu gazdă va fi Muzeul ASTRA. Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar după ce participanții își achită biletele de intrare la  Muzeu.
Potrivit organizatorilor, locațiile au fost alese după mai multe criterii, precum apropierea de natură, acustica etc. "Cel mai important dintre ele este legat de prezența speciilor de păsări cântătoare - fără ele, fără triluri, nu am avea cel mai relaxat duel om-pasăre. Vizitatorii își achită biletul de intrare, sunt preluați de ghizi ornitologi, fac un tur al grădinii să asculte trilurile, apoi merg la concert", mai spun organizatorii.
Spre deosebire de clasicele săli de audiție pentru muzică clasică, la "Noaptea Privighetorilor" nu există fotolii și loje. Oamenii stau pe pături, pe izoprene, pe iarbă, pe buturugi.


De peste 25 de ani în România


Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani.
"Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea", spun reprezentanții SOR.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia