Tribuna
Pungile bio prea costisitoare pentru comercianții din Piața Cibin. Adriana din Gorj: „Cel mai bine este să vină omul cu punga de acasă”
Maria-Antonia OANA
1032 vizualizari
Pungile bio prea costisitoare pentru comercianții din Piața Cibin. Adriana din Gorj: „Cel mai bine este să vină omul cu punga de acasă”
© Răzvan NEGRU

După ce în ultima ședință de CL s-a ridicat din nou problema pungilor de plastic din piețele Sibiului, am decis să îi întrebăm pe comercianții din Piața Cibin ce părere au despre introducerea pungilor biodegradabile. Dacă în supermarket există deja acest tip de pungi, de ce să nu fie și în piețe.

În urma unui sondaj realizat de reporterii Tribunei s-a ajuns la concluzia că majoritatea producătorilor locali din Piața Cibin sunt de acord cu protejarea mediului, dar singurul lucru care îi nemulțumește este faptul că trebuie să cumpere ei pungile, care nu sunt tocmai ieftine. Unii dintre ei cred că soluția în rezolvarea acestei probleme ar fi ca fiecare să vină cu sacoșa proprie.

Adela Pogonean este de acord cu schimbarea și crede că ar trebui ca oamenii să se gândească mai mult la mediu și poluare: „Eu sunt de acord și nu am nimic împotrivă. Când noi eram copii nu era atâta poluare pentru că fiecare persoană venea cu acea sacoșă solidă. Este un lucru foarte bun! Acum pentru o legătură de pătrunjel se cere o pungă. Ar fi necesară o educație la fiecare ca să ne gândim mai mult la binele planetei”, a spus vânzătoarea.

Revoltată, Adriana din Gorj spune că ei ca vânzători nu au obligația să ofere pungi tuturor, iar oamenii ar trebui să vină cu punga de acasă, cum era odată: „Nu vine nimeni cu pungi la noi. De unde ne permitem noi să dăm bani pentru pungi din alea care se topesc! De unde să dăm 20 de lei pe pungi bio pe care le consumi în jumătate de oră! Cel mai bine este să vină omul cu punga de acasă! În supermarket se duc și plătesc pungile, aici nu! Nu cred că avem vreo obligație să dăm pungi când vine cineva să cumpere!”, a mărturisit comercianta din Piața Cibin.

Ana nu este în totalitate de acord cu această idee, deoarece în piață nu sunt atâția clienți ca în supermarket: „Când în piață va fi  lume ca în supermarket, ar fi o idee bună, dar atâta timp cât în piață bate vântul și nu sunt clienți... Sunt bune, nu am nimic de spus, dar la vânzarea care este în piață...”, spune aceasta.

„Ne cumpărăm, dar cine ne dă banii pe ele?”

O vânzătoare s-a conformat și s-a aprovizionat cu pungi bio, însă spune că sunt foarte costisitoare, iar un set de pungi mari ajunge la 27 lei.

„Sunt foarte scumpe! Noi le folosim, am dat 20 lei pe ele. Vine un om care vrea trei gogoșari, trebuie să îi dau o pungă. Pungile mai mari sunt 27 lei. Ne cumpărăm, dar cine ne dă banii pe ele?”, a declarat Mihaela.

La o tarabă cu mere, l-am întâlnit pe Edi Stanciu, care este de aceeași părere cu Mihaela. S-a conformat și el cerințelor, chiar dacă spune că sunt scumpe, fac bine mediului: „Dacă și pungile bio ar fi la fel de ieftine ca pungile normale, nu ar fi o problemă! Dacă piața ni le-ar da, ar fi mai bine. Atâta timp cât trebuie să le cumperi și un set este 10 lei și celelalte de plastic sunt 1-2 lei setul este o mare diferență. La cât se vine în piața asta. În rest sunt de acord pentru că este mult mai bine pentru mediu”, zice băiatul.

.
© Răzvan NEGRU

În mulțimea de oameni am stat de vorbă și cu Maria, o sibiancă venită la cumpărături cu sacoșa proprie: „Nu sunt prea bune astea de plastic, dar cred totuși că cele bio sunt cam scumpe pentru vânzători”, a mărturisit aceasta.

Foto: Răzvan NEGRU

.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU






comentarii
1 comentarii

DE RASUL...PIETEI !
Ieri am cumparat 4 pere din piata Cibin. Vanzatorul le-a cantarit si a mi-a cerut 17 Lei si 60 bani fix! Ca la Carrefour sau Kafland ! 17 lei n-a acceptat, asa ca i-am dat 17 Lei si 65 bani... marunti. Ca sa aiba pentru rest.
Cititescu
31.10.2024 12:23
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB