Tribuna
PNL
Punctele critice ale județului Sibiu în caz de inundații: în Orlat, Săliște, Turnul Roșu, Porumbacu de Jos, Târnava și Șoroștin
Sorana MAIER
2663 vizualizari
Punctele critice ale județului Sibiu în caz de inundații: în Orlat, Săliște, Turnul Roșu, Porumbacu de Jos, Târnava și Șoroștin

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat joi inventarul actualizat al punctelor critice în caz de inundații de pe cursurile de apă din județul Sibiu, inventar care cuprinde zone din șapte localități: Orlat, Săliște, Săcel, Porumbacu de Jos, Șoroștin (comuna Șeica Mică), Tîrnava și Sebeșu de Jos (comuna Turnu Roșu).

Râu Cibin, în Orlat este deteriorat zidul de sprijin pe malul stâng, albia râului Săliște a fost afectată prin colmatare şi eroziuni ale malurilor, iar pentru diminuarea substanțială  a riscului de inundații în intravilanul localității Săcel, si protejarea împotriva inundațiilor a zonelor limitrofe râului, respectiv 30 de case și gospodării, podețe, străzi și teren arabil sunt necesare lucrări de recalibrare și conslidare a albiei râului Săliște pe cca. 700m.

În plus, este deteriorat pragul de fund pe pârîul Sebeș la Sebeșu de Jos; digul de apărare al localității Porumbacu de Jos a fost deversat și s-au creat trei breşe pe o lungime de cca.550 m; două praguri de fund au fost distruse; iar în aval de Porumbacu de Sus au fost inundate terenuri agricole.

În intravilanul localității Şoroştin, albia este colmatată, autoritățile acuză îngustarea secţiunii de scurgere şi imposibilitatea tranzitării debitelor medii şi mari și faptul că sunt  puse în pericol zone locuite (case şi grădini) precum şi drumul judeţean din localitate.

Pe pârâul Târnava, albia colmatată a dus la îngustarea secţiunii de scurgere şi imposibilitatea tranzitării debitelor medii şi mari și sunt  puse în pericol zone locuite, podeţe şi drumul comunal din localitate.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sibiu, Sandu Mircea Bîrs, a prezentat măsurile întreprinse și propunerile pentru diminuarea riscului de inundații.  Lucrările de decolmatare, recalibrare și consolidare a albiilor râurilor vor fi realizate din surse proprii ale SGA Sibiu, SGA Mureș și din surse bugetare.

În cadrul ședinței extraordinare, colonelul Laurențiu Cosmin Balcu, vicepreședinte al CJSU Sibiu, a prezentat măsurile care se vor întreprinde în perioada sărbătorilor pascale (catolice și ortodoxe), a summit-ului, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumtru Croitoru" al Județului Sibiu.

Prefectul Adela Muntean le-a cerut membrilor CJSU care fac parte din cele trei comisii mixte de control și prevenire constituite prin Ordin al Prefectului, să-și facă datoria cu responsabilitate. “Vă cer să respectați ordinele transmise și să faceți verificările cu maximă vigilență. Sunt măsuri de prevenire foarte importante pentru siguranța cetățenilor, pe care trebuie să le abordați cu seriozitate. Nu admit să treceți cu vederea nicio abatere la niciuna dintre cele trei direcții de control: arderea vegetației uscate, salubrizarea cursurilor de apă și modul de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare. La finalul lunii aprilie aștept rapoartele acestor comisii mixte de verificare”, a spus prefectul Adela Muntean, potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia