Tribuna
PNL
PSD Sibiu: Filmul minciunilor administrației județene PNL: de la lansarea proiectului noului spital județean, până la eșecul finanțării acestuia prin PNRR
ADVERTORIAL
1643 vizualizari
PSD Sibiu: Filmul minciunilor administrației județene PNL: de la lansarea proiectului noului spital județean, până la eșecul finanțării acestuia prin PNRR

"PSD Sibiu s-a implicat constant pe tema noului spital județean și a avut mai multe întâlniri cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a încerca să clarifice situația acestui important obiectiv sanitar. 

Pentru cei care au uitat derularea evenimentelor, un rezumat lămuritor:

- Înainte de alegerile locale din 2020, în locația de pe Drumul Hoților, au apărut o mulțime de pancarte care anunțau că, în curând, acolo se va construi noul spital județean. Toți politicienii de vârf ai PNL, în frunte cu președinta Consiliului Județean, doamna Cîmpean Daniela, au fost acolo, s-au filmat și fotografiat, au dat declarații și au promis că au finanțarea asigurată pentru spital și că, în curând, va începe construcția. 

- Știind că liderii PNL mint sibienii într-o problemă atât de delicată pentru orașul nostru, cu scopul de a atrage cât mai multe voturi și pentru ca doamna Cîmpean să obțină un nou mandat la cârma Consiliului Județean, reprezentanți ai PSD Sibiu au ieșit public și au cerut ca doamna Cîmpean să prezinte sursa de finanțare pentru construcția noului spital. Precizăm faptul că, la vremea aceea, nu începuse pandemia de Covid, iar PNRR-ul (Planul Național de Redresare și Reziliență) nu exista și, bineînțeles, nu se știa că urmează să fie lansat un astfel de program de finanțare. 

- Ca urmare a acestor întrebări, nu doar din partea noastră, ci și a altor formațiuni politice, în loc să răspundă punctual, conducerea PNL l-a adus pe domnul Ludovic Orban, premierul de la acea dată, invitându-l chiar în ședința Consiliului Județean (desfășurată online), să garanteze finanțarea spitalului. Domnul Orban a afirmat că există finanțare și că spitalul se va face. 

- După această declarație, fostul premier a plecat intempestiv, fără să răspundă la întrebările consilierilor județeni. A urmat conferința de presă de rigoare, organizată ”la fața locului”, pe Drumul Hoților, cu pancartele în spate, alături de doamna Cîmpean și toată conducerea PNL de la acea dată.

- Doamna Cîmpean a susținut că Ludovic Orban, în numele Guvernului României, a semnat un acord cu Consiliul Județean, de finanțare integrală a noului spital județean.

- Documentul nu a fost făcut public și nimeni nu a avut acces la el, deși atât noi, cât și reprezentanții presei sibiene, l-am cerut de mai multe ori. 

- După ce a fost demis Guvernul Orban, am avut acces la document și am constatat că este un act fără valoare și implicații financiare, în care Guvernul își afirma acordul pentru construirea noului spital județean. 

- A început pandemia Covid și, odată cu ea, a venit și ”echipa câștigătoare” Cîțu, sprijinită total de PNL Sibiu. Au urmat aceleași promisiuni și vizita de rigoare la amplasamentul noului spital. Noutatea a fost că apăruse PNRR-ul, numai bun de invocat drept viitoare ”sursă de finanțare”. 

- "Echipa câștigătoare” a dispărut la fel de repede cum a apărut și a urmat noul premier, iar conducerea județului a avut mai multe vizite la Guvern, pentru a se întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

- Una dintre vizite a fost făcută publică pe pagina de socializare a liderilor PNL Sibiu. S-a mințit că premierul și liderii de la nivel central au dat asigurări că noul spital județean din Sibiu se va construi din fonduri PNRR. 

- Au mințit pentru că, prin PNRR, Guvernul liberal Cîțu își asumase în scris față de Comisia Europeană că va construi 25 de unități spitalicești sau spitale noi, suma totală alocată prin PNRR fiind de 1,6 miliarde de euro. 

- În condițiile în care proiectul noului spital județean Sibiu ajunsese deja la un cost de aproximativ 520 de milioane de euro, era clar că, pentru a nu pune în pericol întreg PNRR-ul, acesta nu avea cum să primească finanțare. În cazul în care nu se realizau obiectivele din PNRR, respectiv cele minim 25 de unități spitalicești și spitale noi, se pierdeau toți banii din PNRR (1,6 miliarde de euro).

- Atunci când a fost publicată lista spitalelor a căror construcție va fi finanțată prin PNRR, în loc să-și recunoască greșeala, a fost mai ușor ca reprezentanții PNL Sibiu să spună că PSD este de vină și că domnul ministru Alexandru Rafila i-a descalificat voit. 

- UN FALS GROSOLAN pentru că obiectivul de finanțare ”Construire spital județean de urgență Sibiu” a fost respins întrucât nu îndeplinește criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul etapei I de evaluare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1237/2022. 

- Subliniem faptul că Hotărârea de Guvern este adoptată și semnată, conform legislației în vigoare, de premierul României, (în cazul de față, Nicolae Ciucă, președintele PNL). Lucrurile acestea au fost explicate pe larg și de ministrul Sănătății, în răspunsul la contestația înaintată de Consiliul Județean Sibiu.

Dacă doamna Cîmpean ar fi ascultat a doua propunere a PSD Sibiu, lansată public, care prevedea construirea unor clădiri noi în curtea actualului Spital Județean, asemenea spitalului Polisano, sumele erau mult mai mici, iar proiectul ar fi putut fi finanțat prin PNRR.

Ne exprimăm speranța că doamna Cîmpean nu va mai spune neadevăruri, se va trezi la realitate și va munci cot la cot cu echipa din cadrul Consiliului Județean pentru că, între timp, au apărut și alte surse de finanțare care se pot accesa, astfel încât proiectul noului spital județean să se poată materializa. Altfel, sibienii vor rămâne doar cu spitalul virtual, prezentat de doamna Cîmpean și realizat pe bani mulți, din bugetul județului".

Organizația Județeană PSD Sibiu

 comentarii
10 comentarii

Rusine PNL sa minti sibienii in halul asta! O sa mai luati doar voturi virtuale la urmatoarele alegeri exact ca si spitalul virtual al lui Daniela Cimpean.
Marius
15.03.2023 18:13
Oare chiar cei de la PSD Sibiu nu stiu ca sunt in alianta cu liberali ? Sunt prosti sau doar fac pe prosti ? Ce tupeu pot avea sa isi atace asa aliati de la guvernare ? Sau a inceput campania electorala si noi nu am aflat ? Pentru copilul neterminat de la conducerea PSD Sibiu - stai linistit ca tot 10 la suta luati in Sibiu indiferent cat va atacati pesedeul galben. Si daca se continua asa atat PSD cat si PNL vor fi in 2024 in Sibiu pe locurile 3 si 4 dupa Forum si probabil AUR. Ca lumea nu mai musca la aiureala asta ca noi va atacam pe voi si invers doar pentru ca publicitatea negativa e tot publicitate. Si nu mai platiti postaci aiurea ca lumea sa lamurit la ce va poate capul.
Vivi Dragan
15.03.2023 20:41
Si ce daca sunt in alianta? Nu pot spune adevarul? Parca Campean acum ceva timp mintea si dadea vina pe PSD si Rafila. Daca PSD spune adevarul, pe fapte nu povesti vad ca te oftici.
@postacul vivi
15.03.2023 21:33
O investitie necesara, o idee excelenta. F veche. Oare cine a avut-o? Tare omul., probabil din umbra.
Ca orice idee buna, daca e prea buna, e ori furata ori sabotata. Asta pana si-o insuseste si zice ca-i a lui.
Rusine tuturor celor ce prejudiciaza sanatatea sibienilor!
De 15 ani
15.03.2023 21:40
Au fost idei de acum 15-20 de ani, problema e ca acum exista si finantarea integrala. De idei e lumea plina, problema sunt banii. Acum cand au fost banii Cimpean Daniela a facut un proiect prost si foarte scump de aproape 600 milioane de euro si s -a pierdut finantarea pe PNRR. Alte judete au primit finantare iar Sibiul NU! Multimim din inima conducerii PNL de la judet pt prostia si incompetenta de care au dat dovada!
15.03.2023 22:22
Nu inteleg de ce va certati?? problema principala e ca romania e secata de bani -- iar ieuropa sa prins de acest fapt -- fiindca si ce a luat romania de la vestici sa facut scrum -- terenuri de fotbal in panta , poduri care cad dupa renovare - stadioane de milioane in sate aproape parasite -- cladiri in centrul orasului Sibiu ca dupa bombardament etc -- Bine ar fi ca politrucii astia de doi banuti sa recunoasca ca avem o economie distrusa -- si sa inceapa o colaborare sa caute punctele slabe a tarii sa reivigoreze industria si agricultura si incet incet sa se isanatoseasca tara -- fara munca si chibzuinta nu se face nimic constructiv -- N u ma intereseaza politica dar cred ca - aur-- va aduna multe voturi -- ( cred ca ar trebuii sa se uneasca aur cu Sosoaca si Theres )
16.03.2023 02:15
doi prapaditi, unul mai mare decat celalalt!
un sibian
16.03.2023 10:57
Sibieni și-au pus speranțe în "liberali" Orban, Câtu, Turcan, Câmpeanu dar totul a fost campanie electorala adică minciuni.
Cititor
16.03.2023 12:28
lasa bai Trif ca acum mai bine de 10 ani fostul tau sef Ponta cu aliatul din USL ,Crin Antonescu promiteau autostrada Ploiesti-Brasov. Si ai vazut tu Trifule autostrada acolo acum in 2023 ?. In concluzie gargara extrem de ieftina si proasta a celor doua ciume! rosie si galbena !
sofer
16.03.2023 13:55
Dacă spui despre alții că sunt prosti, hoți, ticăloși sau mincinoși, nu înseamnă numaidecât că tu ești altfel decât ei.
Un cititor
16.03.2023 22:20
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica