Tribuna
PNL
Protestele spontane, INTERZISE! ICCJ: sancţiuni pentru adunările neanunţate din pieţe ori de pe căile publice
Protestele spontane, INTERZISE! ICCJ: sancţiuni pentru adunările neanunţate din pieţe ori de pe căile publice

Protestele spontane în faţa Guvernului sau a oricărei alte clădiri publice sunt interzise. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni că orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată.

Legislaţia stabileşte care sunt prevederile referitoare la obligația persoanelor care vor să protesteze în incinta unei instituții publice. Autorităţile trebuie notificate în legătură cu orice fel de proteste. 

Când jandarmii au dat amenzi pentru protestele din Piaţa Vicotriei, au fost instanţe care au aprobat acele amenzi, dar şi instanţe care le-au anulat motivând că o piaţă aflată în apropierea unei instituţii publice nu face parte din incinta instituţiei publice. 
Ca să limpezească aceste contradicţii, Curtea de Apel din București a solicitat ICCJ să aprobe un recurs în interesul legii care să devină odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial obligatoriu pentru toate instanțele din România.

  • "În varianta propusă de Curtea de Apel exista acea obligație de a confirma amenzile date de Jandarmerie pentru proteste nenotificate ce au avut loc în proximitatea sau în piața din apropierea unei instituții. Această soluție propusă de judecători a fost aprobată luni de Înalta Curte de Casație și Justiție", potrivit digi24.

Decizia la acest recurs în interesul legii urmează să fie motivată și apoi publicată în Monitorul Oficial, moment în care va deveni obligatorie pentru toți judecătorii care vor soluționa contestațiile făcute împotriva unor amenzi date din același motiv.

Soluția dată de ÎCCJ:

  • „Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 octombrie 2018”.
comentarii
4 comentarii

Titlu mincinos! Protestele spontane NU sunt interzise!!! trebuie doar anuntate!! Ziar psd-ist
Eu
16.10.2018 12:43
Pai si care mai e logica sa-l numesti SPONTAN, daca-l anunti ? :)
@EU
16.10.2018 19:31
de ex. Dancila emite azi OUG ca sa-l scape pe dragnea, primaria Buc primeste instiintari prin posta electronica de la protestatari si, in aceeasi zi, iesi si protestezi. Ar trebui sa fie de ajuns
Eu
17.10.2018 12:24
Cine protesteaza fara sa aiba acte in regula si alte stampile poate fi gazat in mod legal si oficial ! Cam asta-i spilul ICCJ !
18.10.2018 16:57
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia