Noua regulă adoptată de Comisia Europeană impune agenților economici din Horeca să încurajeze consumatorii să vină cu propriile recipiente pentru a-și lua mâncarea și băutura la pachet. Legea venită din partea UE are ca scop principal reducerea deșeurilor din plastic și carton, care va trebui implementată până în februarie 2027. Tot din acest motiv, comercianților le este recomandat să folosească ambalaje reutilizabile.
Proprietarii restaurantelor din Sibiu sunt deja familiarizați cu subiectul și consideră că este o decizie importantă în promovarea consumului responsabil.
„Noua reglementare care permite clienților să își aducă propriile recipiente pentru alimente și băuturi la pachet este un pas important spre reducerea deșeurilor și promovarea unui consum responsabil”, a declarat Horațiu Bujac-proprietar restaurant.
Totuși, responsabilitatea vine și din partea consumatorului în ceea ce privește curățarea recipientelor. De aceea, sibienii sunt încurajați să profite de această opțiune, folosind recipiente curate și adecvate.
„Ne asigurăm că această măsură va fi implementată în siguranță, respectând toate normele de igienă, iar prețurile produselor vor rămâne neschimbate. Totuși, responsabilitatea pentru curățenia recipientelor aduse de clienți revine exclusiv acestora. Noi garantăm prospețimea și siguranța alimentelor servite, dar nu putem răspunde pentru igiena recipientelor din exterior. Îi încurajăm pe clienți să profite de această opțiune, folosind recipiente curate și adecvate, pentru o experiență sigură și plăcută pentru toți”, a mai adăugat proprietarul restaurantului din Sibiu.
Ce spun sibienii despre noua măsură
În acest context am întrebat și câțiva localnici care frecventează restaurantele și își iau mâncarea la pachet ce părere au despre noua lege. Unii sunt de acord cu schimbarea, iar alții sunt nemulțumiți și nu cred că e o idee bună.
„Mi se pare o idee bună să aducem propriile recipiente, mai ales că acest lucru poate ajuta la reducerea plasticului”, crede Ana.
Nicolae, însă, este de altă părere: „Cine umblă cu caserola după el?”
„Nu cred că e o idee atât de bună. Dacă sunt la muncă și nu am caserola la mine?”, spune Florin.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |