Tribuna
Proprietarii de restaurante din Sibiu susțin noua reglementare europeană privind folosirea recipientelor clienților
Maria-Antonia OANA
1182 vizualizari
Proprietarii de restaurante din Sibiu susțin noua reglementare europeană privind folosirea recipientelor clienților
© Arhiva Tribuna

Noua regulă adoptată de Comisia Europeană impune agenților economici din Horeca să încurajeze consumatorii să vină cu propriile recipiente pentru a-și lua mâncarea și băutura la pachet. Legea venită din partea UE are ca scop principal reducerea deșeurilor din plastic și carton, care va trebui implementată până în februarie 2027. Tot din acest motiv, comercianților le este recomandat să folosească ambalaje reutilizabile.

Proprietarii restaurantelor din Sibiu sunt deja familiarizați cu subiectul și consideră că este o decizie importantă în promovarea consumului responsabil.

„Noua reglementare care permite clienților să își aducă propriile recipiente pentru alimente și băuturi la pachet este un pas important spre reducerea deșeurilor și promovarea unui consum responsabil”, a declarat Horațiu Bujac-proprietar restaurant.

Totuși, responsabilitatea vine și din partea consumatorului în ceea ce privește curățarea recipientelor. De aceea, sibienii sunt încurajați să profite de această opțiune, folosind recipiente curate și adecvate.

 „Ne asigurăm că această măsură va fi implementată în siguranță, respectând toate normele de igienă, iar prețurile produselor vor rămâne neschimbate. Totuși, responsabilitatea pentru curățenia recipientelor aduse de clienți revine exclusiv acestora. Noi garantăm prospețimea și siguranța alimentelor servite, dar nu putem răspunde pentru igiena recipientelor din exterior. Îi încurajăm pe clienți să profite de această opțiune, folosind recipiente curate și adecvate, pentru o experiență sigură și plăcută pentru toți”, a mai adăugat proprietarul restaurantului din Sibiu.

Ce spun sibienii despre noua măsură

În acest context am întrebat și câțiva localnici care frecventează restaurantele și își iau mâncarea la pachet ce părere au despre noua lege. Unii sunt de acord cu schimbarea, iar alții sunt nemulțumiți și nu cred că e o idee bună.

„Mi se pare o idee bună să aducem propriile recipiente, mai ales că acest lucru poate ajuta la reducerea plasticului”, crede Ana.

Nicolae, însă, este de altă părere: „Cine umblă cu caserola după el?”

„Nu cred că e o idee atât de bună. Dacă sunt la muncă și nu am caserola la mine?”, spune Florin. 





comentarii
10 comentarii

Asa scapa resturantele sa mai spele vasele- economie de apa si de spalatori sustin reglementarea
05.02.2025 20:26
Politicile progresiste ale UE lovesc peste tot. Imbecilii dau din coada bucurosi: foarte bine, foarte bine. Sa-i vad pe idioti cum isi iau resturile in buzunar sa salveze planeta.
05.02.2025 20:34
Le e dor de Cantina Partidului, de " împinge tava"..
Bā, planeta asta se indreaptā vertiginos spre comunism. Coafat, cosmetizat, cu sloganuri adaptate, dar, hey, tot comunism!
Cum bā sā vii cu blidu' de-acasā? Pāi dacā nu crāpi in tine ce ai comandat, de ce comanzi? Faci impresie, iesi la restaurant.....o arzi pe cosmopolitanism......dar iei jumatea de murāturā si coaja de chiflā acasā, cicā sā reduci ueistigiul......
Nenea Vlad, apasā dragul meu butonul āla rosu.....mai reducem din septel.....
Gogu
06.02.2025 08:21
Revine `iepoca` sufertașului???
Dan Sava
06.02.2025 09:02
Si daca clientul vine cu un recipient neigienizat , iar apoi da vina pe restaurant pentru toxiinfectia alimentara ?
06.02.2025 09:12
"Bā, planeta asta se indreaptā vertiginos spre comunism. Coafat, cosmetizat, cu sloganuri adaptate, dar, hey, tot comunism!"

Din pacate, da. Tragic, dar exact asta se intampla.
Eu, sibianul
06.02.2025 14:47
Poți sa vii și cu oala tot ii paște falimentul atâta timp cât merg pe jumulirea clientului ghinionist care le calcă pragul .Am fost la un restaurant cu nume de oraș american și au cerut și pielea de pe noi pt o friptura .Le-am urat faliment liniștit și chiar asa s-a întâmplat, la vreo doua săptămâni au falimentat .Alții cu tupeu din fata la gradina zoologica au pus pe bon ciubucul ca să fii obligat sa dai ,jenant .Patronii în loc sa plătească personalul bine ii obliga sa cerșească și apoi se plâng ca nu au oameni
Locuitorul
06.02.2025 18:26
E bine ca sunt lasati clientii sa faca asta, e destul de horror cand te gandesti cat de multe deseuri se produc. Dar important e sa existe toate optiunile. Adica sa poti si sa produci deseuri, daca n-ai chef sau putinta de carat vase.
Pe cand reapar sifoneriile si mersul cu "sifoanele"? :))
ike
07.02.2025 00:23
@Locuitorul
Cerere si oferta. Poate pentru altii nu e scump. Dar da, in cazul de care ai zis, se pare ca au supraestimat cererea la preturile alea. Sau la raportul ala de pret /calitate.
07.02.2025 00:26
daca restaurantul reduce din pretul meniului pretul corespunzator: caserola, apa, detergent, energia electrica consumata, forta de munca, astea fiind economisite si se asigura ca recipientul clientului e curat atunci e ok, probabl ca la un meniu de 30 de lei clientului i-ar conveni sa vina cu sufertasul propriu si personal si sa-l ia cu 25... ca dupa aia acasa cei 5 lei economisiti clientul ii va da pe salubritate, consum apa, energie, timp pentru spalat e alta poveste ... ce credeai ca se spala usor un sufertas plin uleios?
mAtei
07.02.2025 11:26
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB