Tribuna
Sevis
Promoţia Centenarului Marii Uniri a spus "Adio!" celor mai frumoşi ani, în Piaţa Mare
Andra MARINESCU
5363 vizualizari
Promoţia Centenarului Marii Uniri a spus
Acum trei, patru sau - după caz - cinci ori şase ani, au pășit pentru prima oară, sfioși, în facultățile în care au dorit să își creioneze o idee despre viață și carieră. Acum, după ce au învățat de la dascăli esențialul, părăsesc băncile și vor arăta pe piața muncii că nu au trecut zadarnic prin timp. Cu toții, studenți ai Universității "Lucian Blaga" din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu", s-au adunat în Piața Mare să spună "Adio!" anilor de studenție, considerați de toți cei mai frumoși ani. Absolvenţii 2018 constituie şi promoţia Centenarului Marii Unirii.


Viitori avocați, medici, jurnaliști, juriști, notari, ingineri, operatori, IT-iști, matematicieni sau teologi au pornit, la pas, de la facultățile unde au învățat, până în Piaţa Mare, pentru a sărbători cea de-a şasea ediţie "Gaudeamus - sărbătoarea absolvenţilor".
Cu eşarfele la gât, cu tocile pe cap şi cu emoţiile cuvenite, cei peste 2.000 de absolvenţi au cântat împreună "Gaudeamus, Igitur!" pentru ultima dată.

Evenimentul din Piaţa Mare a fost moderat de actorul Florin Coşuleţ, care a recitat câteva versuri de George Coşbuc: "Sus ridică fruntea vrednice popor!/ Câţi vorbim o limbă şi purtăm un nume/ Toţi s-avem o ţintă şi un singur dor/ Mândru să se-nalţe peste toate-n lume/ Steagul tricolor!".

Într-un glas, acompaniaţi de Garnizoana AFT

Înainte de a începe seria discursurilor, Garnizoana AFT a intonat imnul naţional "Deşteaptă-te, române!" şi imnul studenţesc "Gaudeamus, Igitur!", acompaniaţi de studenti, părinţi, profesori şi autorităţi locale şi judeţene.

"Astăzi am venit cu mândrie și oarecare nostalgie în Piața Mare, care, din 2012, a devenit amfiteatrul ULBS și AFT. Sunteți promoția Centenarului Marii Uniri. Vom rămâne cu amintiri plăcute. Suntem în Anul Centenarului, ne amintim de trecut și, uneori, uităm din nefericire de prezent și mai ales de viitor. Vă îndemn să măsurați anii următori și viitorul acestei țări prin realizările pe care le veți avea. Sibiul, ca agent cultural și academic, are în sprijin un foarte puternic centru de afaceri, companii, instituții  care și de-a lungul perioadei de studenției v-au sprijinit", a spus prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.
În program a urmat un scurt moment artistic susţinut de corul Facultăţii de Teologie, condus de prof. Sorin Dobre, iar apoi  gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, rectorul AFT "Nicolae Bălcescu" din Sibiu a subliniat mândria Academiei în legătură cu promoţia 2018. "Vedem în fața noastră o nouă promoție. Dăm țării o nouă promoție de ofițeri, alături de noi promoții de doctori, ingineri etc. În ciuda tinereții lor, absolvenţii AFT au înțeles ce înseamnă patrie, onoare, datorie, care le este menirea și sunt capabili să ducă mai departe misiunea Armatei Române", a precizat rectorul AFT.
Atmosfera a fost destinsă, apoi, de un alt moment artistic, de data aceasta fiind vorba de recitalul susţinut de interpretul de muzică populară Sebastian Stan.


Eveniment susţinut de Primărie


Acţiunea ULBS este sprijinită de Primăria Municipiului Sibiu.
"Este o festivitate care marchează finalul unei etape esențiale în pregătirea dumneavoastră profesională. Evoluția viitoare va depinde de seriozitatea cu care v-ați pregătit pe parcursul anilor de studii și de deciziile pe care le veți lua cu privire la carieră. În calitate de primar al unui oraș care are mare nevoie de forță de muncă, sper ca prima decizie legată de viața profesională va fi de a rămâne în Sibiu", a spus Astrid Fodor, primarul Sibiului.
După alocuţiunea conducerii Primăriei, studenţii de la Artă Teatrală au pus în scenă o scurtă piesă de teatru, care, la final, a implicat şi o horă în care s-au prins studenţi, cei doi rectori şi autorităţi locale şi judeţene.
Printre invitaţii la festivitate s-au mai numărat şi Marcel Luca, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, şi Horaţiu Marin, subprefectul Sibiului.


Despre anii de studenţie


La final, facultăţile şi-au desemnat un reprezentant al absolvenţilor care să transmită gândurile şi emoţiile care îi încearcă.
"Tot ceea ce am învățat de la dascălii noștri în acești ani acum trebuie să se concretizeze în energie pentru a deveni oameni utili societății. Datorită lor de astăzi devenim responsabili", a spus Vlad Andrei Fişcă, de la Teologie.

"Zilele trecute după ce am aflat că voi urca pe scenă și că va trebui să vorbesc despre ce a însemnat facultatea pentru studenții de la socio-umane, evident mă gândeam: ce o să spun? Și pentru că nu puteam să vorbesc în numele lor, fără să știu ce gândesc, cred și simt ei, am ales să îi rog pe colegii mei să îmi scrie gândurile lor de final. Desigur, mi-ar fi plăcut să avem timpul necesar și mai ales ca voi să aveți răbdarea să ascultați gândurile celorlalți colegi însă timpul e scurt și cu permisiunea voastră vă citesc câteva din zecile pe care le-am primit. Cineva mi-a spus așa: Pentru mine facultatea a fost cea mai frumoasă o lecție de viață pentru că pe parcursul anilor de studenție și am descoperit că sunt propria-mi speranță. Altcineva a spus că după cei 3 ani petrecuți în cadrul facultății am învățat să fiu o persoană mai sociabilă, să spun “Da!” noilor provocări și să îmi depășesc limitele! Au fost trei ani minunați cu bune şi cu rele, cu suișuri și coborâri și nu pot să spun decât că o să-mi fie dor de toate momentele trăite aici alături de profesori şi de colegii mei. Facultatea este locul unde maturitatea ne-a îmbrățișat iar sesiunea ne-a sărutat amar. Cel mai important este că ni s-a oferit oportunitatea de a crește personalitatea din noi! Mulțumim! Pentru recunoaștere, apreciere și dăruire! Nu în ultimul rând, mulțumesc și eu tuturor colegilor care și-au rupt din timpul lor și mai ales că au răspuns provocării de a scrie ceea ce simt", a spus şi Andreea Ştefan, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.
Absolvenţii cu merite deosebite de la cele două instituţii de învăţământ superior au fost premiaţi, iar apoi studenţii Andreea Negru de la ULBS şi caporalul Ilie Valentin Amăriuţă au preluat simbolica cheie a promoţiei.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia