Tribuna
Proiectul „ABC - Să învăţăm despre copii. Şcoala părinţilor”, despre cum sănătatea emoțională a copilului începe de la părinți
Proiectul „ABC - Să învăţăm despre copii. Şcoala părinţilor”, despre cum sănătatea emoțională a copilului începe de la părinți

Sănătatea unui copil, atât cea fizică, cât mai ales cea psiho-emoțională, începe de la mamă, spun reprezentanții „Școlii Părinților”. Confortul emoțional din timpul sarcinii, gradul de predictibilitate al problemelor pe care mama le întâmpină, răspunsul pe care gravida îl poate da propriei anxietăți, sunt indicatori clari pentru bunăstarea psiho-emoțională a copilului.

  • „Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că problemele de natură emoțională cu care se confruntă mamele în timpul sarcinii și imediat după naștere devin factori de risc pentru dezvoltarea ulterioară a anxietății la copii. Ținând cont de acest fapt, Asociația Baby Care și Asociația Mâini Unite, cu sprijin consistent din partea Salvaţi Copiii România şi cu suportul a încă trei parteneri - Asociaţia Unii pentru Alţii Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Teatrul pentru copii şi tineret Gong din Sibiu – au dezvoltat proiectul „ABC – Să învăţăm despre copii. Şcoala părinţilor”, care oferă acces gratuit părinților și acoperă cele 1.000 de zile cruciale pentru un copil, de la concepție până la vârsta de 2 ani”, spun organizatorii Școlii Părinților.

Proiectul, gândit de  medici obstetricieni, neonatologi, pediatri, medici de familie, psihologi, dar şi părinţi cu experienţă, abordează întreaga complexitate a nașterii și îngrijirii unui copil, încă din perioada sarcinii. Accesul la şcoala părinţilor este gratuit, astfel încât restricțiile financiare să nu afecteze accesul la o bună informare.

Sănătatea fizică şi cea psihică a mamei pe durata sarcinii au impact asupra întregii vieţi a copilului, anxietatea şi stress-ul pe durata sarcinii fiind legate nu doar de creşterea riscului de complicaţii în sarcină, dar şi de ulterioare probleme emoţionale şi comportamentale ale copilului. Implicarea tatălui pe durata sarcinii este, de asemenea, extrem de importantă, acesta trebuind să cunoască şi să îşi sprijine partenera pe durata întregii sarcini, nu doar după naştere.

  • „Este important să înțelegem că ambii părinți au un rol important, încă din perioada sarcinii. Încurajăm participarea taţilor la aceste cursuri pentru că, din păcate, modul tradiţional de creştere a copiilor implică şi responsabilizează prea puţin taţii, dar implicarea acestora armonizează relaţiile de familie şi contribuie semnificativ la creşterea sănătoasă a copiilor”, spune Maria Livia Ognean, preşedinte Baby Care Sibiu.

Pentru că sarcina, naşterea naturală şi alăptarea sunt evenimente fiziologice cu impact extrem de important asupra sănătăţii mamei şi copilului, ședinţele de educaţie prenatală cuprind o tematică vastă care acoperă cele 1.000 de zile extrem de importante din viaţa fiecărui copil: de la concepţie până la vârsta de 2 ani. Sunt cele 1.000 de zile pe care se clădeşte fundaţia sănătăţii fizice şi psihice a viitorului adult. Sesiunile sunt structurate astfel încât un sfert din timp este dedicat prezentării temelor în discuţie, restul timpului fiind destinat oferirii de răspunsuri punctuale la întrebările participanţilor. La fiecare dintre şedinţe vor participa 3-5 specialişti pregătiţi să ofere aceste răspunsuri.

  • “Nașterea și îngrijirea unui copil sunt atât de complexe, încât se spune că niciodată nu ești pregătit pentru aducerea pe lume a unei noi vieți. Această prejudecată conține, de fapt, teama fiecăruia de a fi pe deplin responsabil de o nouă viață, teama că nu ne vom descurca, că nu știm ce, dar mai ales cum să facem astfel încât să creștem un copil sănătos atât fizic cât și psiho-emoțional. Teama aceasta și emoția care o însoțește sunt cât se poate de firești. Rolul de părinte nu seamănă cu niciun alt rol social, dar, odată învățat, devine cel mai autentic rol pe care cineva îl poate avea în viață. De aici importanța majoră pe care Salvați Copiii o acordă educației prenatale, care oferă informaţii  despre sarcină, naştere, îngrijirea şi alimentaţia copilului, dar şi despre schimbările psiho-emoţionale care însoţesc sarcina, naşterea şi apariţia unui copil în familie. Sănătatea copilului începe cu și de la părinți”, subliniază Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
  • "Dacă ar trebui să conturăm "intrucţiuni de creştere a copiilor" atunci iubirea necondiţionată şi informaţiile din sfera medicală sunt cele mai importante. Mămicile din Asociaţia Mâini Unite işi doresc o comunitate de părinţi corect informaţi cu privire la creşterea şi educarea copiilor. Acest proiect este o oportunitate pe care părinţii nu ar trebui să o rateze pentru că informaţiile vin de la cei mai buni specialişti în domeniu din Sibiu şi accesul este gratuit", a completat Gabriela Stănescu, reprezentant al Asociaţiei Mâini Unite Sibiu.

După succesul înregistrat de prima serie a Şcolii - aproape 1000 de participanţi, părinţi şi viitori părinţi, chiar şi bunici -, revenim, începând din 23 mai cu a doua serie de sesiuni educative. Părinții sunt încurajați să se înscrie şi să participe la şedinţele de educaţie prenatală care vor avea loc lunar în fiecare a doua marţi sau miercuri din lună, între orele 18.00-20.00, în Sala de Conferinţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu (în clădirea direcţiunii spitalului). Informaţii privind tematica cursurilor şi lectorii vor fi difuzate începând din această săptămână pe pagina Facebook dedicată acestui proiect – “ABC – Să învăţăm despre copii. Şcoala Părinţilor” .






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA