Tribuna
Proiecţie de film la Casa Albastră: „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”
Proiecţie de film la Casa Albastră: „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”

Pe 8 decembrie 2023, la ora 12, în Sala Multimedia din Casa Albastră vă invităm să luați parte la proiecția filmului documentar „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”. 

Filmul documentar va fi precedat de o prelegere susținută de Lucian Vasile, cercetător asociat Memorialului Închisoarea Pitești, și va fi urmat de o sesiune de Q&A, la care publicul muzeal va putea adresa întrebări atât invitatului special, cât și uneia dintre curatoarele expoziției despre Fenomenul Pitești, Andreea Corca, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), un ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare, dedicate în special istoriei ploieștene. Sub egida AEDU, coordonează platforma online RepublicaPloiesti.net, organizează de peste unsprezece ani tururi istorice în Ploiești și publică albume și cărți despre trecutul orașului său natal. Între 2013 și 2019, precum și în 2022, a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, perioadă în care a făcut parte din echipele care au realizat expoziția principală a memorialului și Muzeul Comunismului pentru Copii. Din 2014 este expert în cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, organizând școli de vară, conferințe și proiecte educaționale dedicate, cu precădere, tinerilor și străinilor, și fiind unul dintre coordonatorii Anuarului în limba română al Institutului. Din 2021 lucrează în cadrul echipei Zaiafet, unul dintre cele mai mari canale educaționale românești de Youtube, unde scrie scripturile pentru seria „Pe Vremea Tovarășilor” (o istorie a comunismului românesc), dar și pentru alte materiale dedicate relațiilor internaționale, și este gazda Podcastului de Istorie. De asemenea, din octombrie 2023 este bursier în programul Spiru Haret al Fundației Noua Europă cu un proiect de cercetare dedicat refugiaților politici români de la începutul Războiului Rece. Domeniile de interes: istoria comunismului românesc, acțiunile de spionaj și exilul românesc postbelic, istoria orașului Ploiești. De-a lungul timpului, a publicat articole în publicații de popularizare, precum Historia și Magazin Istoric, dar și în reviste academice de specialitate. Dintre volumele publicate recent: A fost odată la Ploiești. Bătăi cu flori, fotbal și concursuri de Miss, AEDU, București, 2023; Războiul Spionilor. Acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului, Corint, București, 2022; Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești, AEDU, București, 2020; Memorialul Închisoarea Pitești, (co-autor), Editura Manu Scris, Pitești, 2018; Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two, AEDU, București, 2018. 

Evenimentul vine în completarea expoziției itinerante „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”, pe care o puteți vizita până la finalul lunii februarie 2024 la sediul Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, de miercuri până duminică, între orele 09:00-17:00.


comentarii
2 comentarii

Sunt aici pentru a răspândi această veste bună în întreaga lume despre modul în care Dr Ilekhojie m-a ajutat să-mi rezolv problema de infertilitate. Sunt atât de fericită acum că sunt acum mamă pentru că de peste 4 ani încerc să rămân însărcinată și am avut nevoie de ajutor. Eu și soțul meu mergem mereu la control medical și doctorul spune mereu că amândoi suntem bine și nu am de unde să primesc ajutor și toată speranța era aproape pierdută până când într-o zi am vizitat un prieten de-al meu și i-am spus prin ce treceam și mi-a prezentat doctorului Ilekhojie care a ajutat-o când avea nevoie de ajutor. Am riscat cu Dr. Ilekhojie pentru că prietenul meu mi-a arătat o mulțime de dovezi despre cum a ajutat-o de-a lungul anilor. Am luat contact cu el și mi-a trimis câteva ierburi care au dat rezultate instantanee. A trecut aproape un an de când am vorbit prima dată și am gemeni de care să arăt. Sunt fericit că am ascultat și am făcut tot ce mi-a spus care mi-a adus rezultate pozitive. Puteți obține ierburi de orice boală de la Dr Ilekhojie. Whatsapp +2348147400259 sau prin e-mailul său: gethelp05@gmail.com
Daciana Rodica
08.12.2023 11:23
Tribuna, cum permiteti anunturi cu inselatorii si scamatorii de felul anuntului de mai sus? Au ajuns tiganii sa isi faca reclama prin ziare? Toate "mama omidele" care ghicesc in ghioc pot insela oamenii cu concursul vostru?
Voi raporta la politie anuntul de mai sus. Este inadmisibil ce a ajuns tara asta. Reclame la jocuri de noroc, la prostitutie si ale mizerii. Cum este posibil ca Tribuna sa fie partasa la asa ceva?
@ Redactia Tribuna
09.12.2023 18:41
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA