Tribuna
Proiect. Şcolile şi cabinetele medicale fără doze de adrenalină pentru şoc anafilactic, amenzi de până la 20.000 de lei!
Proiect. Şcolile şi cabinetele medicale fără doze de adrenalină pentru şoc anafilactic, amenzi de până la 20.000 de lei!

Un registru naţional care să includă numele tuturor persoanelor cu afecţiuni şi boli alergice. Iar şcolile şi cabinetele medicale să aibă stocuri suficiente de adrenalină pentru a se putea interveni în cazul unor şocuri anafilactice. Asta prevede propunerea legislativă pe care deputatul PSD Ileana Cristina Dumitrache a depus-o la Senat. Iniţiativa legislativă stabileşte şi amenzi între 5.000 şi 20.000 de lei pentru nerespectarea acestor prevederi. 

  • "Prezentul proiect de act normativ are în vedere instituirea unui cadru normativ necesar, eficient, favorabil și decent pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, precum și ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice", a explicat deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă propune înfiinţarea unui registru naţional pentru evidența persoanelor care suferă de boli și afecțiuni alergice. 
"În termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătății înființează, printr-un ordin acest Registru, care va deveni funcționat în maximum un an de la intrarea în vigoare a actului normativ", scrie Mediafax.
Medicii alergologi vor avea obligaţia de a înscrie în acest registru persoanele diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice, dar şi să modifice aceste date în funcţie de starea şi evoluţia pacienţilor, stabileşte proiectul de lege. 

  • "Registrul național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice se completează de către medicii alergologi și se modifică, pe parcurs, după caz, în funcție de rezultatele obținute la analizele și testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice. Modalitatea de completare și, respectiv, modificare este stabilită prin ordin al ministrului sănătății, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei", se arată în iniţiativa legislativă. 

Registrul va funcţiona în cadrul unei platforme online şi este reprezentat de o aplicaţie informatică ce conţine datele tuturor persoanelor alergice. 
Iniţiativa legislativă stabileşte că Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Educației controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția persoanelor cu alergii înscrise în Registrul național.


Copii cu alergii. Ce obligaţii vor avea şcolile


În cazul copiilor diagnosticați cu boli și afecțiuni alergice, dovedite prin adeverință medicală, instituțiile de învățământ preșcolar și școlar „au obligația să asigure după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinți, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unități alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”, potrivit proiectului. Aceeaşi obligaţie revine unităţilor de învăţământ şi în cazul copiilor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticați cu alergii. 
Potrivit sursei citate, aceste unităţi de învăţământ "au posibilitatea de pregătire a porțiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele conțin ingredientele corespunzătoare fișei cu alimente alergene ale fiecărui copil, înmânată de familia / părinții / tutorele / reprezentantul legal al copilului".
Excepţia se adresează instituţiilor care „dau posibilitatea familiei / părinților / tutorelui / reprezentantului legal de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiționarea acestora în niciun fel”, se precizează în iniţiativa legislativă.
Şi instituţiile de învăşământ universitar vor fi obligate să asigure, deupă caz toate mesele, potrivit programului, pentru studenții diagnosticați cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverință medicală.

  • "Instituțiile menționate în acest alineat care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puțin un preparat care conține ingrediente în conformitate cu fișa cu alimente alergene ale fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepție de la această obligație instituțiile care dau posibilitatea studentului de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiționarea acestuia în niciun fel", stabileşte proiectul de lege.

Şi spitalele sunt obligate să asigure mese specifice pentru pacienţii cu alergii.
Amenzi pentru şcolile şi cabinetele medicale fără doze de adrenalină

Cabinetele individuale de medicină de stat și private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat și private „au obligația de a deține în dotare cel puțin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, menţionează sursa citată.
Dacă doza de adrenalină pentru autoinjectare lipseşte sau este expirată în instituțiile școlare, preșcolare, universitare, spitale și cabinete individuale de medicină de stat sau private, amenzile pornesc de la 5.000 de lei şi pot ajunge la 20.000 de lei. 

  • "Ministerul Sănătății, prin ordin al ministrului sănătății, stabilește anual derularea unor campanii de informare, prin difuzarea de materiale audio-video și scrise, pentru conștientizarea, la nivel național și local, a importanței diagnosticării precoce cu boli și afecțiuni alergice. Aceste campanii cuprind, inclusiv, campanii de promovare și evidențiere a eficacității măsurilor de prevenire și intervenție în cazul șocului anafilactic sau a reacției severe alergice, în conformitate cu prevederile cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi", prevede propunerea de lege.

Iniţiatorul proiectului spune că analizele şi testele făcute la recomandarea medicului alergolog vor fi decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate. 
"Fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani și care prezintă risc de șoc anafilactic beneficiază, anual și în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog", menţionează sursa citată.
Centrele regionale de alergologie vor fi înfiinţate în cel mult 24 de luni de la intrarea în vigoare a actului normativ de pus la Senat. 

comentarii
1 comentarii

Adica va amendati singuri pe voi insiva --pentru incompetenta -- faceti jobul ca lumea -- adica puneti presiune pe voi insiva -- in cazul de fata -pe ministrul sanatatii-- nu debitati GOGOMANII -- la treaba lingailor politici -- iar daca nu va place sa munciti -- lasati pe altii care vor --
mike
13.10.2019 19:24
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia