Tribuna
PNL
Proiect. Juriştii ar putea preda în şcoli şi licee. "Materia va deveni obligatorie"
Proiect. Juriştii ar putea preda în şcoli şi licee.
© Arhiva Tribuna

Dacă propunerea legislativă depusă la Senat de mai mulţi senatori va primi undă verde şi va deveni literă de lege, juriştii vor putea să predea în unităţile de învăţământ preuniversitar. Anunţul a fost făcut de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.
“La propunerea colegului meu George Dircă, am depus, la Senat, în numele unui grup de senatori - Daniel Fenechiu, Iulia Scântei, Cristian Ghica, Radu Preda, Vlad Alexandrescu -, o propunere legislativă care reglementează posibilitatea profesioniştilor dreptului de a avea activitate didactică în cadrul învăţământului preuniversitar. Funcţionalitatea parteneriatului şcoală-justiţie a fost deja probată prin faptul că unele licee au inclus educaţia juridică ca disciplină opţională în curriculum la decizia şcolii. Deoarece se preconizează că această materie esenţială va deveni obligatorie, în vederea susţinerii orelor de educaţie juridică, sistemul de învăţământ va trebui să angajeze absolvenţi ai Facultăţii de Drept, specialişti şi practicieni ai dreptului. Astfel, am vrut să dăm posibilitatea avocaţilor, notarilor şi executorilor judecătoreşti să contribuie la educarea tinerilor în spiritul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi valorilor justiţiei”, a scris Cazanciuc pe Facebook.
Ideea educaţiei juridice în şcoli  există din 2013, an când, în calitate de ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc a iniţiat un program care să susţină introducerea educaţiei juridice în şcoli şi licee. Au fost de acord atunci Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi ulterior, în 2018, Uniunea Naţională a Barourilor din România, însă concret nu s-a întâmplat nimic în acest sens. 
“De atunci, programul a fost reiterat anual, recunoscând în acest mod nevoia de promovare a educaţiei juridice în vederea creşterii gradului de accesibilitate a normelor juridice faţă de destinatarii acestora, în special noile generaţii”, a explicat Cazanciuc.
Iniţiatorii proiectului legislativ sunt mai mulţi deputaţi de la PSD, PNL şi USR.

 

comentarii
8 comentarii

Justiția e oricum părtinitoare cu cei puternici. Prostimea trebuie convinsă și educată că așa e normal să stea lucrurile.
Ne îndreptăm spre un raționalism ateu care nu face distincția între just și drept.
Un cititor
20.10.2020 23:08
As vrea sa vad un avocat sau un notar venind sa predea la clasa a VI-a . Poate absolventii de drept care n-au alte sanse de angajare...
21.10.2020 07:39
foarte bine sa stea elevii in scoala 24 din 24 ore. cretinilor
ok
21.10.2020 08:31
Parca se dorea decongestionarea programulu elevilor. Acum introduceti o disciplina obligatorie? Chiar credeti ca e necesara? Se face Educatie sociala. Nu e destul? Vreti sa le spalati creierele complet?
21.10.2020 10:40
La cât se respectă lege în România, la ce mai folosesc normele. Toți vorbesc la telefon în timp ce conduc, conduc și cu permisul suspendat, politicienii se gândesc doar la ei, oamenii de calitate nu ajung să candideze, interlopii și-au împărțit cartierele în București, a apărut și în ziare, de ani de zile. Câte averi ale (semi)analfabeților au fost confiscate în ultimii treizeci de ani ? Niciuna ?
Maigret
21.10.2020 12:28
În Japonia se fac și ore de EDUCAȚIE FARMACEUTICĂ . Drept care un japonez nu se comportă niciodată ca un tembel în farmacie...
21.10.2020 16:04
As prefera sa se predea in scoala Logica.Suntem condusi de oameni formati in modul de gandire si actiune al Dialecticii(unde albul poate fi si negru..?? de fapt este baza Marxismului.).Acesta este o cauza majora a inapoierii noastre.
victor
21.10.2020 17:57
Ar putea preda in scoli... Numai ca juristii au altceva de facut...
21.10.2020 22:03
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia