Tribuna
Profesorul Martin Bottesch a lansat monografia satului natal: Apoldu de Sus! Lecție de identitate locală, la Biblioteca ASTRA Sibiu!
Profesorul Martin Bottesch a lansat monografia satului natal: Apoldu de Sus! Lecție de identitate locală, la Biblioteca ASTRA Sibiu!
© foto Marius Halmaghi

Joi, 12 octombrie 2023, la Biblioteca Judeţeană ASTRA  Sibiu a avut loc a doua lansare a lucrării „Apoldu de Sus – un sat transilvan”. Autorii monografiei sunt profesorul de matematică și fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu (2004-2012), Martin Bottesch - ctitor al Centrului pentru Formare Continuă în Limba Germană din Mediaș și editorul Ulrich Andreas Wien - fostul președinte al Societății de Studii Transilvane din Heidelberg (între 2001-2020) și președinte al Asociației de Studii Transilvane din Sibiu (din 2006). După prima lansare, care a avut loc în Casa de Cultură („căminul mic”) din Apoldu de Sus (în 20 august), organizarea celei de-a doua lansări a venit în sprijinul sibienilor interesați de istoria locală și zonală, spațiul „American Corner Sibiu” (Biblioteca ASTRA - et. V) fiind adecvat pentru lansările de carte, dar și pentru organizarea de diverse activități culturale și educaționale.

Având ca amfitrion pe directorul Bibliotecii ASTRA - istoricul dr. Răzvan Pop și invitat pe istoricul și cercetătorul prof. univ. Adinel Dincă, lansarea de carte a reprezentat un eveniment editorial de excepție, lucrarea monumentală fiind realizată integral color în condiții grafice excepționale la Editura și Tipografia Honterus. Precizăm că monografia - traducerea variantei germane (editate în 2011) a fost finanțată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germaniei din România și Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania.

Am ținut să particip la această lansare, cunoscându-l pe principalul autor, Martin Bottesch fiind un neobosit cercetător al trecutului localităților județului Sibiu, pasiunea pentru localitatea natală fiind explicabilă și firească pentru toți cei care-și respectă strămoșii, tradițiile și obiceiurile meleagurilor unde au făcut primii pași în societate. În cele peste 500 pagini, cititorul poate descoperi trecutul localității care și-a publicat istoria încă din secolul al XIX-lea. Dacă Martin Bottesch a făcut o amplă prezentare a principalelor evenimente din istoria localității Apoldu de Sus, dr.Ulrich A. Wien a susținut - în prezentarea sa - o serie de argumente, demonstrând că populația locală a fost strâns conectată la istoria europeană, multe evenimente continentale aducând schimbări majore social-economice locale. Începutul comunității a fost strâns legat de colonizarea sașilor (în sec. XII-XIII), la mijlocul sec. al XVI-lea întregul ținut cunoscând reforma lui Martin Luther. Depopularea Apoldului de Sus datorată multelor războaie, a condus la o nouă colonizare, aici stabilindu-se o parte din luteranii austrieci, persecutați în patria lor și aduși sub escortă militară. Cunoscuți sub numele de landleri, aceștia au contribuit în mod decisiv la o o nouă înflorire a satului din sudul Transilvaniei. Aici, am aflat de odiseea anabaptiștilor - adepții botezului la vârsta adultă – aceștia nefiind tolerați de habsburgii catolici, refugiindu-se în Țara Românească și ulterior în Rusia și America de Nord. Nici populația apolzană nu a fost scutită de participarea la cele două războaie mondiale, mulți căzând în lupte, sau fiind luați ostatici. Întregul secol al XX-lea, a fost marcat de o continuă migrație a forței de muncă, ultima și cea mai importantă (după 1990) contribuind la destabilizarea comunității rurale locale, tendința de migrare fiind generată atât de schimbul și transferul regional și internațional de idei cât și de dorința îmbunătățirii situației economice familiare.

Din expunerea prof. Adinel Dincă întregul auditoriu a înțeles odiseea traducerii după ediția originală în limba germană apărută în Editura Ianos Stekovics, sub titlul „Grosspold. Ein Dorf in Siebenbürgen”.

O întrebare firească: este lipsit de interes ca toate monografiile germane ale satelor sibiene să fie traduse în limba română? Trebuie să recunoaștem că multe comunități nu au monografii ... iar lucrările în limba germană, reprezintă o sursă bogată de informații, pentru întreaga comunitate sibiană!

Felicitând colectivul, precizăm că lucrarea poate fi procurată de la Parohia Ortodoxă Apoldu de Sus sau de la Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Sibiu, str. G-ral Magheru nr. 1-3, tel. 0269214026.

Marius HALMAGHI

 

© foto Marius Halmaghi
© foto Marius Halmaghi
© foto: Răzvan NEGRU
© foto: Răzvan NEGRU
© foto: Răzvan NEGRU
© foto: Răzvan NEGRU
© foto: Răzvan NEGRU
© foto: Răzvan NEGRU

 

 

 comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Targul de Craciun

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA