Tribuna
AFF
Profesorii avrigeni au participat la un curs de specializare pentru învăţământul destinat copiilor cu nevoi speciale
Dan FRÂNCU
2774 vizualizari
Profesorii avrigeni au participat la un curs de specializare pentru învăţământul destinat copiilor cu nevoi speciale


Zilele trecute, în Praga (Cehia) s-a desfăşurat o nouă etapă a Proiectului Erasmus + “Practici europene în vederea reducerii abandonului şi a integrării elevilor cu cerințe educaționale speciale”, primul proiect din cadrul acestui program european în care este implicată şi Şcoala Gimnazială Avrig. De această dată, etapa de proiect a constat în desfăşurarea întâlnirii internaţionale - curs de formare extern “Identificarea Barierelor de Învăţare", la care au participat, pe lângă reprezentanţii gazdelor, o mică delegaţie a instituţiei de învăţământ din Avrig (directoarea instituţiei, prof. Laura Olivia Crişan, profesoara pentru învăţământul primar Felicia Chistol şi profesoara de sprijin Ileana Buta), precum şi cadre didactice sau diverşi specialişti din Anglia Grecia, Portugalia şi Estonia.

“Prin materialele şi expunerile de care am avut parte în cadrul cursului, desfăşurat în perioada 26 – 30 noiembrie, s-a urmărit dobândirea unei mai bune înţelegeri a nevoilor educaţionale speciale, mai ales în cazul dificultăţilor de învăţare specifice precum dislexia, dispraxia, discalculia, ADD şi ADHD, identificarea cauzelor şi caracteristicilor cheie ale dificultăţilor de învăţare specifice, învăţarea proceselor şi criteriilor de diagnosticare, dezvoltarea unei înţelegeri a învăţării şi a trăirii din perspectiva unei persoane cu nevoi educaţionale speciale. În cele 5 zile de curs ne au fost prezentate cauzele care pot duce la dificultăţile de învăţare precum dislexia, discalculia, dispraxia, ADD si ADHD, procesele şi criteriile de diagnosticare. Cursul a fost o experienţă deosebită, deoarece, pe lângă faptul ca ne-am actualizat cunoştinţele teoretice legate de dificultăţile de învăţare, acesta ne-a adus şi alte persective asupra abordării elevilor în actul instructiv – educativ”, ne-a informat prof. Laura Olivia Crişan, la întoarcerea din Cehia.

Importanţa cursului şi proiectului în ansamblu, poate fi evidenţiată şi prin evaluarea statisticii conform căreia, la nivel european, aproximativ unul din şapte copii de vârstă şcolară are dificultăţi de învăţare. Lucrurile nu stau diferit nici în România. A înţelege nevoile educaţionale speciale, a aprecia cauzalitatea şi caracteristicile cheie ale diferitelor dificultăţi specifice de învăţare, a dezvolta o întelegere a invăţării şi a trăirii din perspectiva unui individ cu o necessitate educaţională specială (în mod deosebit dislexia, dispraxia, discalculia şi ADD/ADHD), reprezintă o necesitate în condiţiile în care, în unele clase există şi câte 8 elevi cu CES. Se are în vedere crearea unui mediu de învăţare în care fiecare elev să fie tratat astfel încât să se dezvolte la maximum de potenţial, chiar dacă are dificultăţi de învăţare.

În acest moment, la Şcoala Gimnazială Avrig sunt înscrişi peste 40 de elevi cu cerinţe educaţionale speciale






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA