Tribuna
Jidvei
Profesorii ameninţă cu grevă generală. Boicot la BAC dacă nu-şi primesc salariile. Ce spune Ministerul Educaţiei
Rareș BIŢU
1424 vizualizari
Profesorii ameninţă cu grevă generală. Boicot la BAC dacă nu-şi primesc salariile. Ce spune Ministerul Educaţiei

Dacă problemele legate de salarizare nu vor fi rezolvate, sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu greva şi cu boicotarea Bacalaureatului. O delegaţie a angajaţilor din învăţământ a mers în această dimineaţă la Ministerul Educaţiei ca să ceară socoteală ministrului Valentin Popa. 

Nemulţumiţi de ce li se întâmplă şi dezgustaţi de promisiunile guvernanţilor, sindicaliştii din Educaţie spun că au ajuns la capătul răbdării. La minister, însă, altă surpriză: Valentin Popa n-a fost de găsit, că ăsta-i rolul ministrului când Educaţia e legănată cu targa, iar Smurdul e de negăsit: să tragă chiulul, dacă tot are secretari de stat apţi să-i ţină locul, meşterind explicaţii. 
Sindicaliştii acuză întârzieri la plata salariilor şi se tem că "întâmplarea" de luna trecută poate deveni ditamai regula. Mai mult, sindicaliştii ameninţă că vor declanşa o grevă generală şi vor boicota examenul de Bacalaureat, dacă cererile lor vor fi ignorate de autorităţi. 
În faţa sediului Ministerului Educaţiei au protestat joi zeci de profesori, nemulţumiţi că este a doua lună în care nu îşi primesc salariile la timp. 


Reacţia MEN: Banii de salarii, transferaţi


Reprezentanţii MEN au anunţat că sumele pentru plata salariilor către Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au fost transferate din 30 ianuarie cu drept de utilizare din 1 februarie 2018.

  • "Unităţile de învăţământ sunt cele care întocmesc statele de personal şi de plată şi le transmit inspectoratelor şcolare spre validare, iar acestea din urma transferă sumele pentru plata salariilor către unităţile de învăţământ. Astfel, plata salariilor se realizează de către fiecare unitate de învăţământ în parte, pe baza statelor validate", explică reprezentanţii MEN într-o informare oficială. Cu alte cuvinte, ministerul se cam spală pe mâini, salarizarea fiind mai degrabă sarcina şcolilor. 

La întâlnirea cu sindicaliştii, secretarii de stat au explicat de ce banii pe ianuarie au sosit mai târziu, motivele fiind legate de "upgrade-ul realizat la platforma de salarizare".
Profesorii au cerut suplimentarea numărului de posturi în inspectoratele şcolare judeţene, iar reprezentanţii MEN le-au spus că "au analizat fiecare caz şi vor face demersurile necesare pentru buna funcţionare a zonei de contabilitate-salarii din inspectorate".
Şi în perioada următoare, reprezentanţii profesorilor şi cei ai Ministerului Educaţiei se vor întâlni pentru a încerca să rezolve orice fel de probleme, precizează comunicatul MEN.


Bacalaureatul 2018, în afara legii! Instanţa îl poate ANULA!" 


La începutul săptămânii, preşedintele Comisiei pentru Educaţie a PNL, Marilen Pirtea, anunţa că Bacalaureatul 2018 încalcă legea, precizând că probele de competenţe sunt în afara legii şi că instanţa poate să anuleze examenul cu uşurinţă, întrucât în acest moment elevii de clasa a XII-a nu pot fi consideraţi absolvenţi. 
Teoria a fost susţinută şi de preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, care a declarat că probele orale ale Bacalaureatului, care au început luni, sunt în afara legii. Nistor a explicat că, potrivit Legii educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII - a nu pot fi consideraţi absolvenţi. La rândul său, în anunţul privind începerea probelor orale ale Bacalaureatului, Ministerul Educaţiei a invocat tocmai o prevedere din Legea educaţiei în baza căreia acestea pot fi susţinute în timpul anului şcolar. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia