Tribuna
Profanarea mormintelor din cimitirul săsesc rămâne, deocamdată, un mare mister
Dan FRÂNCU
1898 vizualizari
Profanarea mormintelor din cimitirul săsesc rămâne, deocamdată, un mare mister

La sfârşitul lunii iulie a acestui an, scriam despre actele de vandalism petrecute în Cimitirul Bisericii Evanghelice C.A. din Tălmaciu, fapte în urma cărora cel puţin 23 de morminte şi monumente funerare au fost parţial distruse sau avariate. Conform informaţiilor furnizate la acea vreme de Daniel Bărbosa, curatorul lăcaşului de cult, profanarea mormintelor şi monumentelor funerare din cimitirul săsesc s-ar fi petrecut într-una din zilele de final ale lunii iulie. Atunci s-a constatat că mai multe morminte sau monumente funerare sunt avariate (sparte, rupte, dislocate de la locul lor etc), probabil în urma unor acţiuni de teribilism, acestea fiind ţinta nefericită a unor găşti de tineri sau mai puţini tineri. Au fost făcute fotografii şi imediat după cele constatate, s-a depus o plângere scrisă la Poliţia oraşului Tălmaciu (număr înregistrare 5280/P/30.07.2020), pentru această gravă profanare de morminte. Mai mult, şi superiorii Bisericii Evanghelice C.A. au sesizat Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu aspectele referitoare la situaţia din cimitirul parochial Tălmaciu. “La doar câteva zile de la constatare şi sesizarea organelor de ordine, am fost sunat de la Poliţia Tălmaciu şi împreună cu doi poliţişti, ne-am deplasat la cimitir, unde au fost efectuate anumite cercetări şi fotografii. După aceast moment, nimeni nu m-a informat absolut nimic despre cele constatate, sau despre rezultatul acestor cercetări şi verificări. N-am primit niciun document de la poliţie, nu ştiu care este rezultatul demersurilor întreprinse”, ne-a informat, la patru luni după incident, curatorul bisericii săseşti din Tălmaciu.

La doar câteva zile de la primirea seszării referitoare la cele petrecute în cimitirul din Tălmaciu, responsabili din cadrul Poliţiei Tălmaciu transmiteau reprezentanţilor presei judeţene că a fost depusă o reclamație scrisă cu privire la deteriorarea unor morminte din cimitirul sașilor. “În cauză s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de morminte (art. 383 cod penal), fiind efectuate cercetări în vederea identificării autorilor”, spuneau, la acel moment, reprezentanţii legii.

Având în vedere că, deşi au trecut patru luni de la descoperirea acestor fapte şi sesizarea lor către organelle abilitate, nu au fost comunicate, nici măcar către petenţi, detalii despre stadiul anchetei, măsuri dispuse, constatări etc., ne exprimăm speranţa că, măcar în urma acestui demers jurnalistic, situaţia se va schimba, iar cei în măsură vor furniza nişte răspunsuri sau lămuriri.

Sperăm că se va întâmpla asta deoarece la Tălmaciu profanarea mormintelor şi monumentelor din cimitirul parohial săsesc reprezintă, se pare, continuarea unei ofensive dubioase de nelegiuiri asupra bunurilor comunităţii săseşti din localitate. (În vară, reprezentantul bisericii comunităţii săseşti ne-a mai informat că această profanare a mormintelor din cimitirul parohial a apărut după ce, în urmă cu aproximativ trei ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice C.A. Tălmaciu a fost spartă şi din aceasta s-a furat o sumă de bani. La acea vreme, s-a făcut sesizare la poliţie dar reprezentanţii cultului au fost informaţi că acest caz a fost clasat ca şi caz cu autor necunoscut. De asemenea, am aflat că, în luna ianuarie a acestui an, uşa bisericii evanghelice a fost spartă, sesizarea făcută către organele legii fiind nefinalizată până în cea de-a doua jumătate a anului. Tot cu acel prilej, am fost înformaţi că, în decusrul anilor, au fost constatate alte fapte şi stricăciuni, de mai mică amploare, asupra bunurile comunităţii săseşti.)

Conform prevederilor legale în vigoare (Codul Penal), profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În prezent, comunitatea de creştini evanghelici din Tălmaciu numără mai puţin de 30 de persoane, dar în Cimitirul Bisericii Evanghelice C.A. Tălmaciu există câteva sute de morminte sau monumente funerare. Tălmaciu a fost o aşezare emblematică pentru comunitatea săsească din această parte a Transilvaniei.

 

comentarii
2 comentarii

MISTER ?? .... nu e nici un mister !!!!
este forte clar cine sunt faptasii ...........
TRIST
fostSibian
29.11.2020 18:21
SIGUR ! ca au venit Sasii din Germania sa isi profaneze mormintele ;-)
fostSibian
29.11.2020 18:25
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia