Tribuna
PNL
Profanare de morminte, la Tălmaciu
Dan FRÂNCU
1198 vizualizari
Profanare de morminte, la Tălmaciu
- cimitirul comunităţii săseşti a fost ţinta răufăcătorilor -

 

Cel puţin 23 de morminte şi monumente funerare aflate în Cimitirul Bisericii Evanghelice C.A. din Tălmaciu au fost, în urmă cu doar câteva zile, ţinta răufăcătorilor, fiind parţial distruse sau avariate. Acţiunile în urma cărora s-au înregistrat aceste stricăciuni importante sunt de neînţeles, mai ales că acestea par a fi continuarea unei serii de fapte reprobabile îndreptate spre biserica comunităţii săseşti, oamenii şi bunurile acestora.

"În cursul zilei de miercuri, 29 iulie, am fost informat de o cunoştinţă că în Cimitirul Bisericii Evanghelice C.A. din Tălmaciu, situat într-o zonă centrală a localităţii, lângă Cimitirul Ortodox, mai multe morminte sau monumente funerare sunt avariate (sparte, rupte, dislocate de la locul lor etc). M-am deplasat la faţa locului şi am constatat, la o primă evaluare, că sunt parţial distruse sau avariate grav un număr de 23 de morminte, acestea fiind probabil, ţinta unor găşti de tineri sau mai puţini tineri. Am făcut fotografii şi imediat m-am deplasat la Poliţia oraşului Tălmaciu, unde am depus o sesizare în legătură cu această gravă profanare de morminte. Consider că asemenea fapte şi situaţii sunt extrem de grave, lipsa de respect pentru generaţiile trecute şi pângărirea memoriei acestora, prin asemenea acţiuni, nefiind deloc un motiv de mândrie pentru orice om cu coloană vertebrală, educaţie, bun simţ şi empatie pentru semeni", ne-a informat curatorul Bisericii Evanghelice C.A.Tălmaciu, Daniel Bărbosa.

Reprezentantul bisericii comunităţii săseşti ne-a mai informat că această profanare a mormintelor din cimitirul parohial apare după ce, în ultimii ani, comunitatea săsească a mai fost ţinta unor fapte oarecum similare. "În urmă cu aproximativ trei ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice C.A. Tălmaciu a fost spartă şi din aceasta s-a furat o sumă de bani. Atunci am făcut o sesizare la poliţie dar am fost informat că acest caz a fost clasat ca şi caz cu autor necunoscut. În luna ianuarie a acestui an, uşa bisericii noastre a fost spartă. Şi atunci am făcut o sesizare către organele legii, dar cred că încă se fac cercetări în acest caz. De asemenea, în timp am constatat alte fapte şi stricăciuni, de mai mică amploare, suferite de comunitate şi bunurile acesteia" , ne-a mai spus Daniel Bărbosa.

Conform prevederilor legale în vigoare (Codul Penal), profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În prezent, comunitatea de creştini evanghelici din Tălmaciu numără mai puţin de 30 de persoane, dar în Cimitirul Bisericii Evanghelice C.A. Tălmaciu există câteva sute de morminte sau monumente funerare. Tălmaciu a fost o aşezare emblematică pentru comunitatea săsească din această parte a Transilvaniei.


comentarii
2 comentarii

Căutați bărbatul!
Un cititor
30.07.2020 22:26
La Cimitirul comunal din Sibiu, fără urmași, te "profanează" oficial administrația, îngropând pe altul peste locul tău "de veci". La Tălmaciu, o mie de morminte vechi de sute de ani, cu o mână de urmași în viață, sunt profanate de necreștini.
Rușine, în ambele cazuri!
Zen
01.08.2020 11:58
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia