Tribuna
SEVIS
"Procesiunea Agheasmei Mari”, la Avrig
Dan FRÂNCU
2762 vizualizari
Câteva sute de credincioşi ortodocşi avrigeni au participat şi în acest an, la "Procesiunea Agheasmei Mari”, frumosul obicei încheiat cu momentul sfinţirii apei râului Avrig. Obiceiul, reluat în anul 2010 după mai mulţi ani în care a lipsit din rândul festivităţilor prilejuite de sărbătorile de iarnă, atrage tot mai mulţi participanţi şi dă un plus de culoare marii sărbători a Botezului Domnului – Boboteaza.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii şi preoţii de la cele două biserici ortodoxe din Avrig (Biserica “Intrarea Domnului în Ierusalim” şi Biserica “Adormirea Maicii Domnului”), în frunte cu purtătorii de prapori şi icoane, au plecat către Podul lui Moise, pe malul râului Avrig, la “Iordanul” avrigenilor (cum le place multora să-i spună), pentru a participa la serviciul religios de sfinţire a apei şi binecuvântare a râului.
Pe drum, cele două alaiuri s-au unit într-unul singur, procesiunea devenind de-a dreptul impresionantă. Pe parcurs, participanţii au cântat diverse cântări bisericeşti şi au rostit rugăciuni.
Lângă Podul lui Moise, cei trei preoţi parohi avrigeni (protopopul Avrigului, Vasile Gafton, Eugen Bucurenciu şi Ovidiu Vili Stroe), ajutaţi de ieromonahul Macarie, de la Mănăstirea Pătrunsa (judeţul Vîlcea), au oficiat restul slujbei de Bobotează, cu sfinţirea apei.
La final, protopopul Vasile Gafton a coborât în albia îngheţată a râului Avrig şi a binecuvântat apa curgătoare.

Boboteaza la Biserica din Valea Avrigului

Credincioşii au fost botezaţi, iar doritorii şi-au putut lua acasă Agheasma Mare.   Sfânta Liturghie din ziua de Botezul Domnului şi slujba de sfinţirea cea mare a apei s-au desfăşurat miercuri şi la Biserica “Sfântul Serafim de Sarov” din Zona Turistică “Valea Avrigului”. La festivităţile religioase de aici, oficiate de preotul paroh avrigean Ioan Chidu şi de catehetul Ioan Vasiu, au participat turişti aflaţi în zonă, proprietari de cabane şi case de vacanţă, precum şi câţiva locuitori ai Avrigului. Acesta este al doilea an în care sunt oficiate slujbe de Bobotează şi la mica biserică de lemn situată în bine­cunoscuta zonă turistică şi de agrement.


comentarii
1 comentarii

Cum poti face bani pe net!
Asa ceva nu poti rata! Un curs de exceptie care te invata, pas cu pas, cum sa faci bani pe net! Si este gratuit!!!
Inveti repede si usor, online si garantat vei face bani de acasa prin internet!
Incepe chiar acum! Nu mai sta pe ganduri si cere detalii la adresa de email: poptraian1944@gmail.com
Pop Traian
07.01.2016 18:08
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia