Tribuna
Proaspetele mămici, obligate să urmeze cursuri de prim-ajutor înainte de ieşirea din maternitate
Proaspetele mămici, obligate să urmeze cursuri de prim-ajutor înainte de ieşirea din maternitate

Proaspetele mămici ar putea face un instructaj în care să înveţe cum să reacţioneze în anumite situaţii limită pe care le pot întâlni, iar aceste cursuri ar putea deveni obligatorii pentru a putea părăsi spitalul. Statisticile arată că, în prezent, rata mortalităţii infantile din România e similară cu cea din Togo sau Papua Noua Guinee. 
Cursul va fi urmat obligatoriu şi de taţi, iar externarea nou-născutului se va face abia după ce părinţii şi medicii semnează că au fost instruiţi în legătură cu îngrijirea bebeluşului, în primele luni de viaţă, potrivit Digi 24.
Cursul va include informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare, cum să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze.
Parlamentarii au explicat faptul că acest curs ar putea fi făcut la comun, într-o sală în care pot să intre până în 20 de părinţi se poate rezolva  de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o şcoală medicală şi a dat exemplul Americii, unde astfel de instructaje sunt obligatorii.
"Sunt absolut esenţiale aceste informaţii pentru un simplu motiv. Copiii nu vin cu instrucţiuni de folosire. Ea poate fi îmbogăţită cu multe alte noţiuni de nutriţie, de îngrijire a copilului", a declarat Ana Măiţa, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame pentru Digi 24.
Un raport al Institutului Naţional de Statistică arată că în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi, iar cifrele sunt de două ori mai mari decât media europeană.
"Doar una din trei gravide ajung să se consulte pe perioada sarcinii pentru că nu ştiu că ar trebuie să facă acest lucru. Uitaţi-vă la rata mortalităţii infantile că e similară cu Togo sau Papua Noua Guinee şi suntem pe primele locuri în Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la şcoală", spune deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, potrivit digi24.
"Poate fi făcut în colectiv. Cu alte cuvinte într-o sală în care pot să intre până în 20 de părinţi se poate rezolva asta de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o şcoală medicală. În America acest instructaj este obligatoriu. Nu poţi să iei copilul fără să urmăreşti un video", explică deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi.
Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru părinţii sau medicii care nu fac instructajul.
Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru părinţii sau medicii care nu fac instructajul. Situaţia s-ar putea schimba odată ce documentul ajunge în Camera Deputaţilor.
În acest moment, părinţii beneficiază de cursuri gratuite în majoritatea maternităţilor, iar tăticii care urmează cursul primesc zile de concediu plătit, după naşterea copilului.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia