Tribuna
Primul proces împotriva României pe taxa auto se judecă la Sibiu
Primul proces împotriva României pe taxa auto se judecă la Sibiu
O companie sibiană a dat în judecată Statul Român pentru introducerea taxei auto. Procesul, care se judecă la Sibiu, este o premieră absolută, fiind primul litigiu pe taxa auto în care cineva cere unei instante de judecata sa se pronunte asupra legalitatii taxei auto (intitulata initial taxa de prima inmatriculare apoi taxa pe poluare), întrucât ea încalcă Tratatul Uniunii Europene. Toate procesele derulate până acum în România au vizat doar restituirea taxei.
Procesul “Trakia împotriva României” a început, practic, la sfârşitul anului 2007. Compania sibiană a chemat în judecată Statul Român la 1 octombrie 2007, solicitând instanţei să constate că introducerea taxei de primă înmatriculare are caracter discriminatoriu şi protecţionist, fapt incompatibil cu Tratatul Uniunii Europene. De asemenea, compania cere atat despăgubiri pentru prejudiciul adus prin aplicarea acestei taxe, dar şi restituirea către contribuablili a tuturor sumelor încasate de stat pentru această taxă.

Cine judecă ?

Dosarul a fost plimbat până acum de la o instanţă la alta. Curtea de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa şi l-a trimis la Tribunalul Sibiu – Secţia Civilă. De la Secţia Civilă a Tribunalului Sibiu, dosarul a ajuns la Secţia comercială şi de contencios a aceluiaşi Tribunal, care, la rândul său, retrimite dosarul la Secţia Civilă pentru a se pronunţa asupra conflictului de competenţă. De la Secţia Civilă, dosarul se întoarce de unde a plecat, adică la Curtea de Apel Alba Iulia, iar de aici este trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care decide, la 24 octombrie 2008, aşadar după 1 an de la deschiderea procesului, că dosarul trebuie judecat de Tribunalul Sibiu – Secţia comercială şi de contencios.
Primul termen al procesului s-a consumat, deja, la 14 ianuarie 2009, instanţa amânând cauza pentru 4 februarie a.c., ca urmare a unor precizări depuse de reclamant.

Cum se încalcă Tratatul UE ?

Avocatul companiei sibiene, Gabriela Şerban, explică motivele pentru care clientul său a dat în judecată Statul Român : ”Noi considerăm că atât prevederile art.214 indice 1 si urm., coroborat cu art. 261 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal (aplicabile la data introducerii actiunii 01.10.2007), prin care s-a introdus “taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule” (taxa de primă înmatriculare),cat si actuala legislatie care reglemenetaza taxa pe poluare, respectiv OUG nr.208/04.12.2008 modificata OUG nr.218/10.12.2008, încalcă prevederile art. 90 din Tratatul Uniunii Europene, publicat in versiunea consolidata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 29.12.2006, acestea fiind discriminatorii şi protecţioniste. Iată şi de ce: articolul 90 din Tratatul UE prevede că “niciun stat membru nu va impune, direct sau indirect, pe produsele altor state membre, taxe interne de orice fel, în afara celor impuse, direct sau indirect, pe produse interne similare. Mai mult, niciun stat membru nu va impune pe produsele altor state membre orice taxe interne de aşa natură încat să acorde protecţie indirectă altor produse”. Scopul general al art. 90 este acela de a asigura libera circulaţie a mărfurilor şi se referă la impozitele şi taxele interne care impun o sarcină fiscală mai consistentă produselor provenite din alte state membre, în comparaţie cu produsele interne. Faptul că România încalcă acest articol din tratat este limpede ca lumina zilei. Practic, a fost impusă o taxă pe produse ale altor state cu scopul declarat de a acorda protecţie internă altor produse. Un alt temei legal care a stat la baza formularii actiunii sunt prevederile din Constitutia Romaniei in care se mentioneaza foarte clar ca ‘‘prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Ce solicită Trakia ?

Reclamantul cere in principal constatarea nelegalitatii taxei auto, restituirea de către Statul Român a tuturor sumelor încasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare/ taxa pe poluare precum şi obligarea Statului la plata unor despăgubiri ca urmare a prejudiciului adus prin aplicarea acestei taxe avand in vedere activitatea principala a companiei - comert cu autovehicule, activitate ce a fost grav prejudiciata prin introducerea unor taxe care incalca prevederile legislatiei comunitare. Solicitarea înaintată instanţei face referiri şi la ordonanţele date de Guvern în 2008 prin care taxa de primă înmatriculare a devenit taxă pe poluare. „Nu e nicio diferenţă între efectele pe care le produc cele două taxe din punct de vedere legal. Luăm ca exemplu două persoane: una care deţine o maşină fabricată în 2006, înmatriculată în România, şi alta care înmatriculează după data de 1 iulie 2008 o maşină importată din altă ţară, fabricată tot în 2006. Ambele maşini circulă pe drumurile publice din România şi evident, ambele poluează în egală măsură (mai mult, există posibilitatea ca cea care a rulat în România să polueze mai mult). Cea adusă în ţară după 1 iulie 2008 a fost taxată, cealaltă nu. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cazul în care o persoană fizică/juridică română vinde în România unei alte persoane fizice/juridice un autovehicul second hand: nu se percepe taxa pe poluare. În concluzie, o eventuală “taxă pe poluare”, taxa care, de altfel, se regăseşte şi în alte state comunitare, este acea taxa care se aplică tuturor autovehiculelor aflate în circulaţie, indiferent de momentul înmatriculării, evitându-se discriminarea între autovehiculele deja înmatriculate în România, pe de o parte, şi autovehiculele noi sau second hand importate din alte state membre, pe de altă parte.”

Jurisprudenţa UE

Dosarul depus la Tribunalul Sibiu cuprinde şi câteva exemple similare în care Curtea Europeană de Justiţie a decis deja. În octombrie 2006, instanţa europeană a decis că Ungaria a încălcat dreptul comunitar când a introdus o taxă de înmatriculare mai mare pentru autovehiculele de ocazie cumpărate de cetăţenii unguri din alt stat membru al UE, în comparaţie cu maşinile deja înregistrate în Ungaria. Curtea Europeană de Justiţie a examinat cererile a doi cetăţeni unguri, a dat câştig de cauză acestora, statul ungar fiind astfel obligat să ramburseze taxele încasate ilegal. La fel s-a întâmplat şi în cazul Poloniei, Danemarcei şi Finlandei, iar anul trecut a fost condamnată Austria într-un caz similar. De asemenea, reclamantul invocă şi jurisprudenţa naţională, existând, deja, mai multe sentinţe, pronunţate de Tribunalele din Sibiu, Cluj, Arad şi Bucureşti în procese care vizează restituirea taxei de primă înmatriculare.
comentarii
24 comentarii

Da mi-e scarba de tara in care traiesc sau mai corect mi-e scarba de cei care chipurire conduc aceasta tara pe care o fura ( ma fura ) sistematic cu nerusinarea betivului ,huliganului ,criminalului violatorului Si toate la un loc . MI-E SCARBA !!!!!!!!!!!!!!!
Scarbitul
30.01.2009 08:58
normal, cu asa avocat serios cum să nu c
cititorul
30.01.2009 11:29
ABSOLUT HALUCINANT DURATA ACESTUI PROCES SI PLIMBAREA LUI PRIN ZECI DE INSTANTE CAND LUCRURILE CONFORM EXPLICATIILOR DATE DE AVOCATUL ACESTEI COMPANII SANT CLARE.NU E IN REGULA CU GUVERNUL ASTA SANT CURIOS DACA FIRMA ASTA O SA PRIMEASCA SI DESPAGUBIRILE DE 1 AN DE BLOCAJ COMERCIAL
DUMITRASCU
30.01.2009 11:32
Durata lunga in Tribunal-tipic Romania.
Bravo Trakia!!!
Georgescu
30.01.2009 12:17
Voi credeti ca procesul a durat mult ? va inselati , iata ca eu am un proces in germania deja de 8 ani , abia acum a ajuns la curtea europeana , si va mai dura. Asa ceva este vrut de advocati inpreuna cu justitia. Numai asa se pot castiga multi bani. Nu este un fenomen tipic romanesc.
Scherzi
30.01.2009 12:32
Ar fii bine s
cineva din UE
30.01.2009 13:23
o luati la rece cu fraierii
jupanu
30.01.2009 14:15
si te mai miri de ce nu este functionala aceasta societate cand avem de a face cu jupani,limbaj stradal semianalfabeti,tunsi cu creasta geluita,3 telefoane mobile fara cunostiinte de gramatica elementara.
astia jupanii in cazul castigarii definitive a procesului vor beneficia de aceelasi drepturi ca toti cetatenii cand ar trebuii sa beneficieze de gratii.
ivascu sorin
30.01.2009 14:48
Trebuie sa pice taxa cit mai curind
Dorin Bistrita
03.02.2009 10:05
TAXA DE INMATRICULARE TREBUIE INTRODUSA IN IMPOZITARE ASA CUM ESTE IN UE .
MIHAI M
10.02.2009 15:30
NOI ROMANII NU SUNTEM HOTARATI
TREBUIA SA IESIM IN STRADA ACUM 2 ANI NU SA TOT ASTEPTAM RECALCULARILE .
ACEASTA TAXA NU TREBUIE SA EXISTE
Lazar
28.02.2009 15:09
jos cu taxa asta inputita
lele
08.04.2009 14:34
Va rog sa publicati aici ultimele stiri despre mersul procesului.Eventual solutia pronuntata si daca a ramas definitiva.
Costache Radu
03.06.2009 08:27
se pare ca voi strigati doar aici pe net sa iesim in strada ptr taxa auto dar nimeni nu face nimic ,va e frica de parlamentari vai de voi
alina
23.06.2009 20:38
poporul...nostru..din stramosi in stramosi,nu este unul cu spirit de lupta,iar istoria noastra este doar una umflata tot de noi,sa ne amagim...candva am fost si noi viteji si ne-am sacrificat,ei bine ca nu..sa intamplat asa ceva,poporul nostru este unul fricos,lingusitor,invidios si EGOIST,(fiecare pt el),de aceea nu ne merge bine,sa va dau exemple de popoare cu spirit de lupta?sau le enumeratzi dvs?
concluzia: UN POPOR LAS...!
catalin
31.08.2009 13:07
atat timp cat parlamntu va juca dupa cum le canta cei de afara nu se va face nimica.taxa nu va scatea nici o data, ba chiar se va dubla......cand a trebuit sa iesim in strada ne cerem drepturile nu le am cerut,nu am iesit. am stiut sa radem de un tiganu ca fura in italia si sa radem toti de el si intre timp in tara asta furu tara cum vreau ei.nu vedeti si acum cum practic i si bat joc de noi pe fata fara nici un fel de frica,de ce?pentru ca sunt bazati,au prea multa securitate in spate si degeaba iesim noi acum in strada ca o luam cu toti in mana.de ce in ungaria,ungaria,polonia,danemarca si finlanda sau luat decizi?pentru aia sunt tari care au un cuvant de spus......astia joaca dupa cum li se canta.
radu
11.10.2009 23:58
Aş dori ca d-na avocat Gabriela Şerban să ne furnizeze adresa sau nr.de telefon unde poate fi contactată, pt. a ne ajuta şi pe noi
Costache Radu
23.10.2009 08:56
re,kgopaerh-]hkr[
gnojop
05.01.2010 00:03
Si io am dat statul in judecata si am castigat si nu am platit taxa;) va trebuie doar un avocat bun:)
Cristi
05.01.2010 00:05
cea mai mare prostie este taxa auto,in curand vreau sa dau statu in judecata pentru ami inscrie masina,si sper sa nu ma tina mul,nu e posibil asa ceva
wasii
17.01.2010 19:28
Am dat si eu in judecata statul roman din cauza ca am fost nevoit sa inmatriculez doua TIR-uri si datorita avocatei Popa Angelica din Medias am cistigat procesul la Tribunalul Sibiu si la Curtea de Apel Alba Iulia . Hotaririle definitive , irevocabile si executorii le-am comunicat celor de la finante din Medias si le-am adus la cunostinta ca trebuie sa-mi restituie sumele de bani care erau in jur de 300.000 milioane vechi plus 0,1% penalitati de intirziere ptr sume incasate necuvenit la bugetul de stat ! Am fost contactat de catre cei de la finante si s-au grabit sa-mi plateasca suma de aprox 300.000 lei vechi deoarece penalitatile curgeau zilnic . Am primit pe linga suma platita de aproximativ 300.000 lei vechi si suma de aprox 96.000 lei vechi ca penalitati plus cheltuieli de judecata . Mai cunosc si alte persoane fizice sau juridica carora le-a cistigat procesele in acest domeniu ! Numarul ei de telefon este 0741-002874 .
xxxx xxxx
11.08.2010 00:51
Bun gasit. OUG 50/2008 a fost pusa in acord cu normele comunitare prin OUG 117/2009- a se vedea Jurnalul Oficial al U.E. nr.C29/05.02.2010-Comisia Europeana este de parere ca taxa pe poluare este comunitara.
Incepand cu anul 2010 aceste procese nu mai au sorti de izbanda, daca se solicita inmatricularea dupa data de 1.01.2010.
Liviu Constantin
07.09.2010 14:09
"Daca aveti o masina second-hand cumparata dintr-un stat membru UE ar trebui sa stiti ca nu sunteti
obligati sa platiti taxa de poluare, deoarece sunt incalcate principiile dreptului comunitar,
in speta art.110 al Tratatului de instituire al CEE, privind libera circulatie a marfurilor pe teritoriul UE.
Daca pentru masina pe care ati cumparat-o a fost achitata taxa de poluare intr-unul din statele membre UE,
in momentul inmatricularii ei in Romania, tara membra UE din ianuarie 2007, obligatia de a achita din
nou taxa pentru a putea inmatricula masina este discriminatorie, deoarece persoanele care isi cumpara
o masina deja inmatriculata in Romania nu sunt obligate sa plateasca din nou taxa de poluare.
Marius
28.02.2011 15:59
Rezultatele petitiei "Stop taxei de poluare
Marius
25.03.2011 09:58
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia