Tribuna
Primul osteodensitometru din Sibiu în contract cu CAS. 4 milioane lei pentru dotări performante la Ambulatoriul Spitalului Județean.
Sorana MAIER
1157 vizualizari
Primul osteodensitometru din Sibiu în contract cu CAS. 4 milioane lei pentru dotări performante la Ambulatoriul Spitalului Județean.
© Răzvan NEGRU

Un proiect de peste 4,3 milioane lei pentru ”Dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic județean de Urgență Sibiu”, alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, va fi pus în practică până la sfârșitul lunii martie 2020.  Între aparaturile care sunt prevăzute prin proiect se află și un osteodensitometru, care astfel ar fi primul astfel de aparat din mediul public, la care sibienii ar avea acces prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Simion Crețu, director general ADR Centru a semnat, alături de Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu proiectul de finanțare.

  ”Multe dintre spitalele din România funcționează în clădiri construite cu mai mult de 50 de ani în urmă, cu echipamente medicale învechite, generând erori de diagnostic, explorări suplimentare, reparațiile frecvente, pe scurt: costuri suplimentare și probleme pentru pacienți. Aceste situații duc apoi la un necesar ridicat de personal pentru întreținerea spațiilor și, indirect, la un consum foarte ridicat de resurse de către spitale. Județul Sibiu a obținut fonduri europene în precedenta perioadă de finanțare pentru modernizarea Ambulatoriului, din punct de vedere constructiv și funcțional, iar printr-o inițiativă coordonată de Ministerul Sănătății s-au realizat anumite dotări și investiții la sfârșitul anului trecut. De această dată, proiectul pe care îl susține Consiliul Județean duce la fluidizarea actului medical în cel mai mare spital sibian, oferind posibilitatea de tratament pentru mai mult de 20 de specializări medicale.  La nivelul Regiunii Centru, avem deja 1348 de proiecte depuse, cu o valoare totală de peste două miliarde euro, prin care se solicită sume nerambursabile în valoare de aproximativ 1,87 miliarde euro. Pe unele axe avem un grad de solicitare de peste 400%, în timp ce gradul contractare este de peste 80% din suma alocată la nivelul regiunii”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul întâlnirii cu presa la sediul CJ Sibiu, în momentul semnării celor trei contracte de finanțare din acest județ.

Spitalul județean Sibiu va dispune de fondurile necesare pentru a achiziționa echipamente medicale și pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la servicii medicale performante în domeniul ambulator.

© Răzvan NEGRU

Dotări pentru 26 de specializări

Valoarea totală a cererii de finanțare este de 4.319.525,07 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 4.219.284,21 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 907 mii euro).

Prin acest proiect, până la mijlocul primăverii anului viitor, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu vor fi dotate cu echipamente și dispozitive medicale, cu tehnică IT și mobilier, cabinetele medicale de Dermatologie, Diabetologie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Ginecologie, Hematologie, Medicină internă, Nefrologie, Neurologie, Neurochirurgie, Fizioterapie, Medicina muncii, Cabinetul HIV, precum și Fișier-ul.

   ” În cadrul Ambulatoriului Spitalului județean este asigurată asistența medicală pentru un număr de 23 de specialități. Acest proiect are la baza necesitatea dotării adecvate pentru acoperirea adresabilității actuale și viitoare, precum și pentru a crea condiții optime preluării fluxului crescut de pacienți, reducerea poverii prin spitalizarea continuă și creșterea performanțelor spitalicești, prin furnizarea unor noi tipuri de servicii. Vorbim de asistență ambulatorie integrată, spitalizări de zi și proceduri efectuate în acest tip de spitalizare, pentru circa 400.000 de potențiali pacienți. Dotările moderne vor asigura atât creșterea încrederii publicului larg în serviciile medicale publice, dar vor duce și la creșterea performanței profesionale a cadrelor medicale ce beneficiază de noile echipamente, dar și la îmbunătățirea condițiilor în care vor putea studia tinerii de la Facultatea de Medicină “Victor Papilian” din Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.

 

© Răzvan NEGRU

Aparatură performantă și în premieră în sistemul public

 

În Ambulatoriu sunt consultați anual peste 135.000 de pacienți și este asigurată asistența medicală pentru 26 de specialități.

Între aparatele prevăzute prin proiect se află și un osteodensitometru. Gabriel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu, a explicat faptul că odată implementat proiectul, va fi smenat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar sibienii vor avea acces la servicii decontate pentru acest aparat. Deocamdată, în Sibiu există un osteodensitometru doar în sistemul privat. Aparatul măsoară densitatea osoasă, fiind util în detectarea osteoporozei sau a altor afecțiuni de acest gen.

Echipamente de radiografie standard, ecografe mobile doppler color, aparate EKG și multe alte dotări sunt prevăzute pentru Ambulatoriu.

 

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia