Tribuna
Sevis
Primul caz confirmat de encefalită de căpuşă
Laura BUCIU
3360 vizualizari
Primul caz confirmat de encefalită de căpuşă
* Un cioban din Moşna a fost diagnosticat cu encefalită de căpuşă n Un alt cioban, de 31 de ani, din Buzd este suspect de această boală *
Direcţia de Sănătate Publi­că Sibiu a anunţat, ieri, că în judeţ a fost confirmat primul caz de encefalită de căpuşă, la un cioban în vârstă de 33 de ani. Alte două persoane, dintre care unul este, de asemenea, cioban, sunt suspecte de această boală gravă, transmisă prin înţepă­tura de căpuşă infectată. Potrivit unui comunicat de presă al DSP Sibiu, cazul ciobanului de 33 de ani, domiciliat în localitatea Moşna, a fost confirmat marţi, 24 iulie, de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj-Napoca. „După primirea bule­tinelor de analiză de la Centrul Regional de Sănă­tate Publică Cluj-Napoca, în cursul zilei 24 iulie 2012, suspiciunea de encefalită de căpuşă s-a confirmat. Pacientul este un tânăr de 33 ani, cioban din localitatea Moşna. El a fost externat după 23 de zile de spitalizare, cu stare clinică bună”, se arată în comunicat.

Măsuri de prevenire
 
Pentru a preveni alte cazuri similare, s-a demarat investigaţia epidemiologică. „S-au luat măsuri precum infor­marea imediată a medi­cului curant din secţia de Boli infecţioase cu privire la rezul­tat şi s-au alertat medicii de familie din întreg judeţul Sibiu pentru depistarea cazurilor cu simptomatologie similară. Precizăm că până în prezent nu au fost semnalate alte cazuri de boală. S-a luat mă­su­ra informării operative a DSVSA Sibiu cu solicitarea aplicării măsurilor care se impun pentru prevenirea altor cazuri, şi anume preve­nirea expunerii la muşcături de căpu­şe, deparazitarea anima­lelor din zonă şi preve­nirea transmiterii prin alimen­te insuficient prelucrate ter­mic”, se mai arată în comunicat.

Alt cioban, suspect de encefalită de căpuşă

La nivelul judeţului Sibiu, de la începutul sezonului de supraveghere a acestei boli, respectiv din luna mai, în afara ciobanului din Moşna au mai fost suspecţi de ence­falită de căpuşă un bărbat de 51 de ani, din Avrig, cazul fiind infirmat, precum şi un alt cioban din satul Buzd, cazul fiind consi­derat „probabil”, deoarece încă nu a sosit rezultatul celei            de-a doua probe.
Statistica DSP Sibiu ara­tă că în 2011 au existat două sus­piciuni de en­ce­fa­lită de căpuşă, din care una a fost confirmată, respectiv la un cioban din localitatea Veştem.

Encefalita de căpuşă este rareori mortală

 Potrivit DSP, encefalita de căpuşă este cauzată de virusul encefalitei de căpuşă (Tick Borne Encephalitis - TBE). Căpuşele acţionează atât ca vector, cât şi ca rezer­vor pentru virusul TBE. Prin­cipalele gazde sunt rozătoa­rele mici, oamenii fiind numai gazde accidentale. Animalele mari sunt gazde de hrănire a căpuşelor, dar nu joacă un rol în menţinerea virusului. Ca­zurile de encefalită de căpu­şe se întâlnesc în perioada de activitate maximă a căpuşelor (aprilie - noiem­brie). Transmiterea virusului la om se realizează pe urmă­toarele căi: pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată; pe cale digestivă, prin consum de lapte sau produse lactate neprelucrate ter­mic, provenite de la animale parazitate de căpu­şele infectate (capre, oi, vaci); pe cale respiratorie sau diges­tivă, prin inhalarea sau ingestia accidentală a pra­fului cu dejectele sau resturile uscate ale căpuşelor infec­tate. Transmiterea interu­ma­nă este neobişnuită.
 Perioada de incu­baţie a bolii, între 7 şi 14 zile, este asimptomatică. Este urmată de o fază iniţială, cu durată de două-patru zile cu simpto­matologie necaracteristică: febră, stare de rău, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare, dureri de cap, greaţă şi/sau vărsături. Urmează faza invazivă, care apare la 20-30% dintre pacienţi, cu durată de 1-3 săptămâni (în absenţa com­plicaţiilor), cu febră şi insta­larea graduală a simptomelor meningitice (cefalee, durere de ceafă); encefalitice (som­nolenţă, confuzie, tulburări senzoriale şi/sau motorii, cum ar fi paraliziile) sau menin­goencefalitice (ambele).
Potrivit DSP Sibiu, boala este rareori mortală şi depinde de subtipul virusului: 1 - 2 % în forma encefalitei de căpuşă europeană şi 20 la sută în forma asiatică. comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia