Administrația locală din Sibiu a lansat zilele acestea licitația pentru modernizarea uneia dintre cele mai mari artere ale orașului. Calea Dumbrăvii. Contractul de execuție a proiectului de modernizare a străzii Calea Dumbrăvii este estimat la 16,8 milioane lei, durata fiind de 15 luni, din care execuția lucrărilor 14 luni și recepția o lună.
Proiectul lansat în sistemul de licitații publice prevede lucrări de drum, spațiu carosabil, trotuare, parcări, pistă de bicicliști, alimentare cu apă, rețele de canalizare, iluminat public.
Firmele care vor să execute această lucrare pot depune ofertele până la jumătatea lunii septembrie.
Bandă pentru transportul public
La finalul anului trecut, Primăria Sibiu a obținut finanțare în valoare de aproape 22 de milioane de lei pentru proiectul de remodelare a străzii Calea Dumbrăvii într-o arteră de circulație smart, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș.
“Este primul proiect din Regiunea Centru care obține finanțarea pe Axa mobilității urbane și este prima stradă din Sibiu care va avea bandă dedicată pentru transportul public. Sibiul are puține bulevarde cu lățime mare, care să ofere spațiul necesar pentru astfel de dezvoltări, dar acolo unde este posibil vom realiza îmbunătățiri pentru o mai bună mobilitate”, spunea primarul Sibiului, Astrid Fodor, în momentul semnării contractului pentru finanțarea europeană.
Pe tronsonul dintre Siretului și bulevardul Mihai Viteazu vor fi modernizate cele două benzi de circulație pentru autovehicule, traficul desfășurându-se în sens unic, dinspre strada Siretului spre bulevardul M. Viteazu. În plus va fi amenajată o bandă specială, separată, pentru transportul public, cu circulație dinspre bulevardul Mihai Viteazu spre strada Siretului. În sensul dinspre strada Siretului spre bulevardul Mihai Viteazu, autobuzele vor utiliza sensul normal de circulație, alături de autovehicule, pe cele două benzi de trafic.
Stațiile de autobuz de pe această stradă vor fi de asemenea reamenajate prin proiect.
Pe întreaga lungime a străzii, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș, va fi amenajată o pistă pentru biciclete în ambele sensuri. Aceasta va avea o lățime de 2,5 metri și va fi separată de calea de rulare a autovehiculelor prin borduri și o zonă verde, iar de trotuar va fi separată prin borduri. Pistele astfel amenajate pe o lungime de 2,4 km, vor fi sigure pentru utilizatori și vor încuraja utilizarea acestui mijloc de transport. Pe stradă vor fi amenajate și rastele pentru parcarea bicicletelor.
Pe lângă utilizarea transportului public sau a bicicletei ca mijloace de transport, este încurajat și mersul pe jos prin amenajarea trotuarelor cu o lățime între 2 și 2,5 metri pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Acestea vor fi mărginite de un spațiu verde cu gazon și arbuști ornamentali.
Traficul auto se va desfășura în același sens ca și până acum: pe tronsonul dintre strada Siretului și bulevardul Mihai Viteazu se va circula în sens unic, spre bulevardul Mihai Viteazu; pe tronsonul dintre strada Siretului și strada Ludoș se va circula în dublu sens; Aproximativ 270 de locuri de parcare vor fi amenajate de-a lungul străzii.
Sistemul de iluminat public va fi modernizat prin instalarea unor corpuri de iluminat eco-eficient cu LED.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |