Tribuna
PNL
Primarul Astrid Fodor vorbește despre modernizarea clădirilor publice din Sibiu. Baia Populară are un bazin nou și punct de belvedere în turnul de apă
Sorana MAIER
3911 vizualizari
Primarul Astrid Fodor vorbește despre modernizarea clădirilor publice din Sibiu. Baia Populară are un bazin nou și punct de belvedere în turnul de apă

Modul în care clădirile publice din Sibiu au fost modernizate în ultimii ani, digitizarea serviciilor publice, relația cu cetățenii sunt temele despre care primarul Sibiului, Astrid Fodor, vorbește într-un interviu pentru Tribuna.

Baia Populară un obiectiv pentru sport, agrement și relaxare, cu un bazin de înot complet modernizat, trei saune, camere de tratament, sală de fitness, o superbă terasă la etajul I și un nou punct de belvedere asupra orașului vechi în turnul de apă este la finalul modernizărilor. Sibiul este pe locul 2 în topul național al gradului de e-guvernare.

 

 

- Administrația locală presupune nu doar investiții și lucrări, ci și o legătură directă cu sibienii, cu cetățenii. Ce modificări au fost făcute în ultimii ani pentru a înlesni accesul sibienilor la serviciile Primăriei Sibiu și pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților din instituție?

Astrid Fodor: Cred că cea mai mare înlesnire în relația cu cetățenii este digitalizarea serviciilor și a comunicării. Noi am pornit digitalizarea din 2011, dar din 2015 încoace am accelerat ritmul. Ne-a prins bine în contextul pandemiei și chiar am accelerat și mai tare procesul în ultimele luni, iar confirmarea specialiștilor nu s-a lăsat așteptată. Am avut satisfacția, zilele acestea, să citesc studiul realizat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș Bolyai care confirmă gradul ridicat de e-guvernare al orașului. Într-un top național, Sibiul este pe locul 2, cu un punctaj de 88 de puncte din 100.

Dar și în clădirile Primăriei și serviciilor publice am luat măsuri pentru ca interacțiunea directă cu cetățenii să fie cât mai confortabilă și mai eficientă, prin amenajarea de sedii noi, modernizarea clădirilor și măsuri de organizare.

Astfel, am creat un sediu nou pe strada Turismului pentru Direcția Fiscală și Poliția Locală, am modernizat clădirea din Piața Mică nr. 25 unde funcționează mai multe servicii, am reabilitat apoi clădirea din Piața Mică nr. 22 unde avem mai multe încăperi care alcătuiesc Casa Căsătoriilor, deosebit de frumoase, așa cum merită Sibiul și sibienii și unde funcționează și alte servicii, precum Domeniul Public și Serviciul Baze Sportive. În plus, a fost amenajat un sediu pentru serviciul Salubrizare, înființat în 2017, tot în centrul istoric, în Orașul de Jos.

Sediul principal al Primăriei a fost astfel eliberat de multe servicii care s-au mutat în noile clădiri. Prin urmare și aici spațiile au devenit mai generoase. În 2019 clădirea a fost împrospătată pentru a putea fi gazda Summit-ului European, astfel că funcționalitatea și aspectul spațiilor interioare s-au îmbunătățit. Oricum clădirea este frumoasă, dar acum totul este și mai funcțional. Anul acesta am modernizat și Centrul de Informații pentru Cetățeni din clădire, introducând și comunicarea digitalizată cu turiștii.

Tot anul acesta, în contextul pandemiei, am făcut modificări la parterul clădirii, creând fluxuri pentru accesul cetățenilor, am instalat un aparat pentru distribuția de bonuri de ordine, am creat o sală nouă de așteptare, iar în curtea interioară am organizat zona de audiențe la serviciile Primăriei, oferind spațiu suficient pentru distanțare.

Singura problemă pe care o mai avem de rezolvat este sediul de pe bulevardul Victoriei. Clădirea a fost renovată pe exterior, la interioare s-a intervenit punctual, dar au nevoie de intervenții mai ample. Am prioritizat alte investiții publice înainte acesteia, dar nu am pierdut-o din vedere.

Prin urmare, primim cetățenii în spații funcționale, iar angajații au acum spațiu suficient și condiții decente la birou.

© Sediul Primăriei Sibiu din strada Turismului

- Cât a fost de importantă mutarea Direcției Fiscale în sediul de pe strada Turismului și care sunt beneficiile acestei investiții?

Investiția în clădirea de pe strada Turismului a presupus reabilitarea acestei clădiri și optimizarea accesului pentru persoanele cu dizabilități. Direcția Fiscală s-a mutat aici în martie 2019 și cred că a fost o măsură binevenită și necesară. Cei 70 de angajați aveau înainte birourile înghesuite la mezaninul clădirii Primăriei din Piața Mare, un spațiu insuficient. Acum, suprafața disponibilă acestei direcții s-a triplat, ghișeele sunt aerisite, aria cu publicul asigură confort, iar birourile angajaților sunt distanțate, un lucru important nu doar în această perioadă.

În aceeași clădire s-a mutat Poliția Locală, tot în 2019. Înainte funcționa în sediul de pe bulevardul Victoriei, într-un spațiu mic în care trebuia să încapă dispeceratul, camerele tehnice și de depozitare și birourile angajaților. În noua clădire au spațiu suficient acum. În plus, eliberând încăperile de pe bulevardul Victoriei, am făcut loc Direcției de Asistență Socială care acum are la dispoziție o suprafață mult mai mare, pe care au folosit-o atât pentru a crea spații pentru interacțiunea cu beneficiarii de servicii sociale - camere speciale pentru consiliere, cât și pentru a extinde spațiul pentru birouri, creând condiții decente pentru angajații proprii.

© Casa Căsătoriilor din Sibiu

  • Ce semnale ați primit în urma amenajării Casei Căsătoriilor în clădirea monument istoric din Piața Mică?

De mult mi-am dorit o Casă a Căsătoriilor frumoasă și sunt mulțumită că am reușit acest lucru, în folosul tinerilor sibieni. Sunt câteva momente în viață care îți rămân mereu în amintire, iar cununia este unul dintre acestea. Sibienii meritau ceva mai frumos decât spațiile de pe bulevardul Victoriei. Despre noua Casă a Căsătoriilor am primit numai semnale pozitive, și pe bună dreptate. Reabilitarea clădirii istorice din Piața Mică nr. 22 a fost în principal o investiție în patrimoniul istoric al Sibiului, fiind o clădire datând din secolele XV-XVI. Investiția în reabilitare a inclus lucrări ample și complicate de consolidare, restaurare a elementelor arhitecturale și amenajări interioare, inclusiv amenajarea podului și transformarea acestuia în spațiu utilizabil. În clădire funcționează mai multe servicii publice, dar Casa Căsătoriilor are rezervat un spațiu generos, cu o sală mare și frumoasă la etaj, dotată cu mobilier în stil clasic, dar și o sală de cununii la parter ușor de utilizat de persoanele cu dizabilități, la care se adaugă spații de protocol generoase pentru momentele de sărbătoare de după oficierea căsătoriei. Dar nu numai sibienii o apreciază. Mulți turiști doresc să o viziteze. Curtea interioară este frumos amenajată, iar grădina din spatele imobilului se pretează chiar la anumite tipuri de evenimente culturale. Recunosc că este una dintre clădirile mele preferate, după sediul central al Primăriei, o altă bijuterie din patrimoniul orașului.

© Curtea interioară a imobilului din Piața Mică 22

  • Sibiul are și un serviciu de salubritate, unde și cum funcționează acesta?

Serviciul Management Salubrizare și Protecția Mediului funcționează într-un spațiu la parterul unei clădiri de pe strada 9 mai, nr. 16. Sediul are o suprafață de 150 mp și a fost mai întâi reabilitat atât în interior, cât și fațada clădirii. Nu toată clădirea este în proprietate publică, ci sunt și apartamente private aici, așa că am intervenit doar în spațiul dedicat Serviciului. Cei 16 angajați ai Serviciului Salubrizare au în acest sediu spațiu suficient pentru desfășurarea activității în bune condiții. Este un departament cu multe atribuții, în contextul implementării colectării selective a deșeurilor în municipiu, dar și în contextul în care serviciile de curățenie și deszăpezire a domeniului public sunt esențiale. Mai mult, anul acesta a fost foarte solicitat, ocupându-se de dezinfecția și igienizarea domeniului public, a mobilierului stradal, a scărilor de bloc și montarea dozatoarelor cu dezinfectant, ca măsuri de protecție a populației în contextul pandemiei.

 

  • Care este situația sediului Primăriei Sibiu de pe Bulevardul Victoriei? Sunt gata lucrările și ce servicii vor funcționa aici?

Avem probleme cu modernizarea interioară a acestui sediu care include recompartimentări, reabilitarea tencuielilor și pardoselilor, schimbarea tâmplăriei, modernizarea grupurilor sanitare, reconfigurarea ariilor de interacțiune cu publicul, lucrări pentru siguranța la incendiu și sisteme de siguranță. Deci vorbim de o lucrare amplă.

© Sediul Primăriei SIbiu din Bulevardul Victoriei

Am organizat patru proceduri de achiziție pentru realizarea documentației și a proiectului tehnic, prima fiind lansată în iunie 2019. Toate au fost anulate, fie pentru că nu s-au depus oferte, fie pentru că acestea nu au fost conforme. Am și crescut valoarea contractului pentru a-l face mai atractiv și a atrage firme să depună oferte. Dar ofertele depuse nu au fost conforme, lipsind elemente importante din documentațiile depuse. În 15 septembrie am inițiat a cincea procedură, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 2 octombrie. Sper să reușim să contractăm cât mai repede și să organizăm apoi procedura de achiziție pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

© Bazinul nou al Băii Populare

  • După investițiile din ultimii ani în clădirile publice ce alte proiecte de acest gen mai aveți?

În primul rând, ne-am propus să finalizăm toate lucrările începute. Reabilitarea Băii Populare a fost, poate, cea mai mare lucrare de acest tip. Este o clădire de patrimoniu datând din 1904 și de aceea lucrările au fost complicate și costisitoare. Dar acum, la finalul lucrărilor, clădirea arată foarte bine și este mult mai funcțională. Prin urmare, pe lângă faptul că Sibiul a recâștigat o clădire istorică, ce va fi clasată ca atare, sibienii vor avea în Baia Populară un obiectiv pentru sport, agrement și relaxare, cu un bazin de înot complet modernizat, trei saune, camere de tratament, sală de fitness, o superbă terasă la etajul I și un nou punct de belvedere asupra orașului vechi în turnul de apă, toate adaptate și pentru persoanele cu dizabilități.

© Terasa Băii Populare SIbiu

În ceea ce privește patrimoniul istoric, reamintesc că în acest an s-a finalizat reabilitarea turnurilor de pe strada Cetății și le-am introdus în circuitul turistic. La fel și turnul de pe Dealul Gușteriței. Până în noiembrie va fi gata și reabilitarea zidului Cetății de pe bulevardul Coposu, o lucrare la fel de delicată, fiind vorba de unul dintre zidurile vechilor fortificații. Vom continua investițiile în patrimoniul orașului, următorul obiectiv care va intra în reabilitare fiind Turnul Sfatului.

Vom finaliza și construcția Liceului de Artă. L-am fi putut avea gata. Am contractat lucrările din timp, dar constructorul nu a reușit să termine nici 10% din lucrări în cele 12 luni contractuale prevăzute pentru finalizarea întregii construcții. Am fost nevoiți să reluăm procedura de achiziție. La această construcție se adaugă însă și alte clădiri publice pentru educație: 9 creșe, 5 grădinițe și extinderi a 7 școli.

Cea mai mare investiție într-o clădire publică a orașului va fi cu siguranță Centrul pentru Conferințe și Spectacole, un proiect pe care l-am demarat deja. Se lucrează la studiul de prefezabilitate pentru stabilirea volumetriei și a funcționalității prin analize de piață și consultări cu factorii interesați de pe plan local. Este un proiect de durată, dar îmi doresc să fie unul reprezentativ pentru Sibiu, cu care comunitatea să se identifice și pe care să îl utilizeze la capacitatea sa maximă. 

 

© Bazinul nou al Băii Populare
© Casa Căsătoriilor din Sibiu
© Clădirea din Piața Mică 22
© Turnul din strada Cetății
© Sediul Primăriei Sibiu din strada Turismului
© Terasa Băii Populare SIbiu
© Centrul de Informare Turistică
© Curtea interioară a imobilului din Piața Mică 22
© Ghișeele DIrecției Fiscale din strada Turismului
© Clădirea din Piața Mică 22
© Sediul Primăriei SIbiu din Bulevardul Victoriei
© Sediul central al Primăriei Sibiu, din Piața Mare


Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia