Tribuna
PNL
Primarul Astrid Fodor după decizia Judecătoriei Sibiu de invalidare a mandatului său: „Personal consider această decizie profund ilegală. La Tribunalul Sibiu sunt judecători cu mai multă experienţă, competenţi”
Sorana MAIER
2966 vizualizari
Primarul Astrid Fodor după decizia Judecătoriei Sibiu de invalidare a mandatului său: „Personal consider această decizie profund ilegală. La Tribunalul Sibiu sunt judecători cu mai multă experienţă, competenţi”

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, câștigătoarea unui nou mandat la Primăria Sibiu din partea Forumului Democrat al Germanilor din România la alegerile din 27 septembrie 2020, a declarat vineri după-amiaza că, personal, consideră profund ilegală decizia Judecătoriei Sibiu, care a invalidat mandatul său de primar și o va contesta, sperând că Tribunalul Sibiu va da o altfel de decizie.

Avocatul lui Astrid Fodor, Lucian Chirilă, a explicat într-o conferință de presă situația din punctul său de vedere, atrăgând atenția că sunt aproximativ 20 de astfel de cazuri similare în țară, iar instanțele au validat primarii. În plus, avocatul lui Astrid Fodor spune că în situația nefericită a unei soluții nefavorabile din partea Tribunalului Sibiu vor apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Liderii FDGR Martin Bottesch și Zeno Pinter, au fost alături de Astrid Fodor la conferința de presă.

„Personal, consider această decizie profund ilegală. Eu vreau doar să menționez că până astăzi s-au dat 20 de decizii pentru cazuri identice cu ale mele, fiind primul caz în care mandatul nu este validat. (...) Bineînţeles că eu sper că voi câştiga. Nu pot să cred că se continuă în acest mod şi la Tribunalul Sibiu. La Tribunalul Sibiu sunt judecători cu mai multă experienţă, competenţi şi am încrederea că se vor apleca asupra tuturor documentelor pe care le vom depune la dosar”, a spus Astrid Fodor.

Lucian Chirilă consideră că este incorect ca Agenția Națională de Integritate să comunice instanțelor faptul că nu pot să valideze un mandat de primar, că este o imixiune a executivului în activitatea instanțelor de judecată, „când tu ANI transmiți tuturor instanțelor adrese: invalidați pe următorul”. El a criticat lipsa de predictibilitate și faptul că există diferențe atât de mari între soluțiile date de alte instanțe din țară și cea de la Sibiu.

 

De unde vin problemele juridice

Judecătoria Sibiu a respins vineri validarea lui Astrid Fodor, după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Fodor are interdicţie să ocupe funcţia timp de trei ani, pentru că s-a aflat în stare de incompatibilitate în timpul mandatului de viceprimar, în perioada în care administrația sibiană era condusă de Klaus Iohannis.

"Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu - nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020", a anunțat vineri Judecătoria Sibiu.

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat de curând că a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de trei ani de a ocupa o funcţie eligibilă, pe listă fiind şi primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 - 3 iulie 2014, pentru că a deţinut simultan funcţia de viceprimar al municipiului Sibiu şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional "Samuel von Brukenthal" Sibiu și cea de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu.

În privința aceleiași presupuse incompatibilități, Astrid Fodor a fost suspendată din funcția de primar în anul 2019, printr-un ordin al prefectului, dar a obținut o hotărâre în favoarea sa din partea instanțelor de judecată.

„Tribunalul Sibiu, o instanță superioară Judecătoriei, care a statuat această nefericită soluție a statuat că Legea 59 este pe deplin aplicabilă, că ordinul prefectului este nelegal și vă citez exact ce spune această hotărâre judecătorească: starea de incompatibilitate – spune un judecător de la Tribunalul Sibiu – nu mai există și nu mai poate afecta mandatul 2016-2020, nu se află în stare de incompatibilitate la data emiterii ordinului”; a explicat avocatul Lucian Chirilă.

Avocatul lui Astrid Fodor a vorbit despre faptul că tocmai prevederea pentru care este acuzată clienta sa a fost invalidată a fost modificată prin legea 128 din 2017 și a citat din expunerea de motive semnată de reprezentanții tuturor partidelor în 2017.

„Prin urmare, din coroborarea acestor texte faptul că nu numai că este normal și corect ca viceprimarul să facă parte din Consiliile de administrație ale regiilor autonome de interes local sau societăților comerciale și instituțiilor, ci chiar este o obligație legală pe care aceasta o are în exercitarea atribuțiilor conferite de lege”, a citit avocatul din lege. „Încă din 2017, tot ceea ce a făcut doamna primar, și este vorba și de situația domnului viceprimar Virgil Popa, a fost apreciat de legiuitor ca fiind corect și se subordona imperativelor altor legi, privind finanțele publice locale. Cert este că, până la urmă instanțele de judecată, dintr-o rutină, au mers pe aceeași situație, cea anterioară anului 2017, când a fost validat raportul de evaluare care constata starea de incompatibilitate”, a spus Lucian Chirilă.

El a invocat și Legea 59 care spune că starea de incompatibilitate durează doar pe durata în care persoana evaluată își exercită mandatul. „Toată lumea uită de Legea 59 – mă refer la cei care activează în cadrul Agenției Naționale de Integritate”; a spus avocatul.

„Întrebați-vă: Cui folosește?!”

Avocatul Lucian Chirilă a criticat lipsa de predictibilitate, dar și faptul că astfel de probleme apar în preajma alegerilor, întrebându-se retoric: „Cui folosește?!”.

„Avem o hotărâre judecătorească, peste tot se discută de predictibilitate și securitatea raporturilor juridice în sensul că ceea ce a fost dezlegat și când un element insidios a fost supus dezbaterii, acela rămâne lege, chiar pentru o altă instanță de judecată. Din nefericire, Judecătoria Sibiu a ignorat acest aspect și a invalidat mandatul. Această putere de lucru judecat este un element asupra căruia există o foarte bogată jurisprudență CEDO. Nu vă ascund că în cererea pe care am făcut-o la dosarul cauzei am învederat această jurisprudență CEDO, se pare că fără efect. Acestea au fost aspectele pe fond”, a spus Lucian Chirilă.

Avocatul spune că în țară, în cazul unui alt primar cu o situație identică cu cea  a lui Astrid Fodor a fost validat. El a vorbit și despre faptul că unii judecători s-au abținut, dar într-un caz judecătorul a dat o soluție de invalidare după ce a văzut soluția de la Sibiu. „Nu pot să exclud că în funcție de soluția foarte mediatizată de astăzi și alte instanțe în funcție de cât rezistă imixiunii administrativului în puterea judecătorească să facă acest lucru”, a mai spus Chirilă.

El a spus că Biroul Electoral Județean a avut obligația validării candidaturii lui Astrid Fodor și a făcut acest lucru, validând candidatura înainte de alegeri.

În două zile de la afișarea hotărârii, așa cum prevede legea, Astrid Fodor va ataca hotărârea Judecătoriei Sibiu.

 

Iohannis, convins că se va ține cont de lege

 

Întrebată dacă a discutat despre această problemă cu președintele României, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului și fost președinte al FDGR, Astrid Fodor a explicat că l-a sunat în cursul zilei de vineri.

„Da, astăzi am vorbit cu preşedintele; o convorbire scurtă. Preşedintele era la Consiliul Europei, la Bruxelles, dar am discutat scurt despre această situaţie. Bineînţeles că m-a încurajat domnul preşedinte. Domnul preşedinte cunoaşte foarte bine legislaţia şi este convins că se va ţine cont de ceea ce zice în lege, acelaşi lucru discutăm, respectarea legii”, a mai spus Astrid Fodor.

 

Sibiul merge înainte

Primarul Astrid Fodor spune că administrația locală funcționează fără să fie afectată de această problemă legală.

„Administrația funcționează și va funcționa în continuare, eu după cum vedeți nu m-am pierdut cu firea și mi-am văzut mai departe de atribuțiile mele, la fel și doamna viceprimar Corina Bokor”, a spus Astrid Fodor.

„O decizie ca cea de azi nu putea decât să ne ia prin surprindere. Organizația locală Sibiu are cu certitudine mare încredere în justiție și în lege”, a completat Zeno Pinter.

„Mai mult ca sigur, nu săptămâna viitoare, ci cealaltă vom avea un rezultat”, a mai spus avocatul lui Astrid Fodor. 


comentarii
26 comentarii

Se fac niste incercari binenteles bete in roate cum se spune. Vom mai trece si de asta Doamne Ajuta
Sibianca
17.10.2020 07:44
Astrid, Astrid
L-ai sunat pe Presedinte ca să ce?
Ca să pilă?
Ca să imixtiune în justiție?
Eu
17.10.2020 09:22
Cum sa nu-L sune. Rolul ei este sa tina scaunul cald pentru EL. Ca nu se prea agita Doamna Primar.
17.10.2020 09:39
Ieri, Tribunalul Huedin a validat mandatul lui Viorel Matiș, condamnat la închisoare pentru luare de mită !!
Dacă vrei să fi validat, TREBUIE SĂ FI PUȘCĂRIAȘ !!
Teutoniu Covaciu
17.10.2020 09:40
@Teutoniu
Pui problema foarte pervers
Ce are daca e conflict de interese pt ca, uite, altu a fost validat dupa ce a luat mita?!
In ambele cazuri tb aplicata legea. Asta vrem cu totii, nu?
Eu
17.10.2020 09:53
Ce aroganta e aceasta doamna care apeleaza la presedinte, ar trebui acuzata suplimentar pentru trafic de influenta si intimidarea justitiei. Nesimtire maxima. Sa stea pe dreapta daca asa e decizia justitiei.
17.10.2020 10:00
Cei de la Tribunal sunt competenti... spre deosebire de ceilalti... adica cei de la Judecatorie nu sunt??? Urata exprimare ati putut gasi. Daca nu ne convine decizia lor, ii numim incompetenti. Ce pacat ca nu se poate da si in acest caz o "Decizia primarului" ca in cazurile retrocedarilor de imobile din Sibiu, nu? Ptr o "viata sanatoasa" ar fi fost interesant sa vina altii sa aflam ce prostioare ati facut...
mda
17.10.2020 10:13
Pt. ,,Eu,,
Păi dacă acuzația a fost falsă în 20 de cazuri, de ce ar fi valabilă în cel de-al 21-lea ??
Nu cumva ne aflăm în situația numItă HĂRȚUIRE ??
fara e-uri si conservanti
17.10.2020 10:19
Psd -iștilor le curg balele după Primăria Sibiu !
Evident, nu vor obține nimic !
Sinergistina
17.10.2020 10:56
adica in 2014 sa constatat incompatibila si Judecatoria competenta a fost de accord sa fie Primar pana in 2020 ??? si acceiasi judecatorie spune in 2020 ca numai este compatibila desi au tecut 3 ani de interdictie de cand a fost gasita incompatibila ??? de aia trebuie in Romania SIIJ inca 50 ani de acim incolo si verificat cine din Judecatorie are legaturi inspre PNL sau alti candidati cointeresati la postul de primar ......si daca unii suna la Botosani si Palutl victoria de ce nu ar suna unii la cotroceni ,sa intrebe ce Avocat sa ia pentru cauza respectiva ???
Votantii FDGR din Sibiu o sa le prezinte factura celor de la PSD si PNL ,Sibienii nu se lasa fu..ti cum vor cei din PNL si PSD ...
cu Sibiul
17.10.2020 11:28
sa fi in consiliu unei gradinite sa unei societati care apartine orasului si implicit primariei ( vezi Apa Canal si asa zisa incompatibilitate a lui Iohannis la vremea acceia ) este o greseala a legii ANI ...si trebuie scoasa din context ... si de ce la sunat pe presedinte nu stie nimeni poate sa il intrbe daca merge dumineca la biserica sau cu sa se apere ,ca si el sa aparat odata de ANI cu influente nu are de a face doar aia fara facultate si cu bacul falsificat ajung in functii sus pusi de PNL
@eu curtea europeana va da dreptate doamnei Primar
17.10.2020 11:37
Albin Marinescu este vinovat!
Honorius
17.10.2020 12:58
o piricioasa
ca la gradinita unde o fost ceva sefa
ionel mio luat jucaria zise astrid catre invatatoarea/educatoarea kwi
in loc de ionel puneti ce nume doriti
omama la plimbat nepoti si la gradinita
17.10.2020 13:42
De regula votez si sunt PNL-ist, dar la primarie am votat cu doamna Fodor, asa cum au facut 43% dintre sibieni. Unii incearca acum sa-si bata joc de 43% dintre cei care, in situatie de pandemie etc., au avut curajul sa se prezinte la vot. Este incredibil! Imi pare rau de PNL dar chiar cred in teoria ca vor si aceasta primarie. PSD-ul nu avea niciun rost sa influenteze pe judecatori pentru ca in caz de re-alegeri stiu ca nu au nicio sansa. Doar PNL-ul are sanse si sa le fie rusine daca s-au bagat in asemenea mizerie. Iar despre judecatorii de la Judecatoria Sibiu doar cine nu cunoaste poate sa le aprecieze competenta. Astia sunt cei care ii lasa la domiciliu pe interlopi si pe altii, cei care lasa dosare simple sa zaca in arhiva lor ani de zile, chiar daca sunt cazuri de crime si talharii. Asta e justitia din Romania, am crezut ca liberalii vor incepe sa rezolve din probleme dar nici vorba.
sibian
17.10.2020 17:23
Exercitiu de imaginatie...Presedinte PSD, primar PSD ce tocmai a castigat alegerile dar este invalidat si imediat pune mana pe telefon si il suna pe presedinte sa se milogeasca sa-i puna o pila pe langa justitie!
Cam cati rezistenti erau acum in strada?
Stiu, acum o sa apara lioata sa racneasca ca imi imaginez doar ca o sa fie vreodata presedinte PSD in Romania bla bla bla.
Ideea e de aplicarea dublei masuri in Romania celor ce racnesc ca legea trebuie sa fie respectata!
"Chiar ?-a?a”
17.10.2020 18:27
Ce bine ca se întoarce roata! Sa vezi cum e sa tu se facă o nedreptate așa cum ai făcut cu locuințele cu tov. Gârleanu Maria !
Dana
18.10.2020 07:11
am inteles la TRIBUNAL sint pilele bunicii sefa de kindergarden
cred ca dragnea e de vina,sau psd in general
legea trebuie sa se aplice in mod egal pentru toti
sa suni la iohannis sa te plingi?asta nu e demnitate,e slugarnicie
adt3
18.10.2020 15:39
Dușmanii dau din copite și împroașcă cu bale !
Zadarnic !

Astrid se ține tare !
p?rerea lui hector
18.10.2020 16:08
Nu ma mira -bulibaseala - si anarhia din Romania -- Pt. dusmani si prieteni-- 1 -- Daca a fost judecata si a primit pedeapsa? -- de ce a fost in functie ca primar?? dupa cum stiu a fost iertata -- 2- DUPA 4 NAI CA PRIMAR NU SA INTAMPLAT NIMIC -- ACUM CA A FOST ALEASA din nou -- apar paduchii sociali si zbiara -- uitand ca pedeapsa sa prescris -- Ce cred eu ? -- mintile politrucilor lucreaza anapoda -- dau drumul la cuvinte inainte sa rumege -- Cred ca doamna va ramane in functie fiindca dusmanii nu au dovezi stabile si incearca pe toate caile vazand clar ca toate sunt inchise pentru ei -- Oare de ce mai aveti creiere domnilor? folositile sau ascundeti-va . Dati dovada ca sunteti oameni ,nu maimute. Cum sa iubeasca poporul daca nu ganditi si actionati ca niste oameni integri?
18.10.2020 21:58
@ doamna cu mesajul anterior
Este imposibil sa pari desteapta daca scrii cu greseli
Eu
19.10.2020 00:49
"Cui foloseste?" Sanatatii Statului Român. Daca legea zice interzis a fi ales 3 ani e totul clar. 67 de ani trecuti degeaba peste doamna, fara a acumula minima decenta pentru a nu iesi cu poalele in cap si a arunca cu noroi in judecator, justitie si ANI. Acum avem confirmarea, ca de fapt d-na traia intr-o sfera superioara ueberalles. D-na ar trebui sa plateasca si despagubiri pentru costurile unui nou tur de alegeri (daca decizia ANI a fost anterioara alegerilor). Costuri generate de candidatura ilegală a domniei sale care a invalidat alegerile.
sibian
19.10.2020 09:09
Dom' doftor Werner vindecă potența, asigură sterilitatea la bărbați și frigiditatea la femei, schimbă instant orientarea sexuală, spală creierul fără durere, tâmpire garantată după două ședințe. Apelați cu încredere!
Alogenii care conduc România au interzis românilor accesul la o mare sărbătoare ortodoxă. Am ajuns să fim străini în propria țară!
19.10.2020 14:18
Mai, cum tin unii de putere! N-ar lasa puterea din mana nici daca le-ar frige degetele.
19.10.2020 15:11
Popor de hiene ,la invidie si rautate nu ne intrece nimeni .O gramada de rautaciosi si invidiosi in comentariile de mai sus !
Cuza
20.10.2020 08:07
Hiene suntem cu totii. Si cei care comenteaza, cum spui matale, si cei care nu pot renunta la putere, la functii si privilegii...
@cuza
20.10.2020 08:24
Adevarul e ca majoritatea judecatorilor din Sibiu, sunt VARZA.
Decizi incorecte, incomplete.
Intradevar Justitia e oarba la Sibiu.

Dar pensii speciale au grupa mare ...
dacu
21.10.2020 06:52
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia