Tribuna
Primarii, viceprimarii şi consilierii locali se pot ocupa liniştiţi de afaceri. Proiectul PSD, susţinut şi de liberali: "Nu vă mai uitați la aleșii locali ca la infractori!"
Rareș BIŢU
1524 vizualizari
Primarii, viceprimarii şi consilierii locali se pot ocupa liniştiţi de afaceri. Proiectul PSD, susţinut şi de liberali:

Aleșii locali pot să deţină funcţii şi în sectorul privat. Noua lege adoptată de Parlament le pune, totuşi, şi o condiţie: activitatea desfăşurată nu trebuie să aibă legătură directă cu atribuţiile funcţiei pe care o deţin. 

Spre deosebire de legislaţia altor ţări, la noi, regimul incompatibilităţilor este mai drastic. Cel puţin asta cred parlamentarii PSD şi ALDE. Legea a primit 196 de voturi favorabile şi 59 împotrivă şi merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Legea adoptată de parlamentari le permite aleşilor locali să-şi vadă de activităţile private, în timp ce sunt demnitari publici. Asta înseamnă că primarii, viceprimarii şi consilierii locali se pot ocupa de propriile afaceri fără să se mai teamă că ANI i-ar putea acuza de incompatibilitate sau conflict de interese. 

  • „Pentru a aduce oameni profesioniști în administrația locală trebuie să le dăm voie să-și desfășoare activitățile pe care le desfășurau și înainte”, afirmă Radu Nicolae, deputat PSD, citat de digi24.
  • „Credeți că un primar care crește oi sau face miere are vreo problemă cu activitatea primăriei sau că în timpul său liber nu poate să facă aceste activități, că trebuie să intre în conflict de interese”, e de părere Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Deloc surprinzător, proiectul iniţiat de PSD şi ALDE a găsit susţinători şi în rândul liberalilor, cu toate că liderul de grup a anunţat că PNL e împotriva acestei legi. E încă o dovadă că, dacă-i vorba de afaceri şi de rontunjit conturi, Puterea şi Opoziţia se înţeleg de minune.

  • „Vremea clișeelor în administrație trebuie să treacă și trebuie să înțelegem cu toții că dacă vrem oameni pregătiți, incoruptibili, care să aducă bani europeni pe proiecte, trebuie să-i plătim. Nu vă mai uitați la aleșii locali ca și la infractori, sunt oameni aleși, legitimați prin votul cetățenilor”, spune Florin Roman, deputat PNL.
  • „Prin această lege se creează un cadru normativ impredictibil, care îi pune în pericol pe primari. PSD-ALDE au ignorat decizia CCR care spunea că o altă lege similară este neconstituțională. Dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi dorit să sprijine primarii, atunci ar fi trebuit să le dea bani pentru investiții, să nu le confiște excendentele bugetare. Guvernele PSD-ALDE ar fi trebuit să lase în integralitate impozitul pe venit la autoritățile locale și să aloce 85% din redevențe către comunitățile locale. Dacă și-ar fi dorit ca primarii să fie mai implicați în viața comunităților, nu ar fi trebuit să-i păcălească și pe aceștia cu posibile venituri din activități economice. O administrație mai performantă are nevoie de o finanțare corectă și de o legislație coerentă, a afirmat Raluca Turcan, liderul deputaților PNL.

Cum au votat USR şi PMP

  • „E o lungă listă de jelanii despre cum în România regimul legal al incompatibilităților e mai aspru decat în toată Europa. În acele țări nu s-a furat ca în codru, cum s-a furat în România”, a explicat Tudor Benga, deputat USR.
  • „Un bun primar nu va avea timp să se ocupe de afaceri personale”, crede Marius Pașcan, deputat PMP.

Noile prevederi legislative stabilesc și că incompatibilitățile și conflictul de interese se prescriu după trei ani pentru cei cu funcții sau demnități publice.
 În forma sa actuală, proiectul de lege are nevoie de promulgarea preşedintelui Klaus Iohannnis pentru a intra în vigoare.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia