Tribuna
Primăria Sibiu continuă modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor: insule ecologice în tot oraşul și centru de aport voluntar
Primăria Sibiu continuă modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor: insule ecologice în tot oraşul și centru de aport voluntar
© foto: Primăria Sibiu

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din luna aceasta au fost incluse și aprobate două proiecte importante pentru sistemul de colectare selectivă a deșeurilor de la populație în municipiul Sibiu. Primăria Sibiu intenționează să le depună pentru obținerea finanțării din Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

 

“Sibiul a dat tonul cu insulele ecologice, primele 15 fiind deja funcționale în oraș încă de anul trecut. Vom extinde acest model, cu fonduri europene, în tot orașul. În ceea ce privește centrul de aport voluntar, acesta reprezintă o alternativă la campaniile anuale de colectare a anumitor tipuri de deșeuri, cum sunt cele voluminoase sau periculoase, dar îi ajută și pe cetățenii care doresc să acceseze abonamentul ECO pentru taxa de salubrizare care presupune predarea a 10 kg de reciclabile anual. Până acum puteau face acest lucru la centrele private de colectare, dar acum vom crea unul public”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. 

 

 • Crearea a 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, fiecare dotată cu 5 tipuri de containere pentru cele 5 fracții de deșeuri. Insulele vor avea acces controlat, digital, prin intermediul unui card, prin GSM înregistrându-se numărul de aruncări pe fiecare apartament. Astfel, se va reuși implementarea sistemului “Plătește pentru cât arunci”, instrument specificat în legislație.

 

Menționăm că Primăria intenționează să solicite finanțare pentru numărul maxim de astfel de insule indicat în Ghidul de finanțare pentru un municipiu de dimensiunea Sibiului. Valoarea estimată a proiectului depășește 12,5 milioane de lei.

 

 • Amenajarea unui centru de aport voluntar a deșeurilor reciclabile, scopul fiind acela de a suplimenta posibilitățile de colectare selectivă pentru cetățeni. Centrul va fi creat în Viile Sibiului, pe un teren de aproximativ 4.000 de metri pătrați pus la dispoziție de Primăria Sibiu. Practic, cetățenii conștiincioși, care colectează selectiv corect din responsabilitate, dar și pentru a-și reduce costurile cu taxa de salubrizare prin diminuarea cantităților de rezidual, vor putea aduce la acest centru oricând, în afara campaniilor de colectare, următoarele tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuințe:

  • reciclabilele și biodeșeurile

  • deșeurile voluminoase și periculoase

  • deșeurile din construcții

  • echipamentele electrice și electronice

  • anvelopele și bateriile uzate

 

Transportul deșeurilor la centru va fi efectuat de cetățean în regie proprie, iar pentru predarea deșeurilor nu se va percepe taxă. Aceasta este o opțiune mai economică decât preluarea de acasă, de către operator a deșeurilor, operatorul percepând o taxă. Valoarea proiectului este estimată la 4,5 milioane de lei.

comentarii
3 comentarii

Altfel spus primaria pune umarul la implementarea creditului social. Pe cand o infratire cu un oras chinez?
01.10.2022 17:00
Cu cartela si cod de bare pe punga pentru a identifica apartamentul care nu colecteaza corespunzator.
profu
01.10.2022 19:11
Bina ca n-ati facut centrul asta pe la Turnu Rosu. Si cetateanul sa fie motivat sa transporte aceste deseuri in "regie propie". Eu sigur nu-s motivat sa parcurg intreg orasul pana la iesirea din Sibiu
07.10.2022 15:41
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA