Tribuna
Prima zi de restricții. Prin Sibiu: unde poți merge cu sau fără "certificat verde"
Prima zi de restricții. Prin Sibiu: unde poți merge cu sau fără

Luni, 25 octombrie, au intrat în vigoare mai multe restricții, care le vor permite celor vaccinați sau trecuți prin boală să participe la diferite activități, să meargă la bar, la cafenea, să își rezolve problemele în instituțiile publice ș.a.md. Pentru persoanele nevaccinate urmează o perioadă  cu restricții, începând cu cele de deplasare pe timpul nopții și terminând cu interzicerea accesului în magazinele neesențiale.

Fără șmecherii, doar cu QR-uri

Luni dimineața, am decis să facem un experiment și să luăm la pas locurile din centrul Sibiului, ca să verificăm cât de “ascultători” sunt proprietarii acestora. Ne-am descărcat Certificatul Verde pe telefon și am mers să savurăm o cafea...în scop profesional. Ajungem în Piața Mare și ne oprim în dreptul unui local relativ nou. Intrăm, salutăm și pornim către o masă, așa cum făceam de obicei. Noutatea constă în faptul că ne oprește un chelner: “Domnișoară, sunteți vaccinată? Stați puțin să vă scanez Certificatul Verde”. După câteva secunde, QR-ul meu e scanat și pot să iau loc. Am făcut comanda și sunt în așteptarea cafelei. Suntem primii clienți, dar peste ceva timp mai vine un grup de tineri însetați. Adolescenții trec prin aceeași procedură, dar unul dintre ei nu are Certificatul Verde. Tânărul nu cedează și vrea să-l convingă pe ospătar: “Mă lași? Pe bune? N-am Covid”. Însă, primește un refuz și e nevoit să plece. Soluția: trei cafele „la pachet”.

Ce mă fac fără "foaia magică"?
Scopul periplului nostru pe la localurile din centru nu e savurarea unor băuturi, ci vrem să vedem dacă poți să te așezi la o masă fără certificatul verde. Rezultatul testului: e imposibil. Am fost în cinci localuri din Piața Mare și Piața Mică, dar nimeni nu ne-a lăsat să intrăm fără a le prezenta pdf-ul din telefon. Ei bine, e centrul orașului, sunt multe controale, așa că ne îndepărtăm un pic, să vedem ce se întâmplă în alte restaurante. Am ajuns pe strada Ocnei, intrăm într-o cafenea și încercă să-l convingem pe un chelner că ne-am vaccinat ieri, dar am uitat să ne descărcăm “foaia magică”.  Nu ne crede și nu putem rămâne. Unica soluție e să ne luăm cafeaua și să ne plimbăm cu ea prin străzile burgului. Am încheiat experimentul. Ne-am convins nu putem fenta  regulile și că sibienii pot să se simtă în siguranță, cel puțin în restaurantele din zona centrală a orașului. 

N-ai vaccin, fă-ți un test!

Am continuat experimentul și am intrat în sediul vechi al Primăriei și în cel nou. Ne-am gândit la o poveste, dar nici nu am fost lăsați să o rostim. Paznicii ne-au cerut Certificatul Verde și nu ne-au lăsat să intrăm în cele două clădiri ca să ne rezolvăm presupusele treburile. Între timp, la sediul vechi s-a format și o coadă. Toți și-au scos certificatele la vedere și au avut voie să intre doar după ce au fost verificați. Cei nevaccinați sau netrecuți prin boală în ultimele șase luni au fost trimiși să își facă test.  

Încercăm să intrăm și la bancă. Aici nu ai nevoie de nimic, ești lăsat să te așezi la orice ghișeu, trebuie doar să porți mască.

La Mall se putea intra fără "certificat verde". Sau nu. De fapt, am prins noi "pauza legislativă"

Hotărărea CNSU de limitare a accesului în special al nevaccinaţilor în anumite spaţii comerciale a fost iniţial aşa de clară, încât nu a prea înţeles nimeni mare lucru, client sau comerciant. De exemplu, era limpede ca în structurile numite generic "mall", NU AI ACCES decât cu certificat verde. Numai că în Mall mai e o problemă: sunt magazine alimentare. Magazinele alimentare sunt, conform aceleiaşi hotărâri (iniţiale) a CNSU, deschise pentru toată lumea. Pentru că e vorba de mâncare pentru că nu ai dreptul să flămânzeşti omul sub pretextul grijii faţă de sănătatea lui, nu-i aşa?

Deci două chestii se bat cap în cap: mallul "închis" cu magazinul alimentar "deschis". De minimum două zile am tot întrebat prin zonă "cum este cu...?". Cei de la magazinele alimentare DIN MALL, spuneau ori că nu ştiu nimic pentru că nu li s-a comunicat nimic, ori că, prin filtrul logicii, dacă e cu alimente, e deschis.
OK, toți sibienii şi nu doar ei ştiu o chestie. Structura numită Shopping City poate fi numită "Mall", deşi, în teren, este... Shopping City, cu magazine separate şi cu o clădire în care sunt mai multe magazine. Care clădire poate fi definită ca "Mall". Ei, acolo ne-am îndreptat atenţia, pentru că în acea clădire funcţionează două magazine cu produse alimentare: Carrefour şi Auchan, ultimul fiind singurul cu acest brand din zona municipiului Sibiu.

Fără a intenţiona asta, am ajuns în "locaţie" exact la modul "bine aţi venit – prost aţi nimerit". Adică exact în perioada confuză a deciziilor "experţilor pandemici" care au decis că la Mall e închis pentru nevaccinaţi şi cei fără "green pass", dar că de fapt e deschis pentru că în Monitorul Oficial nu a apărut faza cum că e închis şi că, până la urmă, e de fapt închis pentru că a ieşit Arafat la rampă cu o nouă hotărâre care decide că e închis, TOTUŞI. E foarte clar, nu?
Explicaţia e simplă sau nu: Raed Arafat zice că "Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de guvern care s-a emis au fost unele diferențe care pot să spun că au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat anumite chestii care trebuie să fie clarificate". Aţi înţeles?  

La fel de clar este şi cu mallul ca subiect de hotărâri de restricţionare a accesului: " În primul rând, în centrele comerciale, nu veți găsi cuvântul „mall” nicăieri, pentru că nu există o definiție juridică, nu există cuvântul „mall” în legislație, ci există centre comerciale și parcuri comerciale, așa că dacă ne referim la mall-uri le vom regăsi sub această titulatură. Au existat și în hotărârea trecută la articolul 6, alineatul 3, dacă nu mă înșel, dar unde din nou cum am zis din cauza acestor aspecte juridice, erau încadrate într-o categorie care trebuie să fie cu 50% din persoane, numai că nu putem să vedem la mall cum intră 50% sau sută la sută, noi avem o regulă clară de intrare la mall, controlată prin certificatul verde, vaccinare sau trecere prin boală".

Aşa că singurul lucru sigur din zona-ţintă era coada de la centrul de vaccinare, care nici ea nu era pe cât a fost ieri (mi-a spus un coleg de cartier, nu-l ştiţi voi, care era şi el cu treabă pe acolo, aşa că am explorat împreună "Centrul Comercial" sau cum i-o spune şi ordonanţa aia.  
La intrarea dinspre Carrefour se intra de voie. Chiar şi la "obiectivele" colaterale din clădire Carrefour. Întreb şi aflu că totul e OK şi neschimbat, adică mască, distanţare, etc. şi NU "paşaport verde" în magazinul alimentar. Şi erau convinşi de asta.

Apoi mi-am încercat norocul la Auchan, unde am văzut că e la fel. Şi am văzut cum se plimba lumea prin "centrul comercial" aşa, de voie, fără să-i agaţe cineva şi să-i întrebe de greenpass-uri. Mai puţin noi, care suntem precauţi la faze din astea confuze. Aşa că ieşim DIN NOU, vedem DIN NOU coada aceea la vaccinare şi intrăm direct la intrarea "oficială" în Mall, sau Centrul Comercial sau Shopping City şi întrebăm la informaţii despre cum e  treaba. Acolo ni s-a spus pe invers. Că NU. Că, indiferent de magazin cu sau fără mâncare, accesul e doar cu documentu'. Eu am zis că "bine dar..." şi am expus situaţia văzută-auzită-aflată. Lucru care a creat o mică furtună de PR acolo, pentru că, după o scurtă pauză, ni s-a spus, sincer, că nu ni se poate spune SIGUR ceva. Adică plecasem de unde pornisem şi ştiam tot atâta pe cât ştiam la prima apariţie a lui Arafat în media.
OK, un argument "pro" intrare liberă era că ambele magazine, Carrefour şi Auchan, au intrare ce poate fi, cu minim efort, adaptată ca intrare/ieşire directă în/din magazin, deci se putea rezolva în linişte, dacă se dorea asta. Dar nu te pui cu subtilităţile CNSU-iste?

Alte magazine alimentare – intrare liberă, cu sau fără scanarea temperaturii

Bineînţeles, la cât de clare au fost deciziile "experţilor", nu eram sigur dacă magazinele alimentare din reţelele cunoscute (ca să nu mai înşir aici un şir de nume), se supun şi ele statutului extrem de confuz juridic de "mall" sau "centru comercial" şi intri doar cu patalama din aceea sau nu. Poate spuneţi "bine bă, dar era la mintea cocoşului că "nu", că doar sunt magazine a-li-men-ta-re, ce te mai bagi?" Ştiam şi eu asta dar nu te pui cu gândirea experţilor de la Bucureşti, aşa că mai bine întrebi de cinci ori şi verifici de şase. Însă, "cel puţin deocamdată", ca să citez pe cineva de la "informaţii", intrarea este liberă în Lidl şi Kaufland din zona "frontierei" Sibiu-Şelimbăr. În Mega am uitat să intru, dar şi acolo aş spune că e la fel. Şi la fel în restul de magazine alimentare şi farmacii care NU sunt în incinta unui aşa-zis "mall", termen care dă coşmaruri celor care vor să justifice juridic măsurile de restricţionare a accesului celor fără "certificat" (asta ca să nu zic, impropriu, "nevaccinaţi", deşi ei sunt, fizic, ţinta măsurilor).
Dar mai puteţi verifica şi voi şi să ne spuneţi. Ca să nu ne acuzaţi că ne plimbăm toată ziua prin magazine sub pretexte de documentare (deşi asta facem, ghinion).  

Enigma dezlegată a "libertăţii": am prins o "pauză" legislativă

Mă întorc să mă apuc de lucru exact ca în zicătoarea aceea cu ăla care s-a dus bou şi a venit vacă. Adică ştiam exact ceea ce ştiam zilele trecute: nimic sigur. Dar parcă totuşi, starea aceea de libertate de la mall era suspectă şi nu cadra cu atmosfera generală de acum. Fiind suspectă treaba, am început să sap pe net. Paginile, de facebook sau proprii, nu pomeneau NIMIC despre restricţii şi condiţii de acces. Apoi am dat pe ştirile-ştiri unde am aflat lucruri de "normal România".
Adică în propunerea care a devenit Hotărâre CNSU de restricţii erau trecute mallurile la "paşaport". Propunerea a ajuns virală în presă. Numai că în Monitorul Oficial Hotărârea ACEEA a fost publicată fără capitolul "mall". Deci a fost liber. Asta până când Raed Arafat a ieşit din nou la rampă şi a modificat modificarea.

Acum ţi se va cere Certificat verde pentru tot ce nu e mâncare sau medicamente

Deci modificarea modificată este conform R. Arafat că nu contează dacă magazinele alimentare sunt in mall, în ele intru doar cu "paşaport verde", la fel ca în TOATE magazinele nealimentare din afara mallului: "Referitor la accesul la alte magazine, cu excepția celor alimentare: atenție, în mall,  (sl. ns.) Însă, în afara mall-ului, se poate intra la magazinele alimentare, la centrele care vând alimente doar cu masca, deci respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator economic, care comercializează alte produse, aici exceptând farmaciile, acolo se intră doar cu certificatul verde. (sl. ns.) Deci magazinele care sunt pe șosele, pe Calea Victoriei, cu tot, în afara celor alimentare care vând alimente, se intră acolo numai cu certificatul verde, vaccinat sau trecut prin boală", A spus-o Arafat, citat pe pagina Guvernului, gov.ro. "Sper să fie clare pentru toată lumea", asta a spus-o tot Arafat. Nu mai comentăm nimic, că nu ştim ce (altă hotărâre) va aduce ziua de mâine.     

 

Text: Liuba STARII, Dumitru CHISELIȚĂ,

Foto: Răzvan NEGRU, Dumitru CHISELIȚĂ, Liuba STARII


comentarii
12 comentarii

Pai nu a zis președintele meu ca s-a terminat pandemia? Adică președintele meu e un mincinos și de fapt s-au terminat drepturile noastre? Ce film prost.
Stati un pic
25.10.2021 19:12
Umflatu ala de militian local (din ultima poza) tine carpa la amigdale, dar cere nazipas?? El are o scuza (la cata scoala are..), dar voi ce scuza aveti?? Aaaa, subventiile primite de un an si jumatate... Pana cand mai terorizati oamenii cu stiri din astea?
Voi inca nu ati aflat ca un guvern DEMIS nu are dreptul sa emita "hotarari" ce limiteaza drepturile oamenilor? Sau ca instantele au anulat deja mai multe HG care impuneau starea de alerta? Deci toate amenzile date in acea perioada sunt ilegale!
cetitor
25.10.2021 21:45
Nu pot înțelege de ce nu se iau in considerare și medicamentele folosite de atâția oameni care s-au vindecat.... o tot dau înainte cu un certifixat....
Stefi
26.10.2021 10:19
Ba deșteptule, a zis Președintele ca s-a terminat pandemia când nu mai era nici un caz. Asa a fost atunci, la vremea aceea: nu mai erau cazuri. De aceea a zis. Toți am văzut ca nu mai erau cazuri atunci. Și asta datorita faptului ca s-au aplicat bine masurile, astfel ca varianta delta nu era la atâta lume ca acum, și lumea se vaccinase în perioada aceea.Așadar la acea vreme, știți bine ca nu mai era nici un caz și asta datorita masurilor bune luate anterior. Dacă vreți sa recunoașteți, bine, dacă nu, treaba voastră, însă adevărul acesta este.
26.10.2021 10:23
Atâția oameni care au ajuns în ATI cu Covid, care s-au vindecat sau nu, au supt fiecare din bugetul statului câte 80 de milioane vechi pe zi. Atâta costa tratamentul mediu al unui bolnav Covid în spital. Vaccinul costa maxim 14 euro. Așadar vaccinarea e răspunsul din toate punctele de vedere, nu cumpărare de tratamente scumpe ptr adepții teoriilor conspirației. Corect ar fi, datorita situației pandemice disperate, costurilor enorme atât cu tratamentele cât și cu utilitatile cu cei care ajung în ATI cu Covid, presiunii enorme ce se pune pe medici care de aproape 2 ani lucrează ca pe front, neobositi și fără pauze, corect ar fi ca cei care refuza vaccinul, sa-si plătească spitalizarea și tratamentele ei înșiși din buzunarul propriu. Sa ai vaccin la boala și sa îl refuzi este sfidare și rea intenție la adresa atât a statului cât și a noastră, a tuturor plătitorilor de taxe și impozite.
L. M.
26.10.2021 10:43
Marș în mă-ta lemeule, ajung oameni la spital cu diferite probleme de sănătate și acolo ca prin farmec devin pozitivi în câteva zile, după care în alte câteva zile se curăță.
Oamenii ăia vrei să-și plătească spitalizarea post-mortem, după ce i-au omorât în spital cu bună știință ca să le iasă lor numărul de morți după graficele jegului de Jurma?
Ești un nenorocit și tu și ăla dinaintea ta, de la 10:23.
Trebuie să fii tâmpit patentat ca să crezi toate gogomăniile pe care ți le furnizează cadrele Secu din spitale, presă, politică etc…
Cap limpede
26.10.2021 11:05
Ar trebui sa se calculeze 60 % din buget , sa se împartă la câte zile durează interdicțiile și sa li se restituie nevaccinatilor banii plătiți pentru serviciile de care nu pot beneficia
26.10.2021 11:19
Eu aș închide magazinele, mallurile , la apusul soarelui în perioada Noiembrie-Aprilie.
Cât despre virus , nu am cuvinte.
Îmi arătați Rabbit Hole . Vezi că mănânci silabe prietene.
Anonim
26.10.2021 13:36
Azi, marti 26 oct., m-am plimbat pe centru, am intrat in ce magazin am vrut, nimeni nu mi-a cerut nimic! Numai la Dumbrava nu poti intra fara certificat verde... Dar cine sa intre la Dumbrava? Decat asa magazin, mai bine lipsa! Mergeti la Brasov sa vedeti cum arata fostul lor magazin universal, acum Star si luati exemplu!
marioara
26.10.2021 14:06
Pentru L.M.: nici nu ma refeream la medicamentele scumpe promovate prin schema de tratament minune al palestinianului, vrut sirian, ci la medicamentele ieftine gen ivermectina sau arbidol, 2 sau 3 lei folia de tablete, dar cine sa le promoveze ca astea sunt ieftine si nu le mai iasă lor comisionul. Nu mai fiti așa orbi oameni buni.
Stefi
27.10.2021 21:19
Verificați trunews.com, articolul cu video "Tentacle tuesday: is there a "thing" in the vaccines?". Arată cum o asistentă curajoasă și un doctor biolog din Polonia arată cu fotografii și filmări video ce conțin vaccinurile de fapt, te ia groaza. Unele fiole sunt într-adevăr doar apă cu sare iar altele conțineau aluminiu, brom, oxid de grafen, niște viermi cu nano-chipuri in loc de cap și niște forme de viață ca niște caracatite cu 3 tentacule, sensibile la lumina. Și da, tentaculele se mișcau....
Stefi
27.10.2021 21:27
Mai duceti-va dreaqului cu greenpass-ul vostru !
Silviu
02.11.2021 08:31
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA