Tribuna
SEVIS
Prietenii Berzelor, ursuleţi, amendă. Sau e corect să salvezi vieţi încălcând legea?
Dumitru CHISELIŢĂ
1000 vizualizari
Prietenii Berzelor, ursuleţi, amendă. Sau e corect să salvezi vieţi încălcând legea?
© facebook/Asociatia Milioane de Prieteni
Dacă e ca Sibiul să apară cu ceva "pe naţional", atunci neapărat acel ceva trebuie să fie din categoria "culmea culmilor" sau măcar "Caracal" (unde se zice că s-a petrecut un accident rutier soldat cu avarierea unui atelaj care transporta persoane). Asta poate şi ca lecţie pentru cei care ajung în Sibiu, îşi trag selfi pe "podu' mincinoşilor", bagă la maţ undeva la un restaurant în centru şi gata, cred că au văzut Viena şi Parisul 2 în 1 şi care cred că aglomerarea urbană de pe Cibin este ceva separat de România aia pe care o ştim cu toţii şi care ne distrează la culme atunci când nu ne enervează tot la culme.

După ce am avut scandalul cu proteste al scumpirii gunoaielor (care a rămas şi rămâne ceva scandalos, să nu credeti că am uitat asta), al dezvăluirilor de la ATI Sibiu în care cineva a comis marea "crimă" de a "da din casă" (cred că aia a fost cel mai revoltător, nu-i aşa, eroilor?), a fost prea linişte cu Sibiul. Nimeni nu ştia nimic, doar protestele acelea de "cocalari şi bombarderi" care strigau ca nişte bombarderi şi cocalari ce sunt "libertate", nu "M***e" ca intelectualii elitişti şi rezist-enţi şi pozaţi frumos de profesionişti, proteste care nici măcar nu erau unice strict pe oraş. Aşa că, dacă tot ni se dă stingerea la ora 20 pentru că just because, hai să venim şi noi Sibiul, cu ceva nou, că deja lumea uitase de noi.

Am avut o chestie cu ursuleţi. De data asta salvaţi, nu împuşcaţi

În mod normal ar fi fost o ştire din aceea de să lăcrimeze ecologiştii şi biodi­versitarii, cu nişte ursuleţi salvaţi la timp, că de nu era la timp, ei mureau. Dar ce
s-au gândit cei de la Garda de Mediu? Că treaba asta merită o amendă. Pentru că nu s-au respectat nişte proceduri legale de care 90% din populaţie habar nu are pentru că ele nu au fost mediatizate, chiar dacă urşi tot apar din cauză de ia ghici de ce, că se taie păduri, asta sub ochii gărzilor de mediu. Să nu uităm nici că ministrul Mediului, Tanczos Barna, cochetează cu vânâtoarea de urşi: "Tanczos Barna: România a greşit când a decis să nu mai „intervină” în populaţia de urşi. Ministerul ia în calcul vânarea animalelor" – Digi24, vezi aici:
https://www.digi24.ro/stiri/tanczos-barna-romania-a-gresit-cand-a-decis-sa-nu-mai-intervina-in-populatia-de-ursi-ministerul-ia-in-calcul-vanarea-animalelor-1475857

Cu oprirea defrişărilor (legale, ilegale, efectul e tot ăla: se taie copaci) ca să nu mai ajungă urşi în localităţi pentru că nu mai au pădure, nu cochetează oficial nimeni. Dar să revenim. Pentru că Asociaţia "Prietenii Berzelor" a salvat cam de capul ei ursuleţii, fără a urma procedura legală (sunat 112, aşteptat, venit, plecat, deplasat conform legii, etc., etc.,) şi-a luat o amendă de 10.000 lei de la ia ghici, Garda de Mediu. Plus un dosar penal în care se fac cercetări. Evident că povestea a explodat în presă, şi nu doar la noi la Sâghii, ci şi, din nou, pe naţional. Ceea ce e bine spre foarte bine, că poate le mai iese din cap unora că la Sibiu totul e foarte fantastic.

Ideea în răndul popurului era şi este aşa, că uite, unii salvează iar STATUL şi mai ales cei de la Mediu, îi amendează că au salvat. De fapt aceasta a fost şi realitatea. Noi, sibienii, ştim cu ce activităţi se ocupă "Prietenii Berzelor" şi că are în palmares multe salvări de animale, de la berze la cai, oi sau acum, urşi.
Să nu uităm că Sibiul are o experienţă altfel în chestii cu urşi, să ne amintim cum ursuleţul acela împuşcat cu tamtam şi la zid, ca un trădător de neam, în octombrie 2014 şi cum a devenit ditamai godzila de 150 de kilograme doar ca să se justifice o acţiune organizată aiurea. Da, "Prietenii Berzelor" au spart tradiţia, nu i-au împuşcat pe ursuleţi, am putea spune.

Vina Prietenilor Berzelor, conform Ministerului Mediului

Ministerul Mediului (care a aprobat şi împuşcarea unui urs blând şi prieten cu turiştii la Predeal, în 2020) susţine,
într-un comunicat cun un titlu interesant, "O poveste despre cum bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui respectării legii" că prietenii berzelor au încălcat HG 323/2010, "Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deţine accidental exemplare de faună sălbatică are obligaţia să le declare imediat la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (prin sistemul unic 112) şi să semneze decla­raţia privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate" şi că "În astfel de cazuri, prioritatea trebuie să fie identificarea celor mai bune soluţii pentru salvarea şi reabilitarea exemplarelor în cauză. Garda de Mediu este instituţia care decide, alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi DSVSA, care este calea de urmat. Medicii veterinari analizează imediat starea de sănătate, iar în urma analizei se stabileşte dacă este necesară plasarea în custodia provizorie a unui centru de reabilitare. Toţi aceşti paşi sunt esenţiali în vederea atingerii obiectivului final: reintroducerea exemplarelor în habitatele naturale de origine". Nu explică însă şi CÂT ar fi durat toată telenovela asta legislativă şi dacă după atâtea identificări de soluţii, analize şi stabiliri, am fi avut nişte superbe cadavre de ursuleţi şi aşa ne-am fi scos mai lejer.

Ministerul ne şi spune unde s-a greşit: "Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deţinerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile", etc, etc.; nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor; au transportat "în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanţă de 150 de km, în condiţii improprii şi fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărneşti" (fapta constituie infracţiune şi este în cercetare la Ins­pec­toratul Judeţean de Poliţie Sibiu); au ignorat în mod repetat apelurile şi mesajele comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu şi mai ales, au luat "decizia GREşITĂ de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty".
"Deşi este cel mai cunoscut din ţară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urşi care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitaţi. În acest centru, urşii cu probleme de sănătate sau comportamentale îşi pot trăi viaţa în condiţii bune, evitând interacţiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opţiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Or, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urşii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieţii", spune ministerul.
Problema este că, repetăm, în ciuda încălcărilor de legislaţie invocate de Ministerul Mediului, şi cercetate de organele în drept, ursuleţii au ajuns vii la locul acela numit Sanctuarul Libearty.
La final, Ministerul Mediului ne oferă o mostră de necunoaştere a geografiei judeţului, pe post de "uite că alţii fac bine". "În final, iată şi un exemplu de ”Aşa da!” petrecut astăzi, tot în Biertan, (sl.ns) judeţul Sibiu, unde protagonistul este un pui de urs de aceeaşi vârstă cu cei care au ajuns la Zărneşti:
În această dimineaţă, Garda de Mediu Sibiu a fost înştiinţată, (...) că un alt pui de urs a fost găsit de mai mulţi turişti şi a fost predat unui localnic din loc. Bârghiş.... (sl. ns.) Ok, Biertan e Brghiş, am înţeles. Postarea de pe pagina de facebook a ministerului este datată 3 aprilie, ora 15.22.

Asociaţia care deţine Libearty şi care a preluat ursuleţii are şi ea cuvântul

Pe adresa redacţiei am primit un comunicat de la Asociaţia de protecţie a animalelor “Milioane de Prieteni" care "doreşte să facă următoarele precizări cu privire la cele întâmplate în data de
30 martie, în legătură cu cei doi ursuleţi care au ajuns la Sanctuarul AMP Libearty Zărneşti". Data de receptare a mailului este 3 aprilie, ora 8.52 PM. Asta ca să fim OK cu cronologia replicilor, că la alţii am văzut altfel.

"După orele prânzului, am fost informaţi de un domn din localitatea Biertani (SIC, n.red.), judeţul Sibiu, că a găsit cu o zi înainte doi pui de urs fără mamă, lihniţi de foame şi extrem de speriaţi! A aşteptat o perioadă să vadă dacă vine mama lor la ei, dar nu a venit. Pentru că în zonă se aflau şi câini de stână, omul s-a gândit să îi ferească de pericolul de a fi sfâşiaţi de aceştia şi i-a băgat peste noapte în curtea lui, sperând că ursoaica va apărea totuşi. O curte mare, cu un gard de plasă, prin care ursoaica ar fi putut ajunge la ei. Din păcate, nu a apărut nici peste noapte şi nici a doua zi. Văzând că sunt slăbiţi şi deshidrataţi, iar viaţa lor era în pericol, omul a decis să ne solicite ajutorul.
Noi am luat legătura cu preşedinta Asociaţiei Prietenii Berzelor, din Sibiu, Miruna Gritu, pentru că era cel mai aproape de ei şi putea să vadă care este starea lor. Neavând medici specialişti pentru îngrijirea lor şi văzând că starea lor era deja degradată, erau deshidratate şi aveau diaree, a adus aceşti doi pui în Sanctuarul AMP Libearty. Aici, de-a lungul anilor, cel puţin 10 pui de urşi au fost aduşi la cererea expresă a Ministerului Mediului, Agenţiilor de Mediu, Gărzii Naţionale de Mediu, Prefecturi, Fonduri forestiere şi Jandarmerie. Aceste date pot fi verificate în documentele care atestă provenienţa urşilor.
După ce am aflat cine este gestionarul fondului forestier din zona Biertan, Asociaţia Milioane de Prieteni a sunat la reprezentantul acestuia pentru a vedea dacă doreşte să recupereze aceşti pui şi răspunsul lui a fost clar: aceşti pui fără mamă şi fără îngrijire medicală erau sortiţi morţii, aşa că doreşte să fie salvaţi.
În urma discuţiei am redactat o adresă către fondul forestier exprimându-ne disponibilitatea de a primi ursuleţii, am sunat la Ministerul Mediului, la Direcţia de Biodiversitate care emite ordinele de relocare şi împuşcare şi care ne-a rugat de atâtea ori să primim urşii, fie ei adulţi sau pui fără mame. Am informat Comi­sariatul Naţional al Gărzii de Mediu că-i vom primi în Sanctuarul AMP Libearty pentru a face constatarea şi procesul verbal de predare-primire.
Asociaţia Prietenii Berzelor a acţionat în interesul salvării a două animale în pericol, nu le-a ascuns, a căutat cea mai rapidă soluţie ca aceştia să ajungă pe mâna unui doctor specialist, care le-a acordat primele îngrijiri.
Era oare mai bine să se întâmple ca în cazul ursului rănit de la Harghita, care a agonizat 12 ore până s-a luat o hotărâre? Sau ca în cazul ursuleţului din Sibiu, care a murit într-o vază de flori după ce a fost împuşcat, aşteptând o autorizaţie?
Şi, dacă Asociaţia Prietenii Berzelor, asociatie de protecţie a animalelor, este amendată că a salvat doi pui de urs, atunci ce facem cu cetăţeanul Cilan Gheorghe, din comuna Fântanele, judeţul Arad, care detine ilegal, ca persoană fizică neau­torizată, de 30 de ani, urşi? Îi înmulţeşte şi îi vinde la bucată, iar ăsta este un fapt dovedit deja prin filmări ale unor negocieri pentru doi urşi.
Nu contestăm că legea trebuie respec­tată şi că trebuie întocmite documentele necesare pentru deţinerea animalelor sălbatice, dar această lege nu ar trebui să aibă o dublă măsură. Iar această lege ar trebui revizuită pentru a se putea acţiona în interesul şi pentru salvarea animalului, nu pentru a acoperi cu acte moartea unui suflet care aşteaptă ore în şir o decizie SCRISĂ. Poate cel care trebuie să dea decizia nu este disponibil, este plecat din ţară, este într-o şedintă, nu are acces la internet, nu răspunde la telefon … Ne uităm cum un animal agonizează şi aşteptăm ca cineva să semneze o hârtie?
Dar în momentul în care un om cheamă salvarea şi viaţa lui este în pericol, medicii aşteaptă ca cineva să semneze pentru a putea fi dus la spital sau pentru a i se acorda primul ajutor? Nu cumva se încearcă prima dată salvarea lui? Sau în ceea ce priveşte animalele se porneşte de la prezumţia de vinovăţie şi cel care salvează devine un răufăcător?
Este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat în 30 martie. Dacă se mai întârzia ursuletii ar fi murit şi toate autorizaţiile date din birou nu ar fi servit la nimic. Şi nu ştim ce expert în urşi, ce doctor cu ani de experienţă în îngrijirea acestor animale, s-ar fi găsit la Sibiu.
Asociaţia Prietenii Berzelor merită tot respectul şi susţinerea şi trebuie felicitată pentru promptitudinea cu care a acţionat, în conformitate cu legea morală de pro­tecţie a animalelor, nu cea dată din birouri, uneori de către oameni care nu au participat niciodată la acţiuni de salvare."

În loc de concluzie

Concluzii nu tragem, lăsăm acţiunea şi cercetările în acest caz să decurgă în linişte, să nu ne-o auzim că vrem să "influenţăm" sau alte chestii.
Dar, având în vedere că Garda de Mediu este, după cum vedem, o institutie foarte vigilentă şi implicată, vă sfătuim să-i contactaţi cu privire la orice nereguli privind protecţia mediului din Sibiu sau din alte locuri. Vă sfătuim să ne contactaţi şi pe noi, că punem pozele făcute de dv. la gazetă. Căt despre cazul ursuleţilor, mă bucur că sunt vii şi că nu au murit.
PS: Apropo, Garda de Mediu Sibiu, ce părere aveţi de câmpul din zona străzii prelungite Mihai Viteazu spre Troiţă? Am pus ceva poze şi aici, sunt proaspete, de săptămâna trecută. 

© facebook/Garda de Mediu Sibiu

© facebook/Asociatia Milioane de Prieteni

© facebook/Asociatia Milioane de Prieteni


comentarii
2 comentarii

Sibiul e vestit in Sud. Doar suntem pt. a doua oara oras prezidential: o data cand a fost Nicu Ceausescu prim-secretar si acum a doua oara cand dl. Johannis a devenit presedinte.... Asta nu inseamna ca nu avem si noi pacalicii nostri: am impuscat un tigru, apoi un ursulet, am marit salubritatea ca in Berlinul de Vest, schingiuim bietul parc Sub Arini cu piste pt. biciclisti, Acum amendam o fapta buna pt. ca cel care a facut legea nu stie ca uneori lucrurile sunt pe viata si pe moarte! Halal Viena autohtona!
06.04.2021 13:46
rog ca un avocat sa solicite anularea amenzii ,sa faca plingere pnela garzii de mediu si sa reprezinte asociatia in instanta probono
garda de mediu cu sediul in selimbar are 5 comisari platiti bine care taie frunza la..ursi si nu fac nimic
niste numiti politic
andrei v
06.04.2021 15:30
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Comunicat_de_Presa_benef-finali-Amador-Concept

Comunicat de presa Jujube Atelier

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia