Tribuna
Prezentarea candidaților Forumului Democrat al Germanilor în conferință de presă extraordinară! - am demonstrat că trăim nu doar pentru noi sau pentru familiile noastre!
Prezentarea candidaților Forumului Democrat al Germanilor în conferință de presă extraordinară! - am demonstrat că trăim nu doar pentru noi sau pentru familiile noastre!

Competiția politică sibiană s-a clarificat joi, printr-o conferință de presă extraordinară organizată de Forumul Democrat al Germanilor din România, singura organizație prin care toate comunitățile cetățenilor români de etnie germană participă la viața politică, socială și culturală din România. Cotidianul Tribuna - încă de la fondarea, în 1884, de către scriitorul Ioan Slavici - a urmărit permanent activitatea comunității, sașii fiind prezenți de mai bine de opt secole în conducerea vieții politice sibiene, numărul lor crescând sau micșorându-se funcție de contextul istoric și politic. După 1990, Forumul Democrat al Germanilor îi reprezintă politic, organizația având structuri locale, județene și regionale. Conferința FDGR Sibiu a dat startul efectiv al competiției politice sibiene, în ultimii ani presa locală speculând știri diverse despre actualul primar al Sibiului, viitorul politic al F.D.G.R în lipsa președintelui Klaus Werner Johannis, etc. Cotidianul Tribuna nu a publicat aceste speculații în dorința de a prezenta obiectiv și echidistant întreaga competiție politică, astfel încât toți sibienii care urmăresc viața politică locală sau județeană să fie informați obiectiv privind proiectele administrației și viitorul ținutului.

Prezent la conferința extraordinară, am fost plăcut surprins și să redescopăr frumusețea Sălii Oglinzilor, cred că cea mai cochetă sală din Transilvania, întreaga clădire (cred că din 1894) fiind celebră, aici fiind Casina Civilă și Militară, cu „noua sală de dans”, la începutul sec. XX existând două biblioteci (cu peste 6000 de volume), sală de billiard, săli de lectură pentru presa vremii (37 de publicații în 1896!), fiind celebre balurile ofițerilor. Rareori am ocazia să revăd această sală, dar acum am remarcat dotarea modernă pentru organizarea conferinței, grija pentru fiecare detaliu și modul de pregătire specific german, fiecare detaliu fiind ajustat de o întreagă echipă de organizare.

Doamna Astrid Cora Fodor trebuie să continue ca primar al Sibiului!

Moderatorul conferinței a fost președintele F.D.G.R. mun. Sibiu - Gabriel Tischer, care a deschis conferința cu un discurs care a captivat întreaga atenție a auditoriului; reproducem acest discurs pentru expunerea clară și simplă:

«Stimate doamne, stimați domni,/ Dragi colaboratori, dragi prieteni,

Prezența Dvs. aici ne onorează și vă mulțumim! Ne confirmă faptul că suntem importanți pentru dumneavoastră, suntem frecventabili, că suntem demni de încredere și că tot ce am făcut CONTEAZĂ! De 24 de ani de când Forumul Democrat al Germanilor a fost ales pentru a conduce orașul am demonstrat că trăim nu doar pentru noi sau pentru familiile noastre, ci și pentru orașul acesta în care am rămas. Am rămas, pentru că am vrut!

Am rămas, pentru că am crezut în locul acesta care are un spirit al lui care nu te lasă să cazi sau să pleci încotro vezi cu ochii, ci te ține activ, energic, într-o simbioză totală. Cred că așa am reușit, în acești ani, să dăm Sibiului o forță și o frumusețe aparte care l-a adus în topul celor mai vizitate orașe din Europa și, totodată, să dăm sibienilor o atmosferă caldă, decentă, elegantă, potrivită unui mod de a trăi cu adevărat civilizat, în toate sensurile cuvântului.

Pentru asta am muncit - nu doar un sfert de veac, ci câteva secole - și așa ne cunoașteți: oameni ai corectitudinii și ai echilibrului. Noi așa rămânem, pentru că nu știm să fim altfel, de sibieni depinde ce-și doresc în continuare.

Aceștia suntem! O echipă care nu are nevoie de cuvinte mari pentru a se prezenta, fiindcă pentru noi vorbesc faptele. O echipă care nu își propune să RE-pornească, RE-construiască, RE-inventeze ceva, ci care trebuie să-și continuie misiunea de a păstra Sibiul pe harta orașelor europene în care să ne simțim ca acasă. Și nu uitați: Drumul cel mai sigur către casă e cel pe care îl cunoști cel mai bine! În ceea ce mă privește, am decis să candidez pentru Consiliul Local, pentru că din această poziție pot participa activ la proiectele orașului iar colaborarea cu doamna Primar, candidat al Forumului Democrat al Germanilor la funcția de primar al Sibiului pentru încă un mandat, îmi dă încrederea necesară că proiectele pentru Sibiu vor fi duse la bun sfârșit, așa cum trebuie, „ca la sași”: bine și la timp! Va avea alături o echipă puternică, oameni cu inițiativă și expertiză, hotărâți să se implice. O mână de fier într-o mănușă de catifea, doamna Astrid Cora Fodor trebuie să continue ca primar al Sibiului, pentru că a demonstrat și pentru că Sibiul merită!».

Invitată să ia cuvântul, doamna primar Astrid Fodor - care nu mai are nevoie de nicio prezentare - a făcut o amplă expunere, trecând în revistă fiecare domeniu de activitate al administrației publice locale, în cele două mandate de când conduce Sibiul. Realizările domniei sale sunt în general cunoscute și suntem convinși că în campania electorală vor fi pe larg prezentate, acesta fiind fundamentul întregului program electoral al FDGR. Primarul în exercițiu al Sibiului - afirmă apăsat - că va candida pentru al treilea mandat cu convingere și determinare, cu promisiunea că se va implica 100% în proiectele - aflate în diverse stadii - multe dintre ele demarate practic din anul 2000. Dar, despre campania și programul electoral și realizările echipei de la Primăria Municipiului Sibiu vom reveni, campania electorală anunțându-se una extrem de disputată în condițiile în care partidele și-au anunțat candidații pentru conducerea mun. Sibiu.

O idee simplă care străbate întregul discurs: «Am nevoie de o echipă puternică de consilieri în jurul meu» (!) experiența demonstrând că numai cu o majoritate stabilă se poate construi cu adevărat, în orice comunitate.

Din partea grupului de candidați pentru Consiliul Local Sibiu a rostit o amplă alocuțiune Wolfgang Alexander Guib, cea mai tânără speranță politică a comunității germane. Amintind că F.D.G.R. a avut un rol esențial în dezvoltarea și creșterea Sibiului, dar și la creșterea calității vieții cetățenilor, tânărul politician face afirmații tranșante: «(...) echipa este pregătită să continue. Întrebarea este de ce facem noi, cei din FDGR, asta? Răspunsul este simplu și din inimă: Pentru că iubim Sibiul! Pentru că dorim să continuăm dezvoltarea orașului și județului Sibiu si să creștem calitatea vieții aici. Pentru că ne dorim ca generațiile următoare, copiii noștri, să îi spună și ei, cum îi spunem noi Sibiului, acasă. Nu întâmplător vedeți în spatele nostru: I love Sibiu. Este un statement, este un angajament. Readuc aminte de sloganul nostru de la alegerile din 2020: „împreună“. Sloganul acesta este și acum de actualitate. Împreună mergem mai departe: noi, candidații pe care îi aveți astăzi în fața Dumneavoastră, împreună cu cetățenii. Eu voi candida pentru un nou mandat de consilier local al Municipiului Sibiu, pentru că îmi doresc să continuăm proiectele doamnei primar Astrid Fodor, alături de echipa FDGR din Consiliul Local.

Candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu,

este managerul Paul Kuttesch

La pupitrul conferinței, Gabriel Tischer l-a prezentat pe candidatul F.D.G.R. pentru președinția Consiliului Județean Sibiu, sibianul Paul Kuttesch - consilier local în prezent - cu o vastă experiență managerială în export. Invitat la cuvânt domnia sa a prezentat pe scurt viziunea care se concentrează pe progres și bunăstare pentru toți cetățenii: «Ce ne propunem? Rafinarea infrastructurii și îmbunătățirea mobilității, un acces mai bun la serviciile de sănătate publică, revigorarea turismului și întărirea sectorului agricol. Aceste obiective ambițioase pot fi atinse doar prin o colaborare strânsă între administrația municipiului Sibiu și cea județeană. Cred cu tărie că, împreună, putem depăși orice provocare și putem transforma județul Sibiu într-un model de urmat, atât pe plan național, cât și european».

Pentru ca toți cititorii să-și contureze o idee despre evoluția conferinței de presă, durata propriu zisă a luărilor de cuvânt a fost de max. 25 de minute, avalanșa de întrebări ale presei locale și naționale (Radio România Actualități) concentrându-se pe deslușirea resorturilor intime ale candidaturilor, absența din sală a viceprimarului Corina Bokor, explicații privind viitoarele candidaturi (în 2028) sau renunțarea la mandat în favoarea lui Gabriel Tischer, etc. Cu multă răbdare și amabilitate, doamna primar Astrid Fodor a răspuns zâmbind tuturor întrebărilor, susținând că toate structurile Forumului susțin această echipă și crede că acest mandat va fi ultimul, așteptându-se la o campanie murdară și afirmând cu tărie că se simte în putere - mintal și fizic - și capabilă să conducă o echipă puternică pentru a finaliza toate proiectele demarate din fondurile Planul Național de Redresare și Reziliență. La întrebări au răspuns pe rând atât Gabriel Tischer, doamna primar Astrid Fodor cât și președintele FDGR dr. Paul Jurgen Porr, listele complete urmând a fi prezentate cât mai curând. FDGR va prezenta o listă completă pentru Consiliul Județean Sibiu, pentru Consiliul Local Sibiu, dar și candidați pentru Consiliul Local Mediaș, Cisnădie și Agnita. Lista candidaților pentru Consiliul Local Sibiu - prezenți la conferința extraordinară - a fost prezentată în ordine alfabetică: Galter Christoph Raimar, Grecu Bianke-Marion, Guib Wolfgang-Alexander, Iunesch Liana-Regina, Konnerth Sara, Lerner Helmut, Mezei Paul-Constantin, Pinter Zeno-Karl, Porr Paul Jurgen, Tischer Gabriel, urmând a fi prezentată complet la o viitoare conferință.

În sală, în rândul candidaților la Consiliul Județean Sibiu i-am zărit pe președintele FDGR Transilvania, fostul președinte al CJ Sibiu, prof. Martin Bottesch și pe doamna consilier Christine Manta Klemens, respectiv consilierul Friedrich Gunesch, conducătorul campaniei electorale a FDGR, o echipă redutabilă, experimentată, care inspiră încredere tocmai prin unitatea proverbială a micii comunități germane.

Cotidianul Tribuna va prezenta întreaga evoluție a „bătăliei electorale sibiene”, astfel încât fiecare sibian să poată alege candidatul favorit și proiectele propuse pentru dezvoltarea Sibiului și a județului, în votul pe care-l vor da în 9 iunie 2024!

Marius HALMAGHIcomentarii
21 comentarii

Ferească Dumnezeu! Cine ne poate scăpa de așa o pacoste???
28.03.2024 17:34
Sibienii trebuie sa fie masochiști să o voteze pe bunicuța Fodor pentru un al treilea mandat de primar și pe pensionarii din FDGR in CL. Dragi sibieni cu drept de vot, dacă ați ajuns sa vă conducă gerontocrația Forumului Democrat German( care este succesorul Grupului Etnic German) , înseamnă că v-ați dat girul pentru ca sașii să mai stăpânească burgul de pe Cibin încă 4 ani. Ieșiți masiv la vot pe 9.06 și votați schimbarea administrației locale și județene!
Valah din Cartierul Arhitectilor
28.03.2024 18:04
Sibiul va avea inca 4 ani un primar depasit, cu zero viziune, fara nici o implicare, o **** a altor timpuri, o doamna aroganta, care isi trateaza majoritatea subordonatilor (care nu ii sunt in gratii) ca pe ultimii oameni si care, in esenta, continua sa faca treaba murdara celui mai slab presedinte din istoria Europei! Sibienii, in ingustimea legendara a mintii lor, vor vota ca acest oras sa traiasca din turistii nemti de peste 80 de ani si din repararea a 2 strazi/mandat. Cu acumularea de excedente financiare din lipsa de proiecte, investitii si idei adevarate. Bun, ceilalti candidati sunt vai steaua lor de prapaditi, dar și un limacs ar fi de preferat doamnei Fodor! Sibienilor, ganditi-va daca vreti un oras adevarat sau un sat cu mai multe strazi!
Halta Sibiu sat
28.03.2024 18:07
Respect pentru ce au făcut pentru oraș, dar cred că e prea mult ca o organizație care reprezintă circa 1000 de persoane să administreze un oraș de 150.000 de locuitori. Posibil să greșesc, dar sigur putem avea reprezentanți buni din toate partidele. Chiar și în funcția de primar.
Ioan
28.03.2024 18:08
Din 2008 in 2014 , bunicutza Fodor a fost viceprimar. Apoi din 2014, e primar. Daca sibienii sunt masochisti si o voteaza, o sa aiba 75 de ani in ultimul an de mandat! Intre timp Clujul, Oradea, Brasovul se dezvolta si se preocupa de calitatea vietii cetatenilor. In Sibiu, in lipsa dezvoltarii, ideilor si investitiilor, se discuta de interziceri, de taxe pe parcari pe domeniul public de ordinul miilor de lei si se face cate un parc la 20 de ani si acela la marginea orasului, langa padure, in timp ce numeroase cartiere au ZERO PARCURI, ZERO SPATII VERZI.
martor ocular
28.03.2024 18:10
Știu chiar de la ei că ne consideră pe noi, românii, ”untermensch” (suboameni) și li se pare absolut normal că ne prostesc de 20 de ani cu vrăjeală ieftină
Ioan Valahul
28.03.2024 18:12
Sibiul are nevoie de un suflu nou la primarie. Avand in vedere sistemul de alegeri intr-un singur tur, prima sansa o are mereu candidatul "in functie". Daca ne raportam la marile orase ale Romaniei, Sibiul stagneaza. Nu exista mari proiecte, schimbari majore care sa propulseze Sibiul in liga superioara. Ne bucuram daca se mai astupa niste gropi, se mai zugravesc niste cladiri si se mai restaureaza cate o fantana arteziana. Avem mersul melcului si asta cred ca simte fiecare sibian. Sibiul pare mai mult o halta ingrijita in drum spre destinatia reala.
Marius Dragut
28.03.2024 18:18
Din 2008 in 2014 , Fodor a fost viceprimar. Apoi din 2014, e primar. Daca sibienii sunt masochisti si o voteaza, o sa aiba 75 de ani in ultimul an de mandat! Intre timp Clujul, Oradea, Brasovul se dezvolta si se preocupa de calitatea vietii cetatenilor. In Sibiu, in lipsa dezvoltarii, ideilor si investitiilor, se discuta de interziceri, de taxe pe parcari pe domeniul public de ordinul miilor de lei si se face cate un parc la 20 de ani si acela la marginea orasului, langa padure, in timp ce numeroase cartiere au ZERO PARCURI, ZERO SPATII VERZI.
D.M.
28.03.2024 18:22
Ce au sărit valahii sa dea din gura! Și eu cred ca fodor e depășită în etapa actuală. La fel și bibu și ciubega de la PSD nu sunt mai breji
28.03.2024 21:11
Ce primar ar fi mai bun dacat Bibu ? Acela care si-a facut partid in Antarctica !
29.03.2024 10:40
Sa pornesti de la oi (baci) / Si s-ajungi in burg, carmaci !
29.03.2024 10:44
Când au început românii să locuiască în cetatea Sibiului? „Saşii erau conservatori, evitau vânzarea proprietăţilor către persoane de altă religie"Teoretic, integrarea românilor în comunitatea Hermannstadtului ar fi trebuit să aibă drept punct de pornire anul 1781, când împăratul Iosif al II-lea a dat Edictul de concivilitate, spun istoricii. Însă tot ei arată şi care au fost cutumele săseşti care au amânat accesul real al românilor în cetate.
În urma edictului de concivilitate – emis în acelaşi an cu cel de toleranţă religioasă – membrii oricărei etnii primeau dreptul de a cumpăra proprietăţi şi în interiorul zidurilor cetăţii Sibiului. În realitate, numărul de români care au început să locuiască în actualul centru istoric al oraşului a crescut abia după 1800. ”Saşii erau foarte conservatori şi evitau vânzarea proprietăţilor către persoane de altă religie şi limbă. Conform statului vecinătăţilor din Sibiu, atunci când vindeai proprietatea trebuia să ai în primul rând acceptul vecinilor. Cutuma a supravieţuit într-o oarecare măsură până în secolul XX, când locuitorii din cartierele de case încă obişnuiau să îşi anunţe vecinii când intenţionau să vândă proprietatea”, aminteşte istoricul sibian Claudia Urduzia.Unele surse istorice arată că primul magazin românesc din Sibiu a fost deschis de către un anume Constantin Hagi Popp, al cărui mică afacere a funcţionat în actuala Piaţă Mică a oraşului, la nr. 13, parter ocupat în prezent de o cafenea. Magazinul care a fost deschis la sfârşitul secolului XVII, este cumpărat în 1829 de un alt român, Gregoriu Mateiu, din Târgovişte. În locul lui, câteva zeci de ani mai târziu, îşi deschide un magazin de stofe şi tricotaje Theodor Popescu.Însă primii români care au început să locuiască în cetate au obţinut acest ”statut” prin căsătorii, fiind vorba de membrii ai unor familii de nobili, arată istoricul Răzvan Pop. ”Pentru a fi foarte clari, este vorba de dreptul de proprietare pe care numai saşii îl aveau. Nici nobilimea maghiară şi nici românii nu aveau acest drept. Cazurile lui Nicolaus Olahus sau a lui Radu de Câmpulung, care a deţinut casa Haller (din Piaţa Mare – n.r.), se datorează strict alianţelor cu diferite familii de patricieni saşi”, spune Răzvan Pop. Potrivit lui, intrarea etnicilor români în cetate a devenit un fenomen mai amplu prin intermediul instituţiilor româneşti, precum Biserica, băncile sau instituţiile de cultură.
Guvernatorul Transilvaniei
29.03.2024 11:01
in 2021, fodor zicea asa: ”Cu siguranță nu voi mai candida încă o dată. Un om înțelept este cel care se implică, dar care știe și când să se oprească"
primari mincinosi si lacomi peste tot, inclusiv sau mai ales in continuatorii Grupului (nazist) etnic german
29.03.2024 13:05
Pt 11.01

Dar , in contrapartida,nici sasii nu puteau sa se mute la Poplaca sau Rasinari ! A existat vreodata un sas acolo ?
Wessin y Wessin
29.03.2024 13:40
Astrid Fodor arata foarte bine pentru varsta ei,chiar si Florin Piersic a observat asta !
Venatores Bubalorum
29.03.2024 13:42
Doamne fereste ! asa material nu am mai citit de pe vremea raposatului !!! Tribuna a devenit cumva foaia de dat limbi la conducatori ???

vaii rusine , rusine, rusine
fdgr
29.03.2024 20:37
Lupta se va da intre doamna Astrid Fodor (actualul primar) si candidata Ruxandra Cibu Deaconu (USR) ,asa ca Sibiul tot o femeie va fi primar in viitor. Ar fi interesant sa se faca o bursa a paiurilor asa cum se face prin America sau Anglia.
BULA
31.03.2024 22:03
Rectific o BURSA A PARIURILOR.
BULA
31.03.2024 22:05
sasi vau parasit acuma distrugeti voi sibiul ,sa dispara urma sasilor
04.04.2024 10:33
Forumul germanilor?! Gresit! Germanii au tara!
Pacalicii astia sunt reminiscentele sasilor care au fugit in germania, lasand in urma lor doar victime ale selectiei naturale: profesori, primari, presedinti - loaze care fac sasii de rusine!

Alternative?! CIBU?!?!?! :))))))))))))))))))))))))))))))) Sau ala cu o litera sub ea: BIBU?!?!?!?! :))))))))))
Astia zici ca sunt toti facuti pe aceeasi line de produs marfa ieftina in China, iar in capul liniei le pun doar etichete diferite.
Noroc cu Drula, dar si asta imi aduce aminte de ceva nasol. Drula... Drula... rimeaza cu pendula, si pilula, si bascula, si... mai era ceva?!
sibiAnus
09.04.2024 12:01
https://chat.openai.com/share/24596ff4-f364-4a89-af12-4e28a5a700c4
BakeMgob
17.04.2024 11:20
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA