Tribuna
Președintele României decretează luni stare de urgență. Ce va însemna acest lucru pentru cetățeni
Sorana MAIER
6006 vizualizari
Președintele României decretează luni stare de urgență. Ce va însemna acest lucru pentru cetățeni

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat sâmbătă, la ceremonia de învestire a Guvernului Orban, că, începând de luni, România va intra în stare de urgență, o măsură care va înlesni modalitatea de intervenție a autorităților pentru a gestiona criza înbolnăvirilor cu coronavirus.

„Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă. Noul guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză și, evident, după ce se termină această criză pentru a guverna foarte bine pentru români și pentru România. Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă. Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat Iohannis.

Președintele a explicat pentru ce este necesară această măsură.

„Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară.

În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a mai spus Klaus Iohannis,

Preșeidntele I-a îndemnat pe români să respecte indicațiile autorităților și să aibă încredere că ele își fac treaba.

„Dar - dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine - dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români! Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților. Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice. Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu. Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități. Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii de vârstă școlară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinților, în condiții speciale, când școala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii. Dragi români, Împreună, și numai împreună, vom reuși să trecem cu bine și peste această criză! Vă doresc tuturor multă sănătate!”,  a încheiat Iohannis.

 

 

Ce înseamnă starea de urgență

 

Asociația VeDem Just a publicat un articol în care explică pe înțelesul tuturor care sunt măsurile care pot fi luate în timpul stării de urgență.

Nu înseamnă că toate aceste măsuri vor fi luate, ci doar cele pe care autoritățile le vor considera potrivite.

Spre exemplu, starea de urgență permite președintelui Iohannis să cenzureze presa, să suspende ziarele însă este puțin probabil că astfel de măsuri vor fi luate.

Starea de urgență:

Cine decide? Preşedintele statului decide prin decret, ce este contrasemnat de premier şi care trebuie aprobat în termen de 5 zile de Parlament.

Când? Când sunt pericole grave actuale sau gata să se producă la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Ce zonă se vizează? Tot teritoriul ţării sau numai anumite judeţe ori oraşe.

Când începe? De la data publicării decretului, fără a se aştepta decizia Parlamentului.

Cât durează? Cel mult 30 de zile, cu posibilitatea unor prelungiri succesive, fiecare de maximum 30 de zile.

În ce constă? Măsuri excepţionale de natură politică, economică și de ordine publică care se arată în decret.

Cine le pune în executare? Unele atribuții ale administrației trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice arătate în decret. Coordonarea o asigură MApN (pentru siguranţa naţională) sau MAI (pentru dezastre).

Ce se poate face? Se limitează exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale: se interzice circulaţia, se închide frontiera, se rechiziţionează bunuri, se efectuează razii, se interzic adunări, se efectuează evacuări, se închid localuri, se suspendă presa, se pune paza militară la anumite instituţii, se raţionalizează alimentele.

Ce nu se face? Nu se limitează dreptul la viaţă, nu este permisă tortura, nu se împiedică accesul la justiţie, nu se pot condamna persoane pentru fapte nereglementate.

 






comentarii
4 comentarii

domnul Klaus si domnul Ludovic ne-au dovedit pina in prezent aptitudinile lor extraordinare de lideri,
mai departe o sa ne dovedeasca domnul presedinte cum a invins pesedeul, dupa care a demonstrat ca se poate invinge singur. Fara suparare dar sunteti si de ras si de plans amandoi.

Intr-o tara majoritar ortodoxa si romana am ajuns sa fim condusi de doi minoritari si de alta credinta, desteapta-te romane din somnul cel de moarte !!! Dar sunt si ei oameni nu ?

dar cum noi ca neam de 2000 de ani suntem uniti in credinta, avem o singura scapare.

Intoarce-te romane la credinta si rugaciune si la biserica !!!

Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Duhul Sfant, Treime Sfanta slava Tie!
Doamne miluieste! Amin!
Doi numai doi, dar poporul nostru crede in trei
16.03.2020 00:08
Mananci rahat!
Petru
16.03.2020 08:33
Stai liniștit cã nu mãnînc de la tine din traistã.
Mulțumesc de grija ce mi-o porți.
tot eu
16.03.2020 09:29
Bietul domn presedinte e suparat pt. situatia in care se afla tara si politichia, dar si pentru concediul sau exotic... Adio Florida, de Pasti!
17.03.2020 12:14
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA