Continental
Tribuna
Președintele Iohannis anunță stare de urgență până în 15 mai. Milioane de măști vor ajunge la medici, echipele de intervenție și populație
Sorana MAIER
1370 vizualizari
Președintele Iohannis anunță stare de urgență până în 15 mai. Milioane de măști vor ajunge la medici, echipele de intervenție și populație

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni faptul că va fi nevoie să prelungească starea de urgență până în luna mai, iar în perioada următoare mai multe milioane de măști vor ajunge la medici, echipele de intervenție și la populație.

„Nu este momentul să ne relaxăm; în niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile - evităm contactul și așa mai departe -, este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în țările pe care tocmai le-am menționat. (...) Însă trăgând linie și adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret, în cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține lucrurile, pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a anunțat că în această săptămână vor ajunge în România 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine - jandarmi, polițiști -,  aproximativ 8 milioane de măști pentru populație, dar și aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical.

 

11 medici și șase asistente ajută Italia

 

Iohannis a anunțat că România va veni în sprijinul Italiei, trimițând 11 medici și șase asistente în sprijinul acestei țări.

„Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea față de alții și pot să vă spun că am decis împreună ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Ei vor merge acolo, în zona Milano, vor pleca cel târziu mâine – o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis s-a referit și la rectificarea bugetară. Și la faptul că va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar.

„Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite. În acest fel, vom avea o situație complicată a bugetului. Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

 

comentarii
1 comentarii

Eu zic sa stam in izolare si sa oprim tot pana prin Octombrie si dupa aceea sa vina Iohanis si prietenii lui de afaceri sa ne plateasca la toti salariile ca doar isi permit.
Adica Europa este deja disperata sa reporneasca economia, sa iasa din starea de urgenta cat mai repede dar cu masuri de siguranta suficient de bine implementate ca sa tina sub control epidemia si IOHA, arunca cu prelungiri de stari de urgenta precum arunca cu meditatii la fizica in stanga si dreapta.
Germania, Bavaria mai exact unde a aparut primul caz, a declarat starea de urgenta in 21 Martie si o mentine pana in 19 Aprilie cand o sa fie ridicata deoarece nu isi mai permit sa tina economia sufocata, Austria la fel deja vor ridica starea de urgenta, Italia cea greu lovita deja urmeaza sa aplice masuri de relaxare pentru deblocarea economiei si in general tot vestul Europei puternic lovit cu mii de moriti si zeci de mi de infectati, se trezeste, doar IOHA o tine lang- danga in filmul lui cu eunuci extrateresti!
Ioha si ai lui
07.04.2020 09:02
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia