Tribuna
Preot ortodox nou la Racoviţa
Preot ortodox nou la Racoviţa
Duminică a fost o zi cu o importanţă deosebită pentru credincioşii ortodocşi din Racoviţa şi pentru Parohia Ortodoxă de aici. Începând cu această zi, comuna şi credincioşii au un nou preot paroh ortodox– Iridon Dumitru. Noul preot îl înlocuieşte pe cel ce a fost parohul acestei comunităţi timp de 37 de ani, pr. Mircea Dumitru, ce s–a pensionat.
Slujba de duminică, 1 noiembrie, a avut un caracter deosebit pentru biserica şi credincioşii ortodocşi din Racoviţa. Cu acest prilej, fostul preot paroh, Mircea Dumitru, de acum proaspăt pensionar, a predat ştafeta mai tânărului coleg, pr. Iridon Dumitru, cel ce va fi, de acum înainte, parohul acestei comunităţi. Cum e şi normal pentru un asemenea eveniment, foarte mulţi oameni din localitate (credincioşi, oficialităţi locale, colaboratori şi sponsori ai parohiei, membrii famiilor preoţilor etc), dar şi invitaţi din alte localităţi, au dorit să asiste la acestă simbolică predare de ştafetă, frumoasa Biserică Ortodoxă cu Hramul „Sfânta Treime” fiind umplută aproape până la refuz. Tot pentru a marca importanţa evenimentului, în afara celor doi preoţi (fostul şi viitorul paroh), la Racoviţa au fost prezenţi şi preotul ortodox din satul Sebeşu de Sus, pr. Marian Canciu, precum şi protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, cel ce a condus întreaga festivitate. După slujba normală de duminica, preotul pensionar Mircea Dumitru a ţinut să mulţumească tuturor celor ce i-au fost alături în cei 37 de ani cât a slujit la această biserică (credincioşi, familie, autorităţi locale, sponsori şi colaboratori etc) şi şi-a arătat disponibilitatea de a fi şi de acum înainte, alături de membri comunităţii locale pentru împlinirea oricărei iniţiative de interes. De asemenea, acesta a dorit noului preot paroh viaţă lungă şi activitate trainică la această parohie şi l-a asigurat de sprijinul şi colaborarea sa. Înainte de a-l pofti pe noul preot ortodox din Racoviţa să se adreseze credincioşilor, protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, a dorit să mulţumească fostului paroh pentru activitatea depusă şi să-l felicite pe înlocuitorul acestuia pentru sosirea la această biserică. De asemenea, protopopul Vasile Gafton a înmânat noului paroh, cheia simbolică a bisericii din Racoviţa, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, menţionând că din acest moment, prin primirea celor trei obiecte, Iridon Dumitru deţine tot ceea ce are nevoie pentru a putea deveni, într-un timp foarte scurt, om de-al locului. La rândul său, noul preot ortodox din Racoviţa, a mărturisit cu emoţie că este impresionat de noua sa parohie, de oamenii de aici, de modul în care a fost primit şi a promis că va face tot ceea ce-i stă în putinţă pentru ca prezenţa sa aici să fie marcată de o activitate deosebită, cu beneficii şi realizări pentru comunitate. În numele administraţiei publice locale, primarul din Racoviţa, Florina Peciu Florianu, a adresat câteva cuvinte, dorind bun venit şi activitate cât mai îndelungată noului paroh. De asemenea, edilul şef a menţionat că speră într-o colaborare cât mai bună cu preotul ortodox şi l-a asigurat pe acesta de tot sprijinul. A mai vorbit celor prezenţi, mulţumind fostului preot pentru activitate, o reprezentantă a credincioşilor din localitate. După slujbă, oficialităţile locale, preoţii prezenţi, familiile acestora şi invitaţii lor au participat la o masă festivă.
Până la numirea sa ca preot paroh în comuna Racoviţa, pr. Iridon Dumitru a slujit, timp de opt ani, la Ighişu Vechi, unde a fost paroh al Bisericii Ortodoxe „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.





comentarii
29 comentarii

Bun venit noului preot in Racovita!
"Membrii" parca se scrie cu doi "i" nu cu unul singur. Mai studiati, stimabile autor/stimabila autoare a articolului, inainte de a scrie.....
Pt. autorul articolului
02.11.2009 00:11
"Slujba normală de duminica" se numeste Sfanta Liturghie si tine de cultura generala a unui ziarist care cica se documenteaza putin inainte de a scrie...
Tot pt. autorul articolului
02.11.2009 00:24
Ce s-a intamplat cu preotul de la Sibiel ?
Goguta
02.11.2009 01:10
TOT UN DRAC
02.11.2009 07:06
Poate pentru autor exista si o slujba anormala de duminica, nu?
poate
02.11.2009 08:42
Autorul voia sa spuna ca slujba de duminica, adica Sfanta Liturghie, este o slujba normala, pentru oameni normali. Or, cum in tara asta nu mai sunt multe si multi normali, trebuia sa se specifice ca a fost o slujba normala.
cineva mai putin pretentios cu zicerea si putin mai atent la fond
02.11.2009 09:57
Pentru ce spuneti bun venit acelora care va minte? De ce ii credeti mai mult pe ei ,decit cuvintul lui Dumnezeu:"Biblia".
Eu consider ca este rau venit!!
Daca nu stiati, fiecare om care il primeste pe Hristos in viata lui est un "preot".Preotia nu are nicio legatura cu studiile sau nivelul de inteligenta? poti sa fi doctor in Teologie ca :"POPA PORRNO" si ca multi alti sodomisti ,care se ascund sub hainele lor lungi si stralucitoare de trebuie sa iti pui ochelari de soare ca sa te poti uita la ele.
Nu va inselati oricine il primste cu adevarat pe Dumnezeu in viata lui este preot al lui Hristos si asta nu are legatura nici cu lungimea hainelor si nici cu pregatirea teologica sau cu altceva.
Chiar este cu adevarat preot? nu mai spuneti si la altii..........
02.11.2009 13:34
trebuia sa apari tu cu zicerile tale pline de "har", pentru a ne da seama cat gresim noi, ortodocsii. nici nu trebuie sa gandim prea mult pentru a realiza ce fel de orientare religioasa ai! asa ca, lasa-ne cu convingerile tale si du-te de fa pe preotul la tine la biserica...
nelu
02.11.2009 13:44
Nelule ,baiatule daca acesta este numele tau !crezi ca ma-i contrazis pe mine? baiatule, Nelutule la-i contraziz pe Hristos Isus,nu pe mine .Am precizat foarte clar, ca acestea sunt scrise in sfinta scriptura.Nelutule faci cunva parte din tagma lor........baiatule Nelutule mindria te face sa gindesti astfel.mindria nu vine de la Hristos,ci de la satana.Dumnezeu sta impotriva acelor mindri!!Nelutule ,daca crezi ca oamenii au nevoie de orientari religioase ,sa sti ca te inseli.noi oamenii avem nevoie de credinta in acela care exista inainta de toate lucrurile.noi,nu aveam nevoie de religii!!ci de Dumnezeu!Nelutule ,Dumnezeu,nu este religie ci este o persoana vesnica,care nu are nici inceput si nici sfirsit.
pt .Nelutu cel Mindru care crede ca poate sa contrazica adevarul.................
02.11.2009 15:19
Se vede foarte clar,ca te-a deranjat adevarul.asculta-ma mindria ta,ca si a altora nu valoreaza nimic.baiatule fara Hristos Isus esti:orb,gol,dezbracat,in rusine,in blestem,daca nu recunosti acestea a ramas la acelas "nivel",fara nicio valoare.si eu si oricine de pe acest pamint ,faraHristos Isus,nu suntem nimic si suntem orbi,goi,dezbracti,in rusine,blestem pierduti!!!Daca,nu te intorci la Hristos ,ai sa ramii cu religia,asa cum au ramas multi care nu au dorit sa-l primeasca cu adevarat pe Dumnezeu in vietile lor.
pt; Nelutu
02.11.2009 15:26
Baiatule eu ,nu judec pe nimeni ,pe nici un om,nici pe popa porno,sau altii etc.una este judeci si alta este sa sfatuiesti.pentru avem obligatia sa sfatuim.este treist pentru acesti oameni imbracati care sunt,doar oficial preoti,dar nu in ochii lui Dumnezeu,daca sa-r intoarce cu adevarat la Hristos,numai conteaza ce au facut inainte.problema este sa devina cu adevarat crestini.crestin vine de la Hristos si inseamna ca aceea persoana ii apartine lui Hristos Isus si traieste in Hristos.multi de declara crestini doar asa verbal.
pt; Nelutu
02.11.2009 15:34
Nelutule ai sa mori intr-o zi !!!sti unde ajungi daca nu te-ai impacat cu Dumnezeu? sti unde ajungi? in Locuinta Mortilor Nelutule ajungi,daca nu doresti salvarea lui Hristos.citeste pilda bogatului nemilostiv si Lazar.unde a ajuns bogatul?si avea frati bogati, a reusit cineva sa-l ajute,avea frati bogati,nimeni nu poate sa trimita ceva cuiva care se afla in Locuinta Mortilor.
Nici macar o picatura de apa,nu ii este data si nu poate primi de la nimeni;
PT. Nelutu
02.11.2009 15:41
Ce zici voi poate primi vreun mort de la rudele sale,dela prieteni,cunostiinte etc;poate sa primeasca mincare,bautura,bani,etc.Ce ziceti voi putem trimite asa din cind in cind cite un colet la mort.poate sa primeasca mortul bani;euro? poate sa primeasca bani de la rude sa-si cumpere bilet pentru Imparatia Cerurilor? Exista vame cu ingeri? cum puteti crede o asftel de minciuna imputita.Ce ziceti voi exista ingeri la vame?
pt; toti
02.11.2009 15:49
Exista ingeri la vame?Si stau asa niste ingeri ,care te taxaza ,daca doresti sa mergi in Rai? poate ca iti da si rest la bani? Mai oameni buni va rog din tot sufletul ,sa le spune-ti acestor oameni bolnavi care declara astfel lucruri mincinoase: ca la vame nu sunt ingeri,ci intodeauna sunt oameni asa ca noi si daca doreste cineva sa tranziteze spatiul european ,nu are nevoie de bani sa plateasca vama,ci numai de pasaport,sau C.I.si dupa ce ati trecut vama ,sa stiti ca nu ati ajuns in paradis ,ci tot pe pamint,intr-o alta tara.
pt toti
02.11.2009 15:59
Culmea !!! am trecut pe la Nadlac si ,nu am vazut ingeri,ci niste oameni in uniforme .
Claudiu M;
02.11.2009 16:16
Exista ingeri,dar cu siguranta,nu la vama ......
MITICA
02.11.2009 16:18
CHESTIA CU VAMA ESTE VRAJEALA VECHE
CIPI
02.11.2009 16:22
Culmea am trecut si eu pe la Nadlac ,si mi-au cerut doar pasaportul !!!!,culmea,nu mi-au cerut bani !!!!CULMEEAA nu mi-au cerut bani!!culmea vamesul nu mi-a promis nimic ,culmeeeeeea !!!!!!!
Trio
02.11.2009 16:26
Sarmane om, sa te aiba Dumnezeu in paza. Sa te ajute DOMNUL CE SFAT, SA TE LINISTESTI.
Pentru parintele Iridon Dumitru, bine a=ti venit in parohie.
Parinte sa faceti eforturi sa=i intelegeti si pe cei,care sunt ca cel de mai sus.
Viata este grea, convingerile religioase sunt diferite.
dar daca este un dran de bunatate in oricare dintre noi, merita sa facem efortul sa stam de vorba si sa ne intelegem unul pe altul.
Sa vadea Domnul intelepciune.
Livia T.
02.11.2009 16:37
Se vede ca va lasa-ti..... ,sa gindeasaca altii petru dv.sunte-ti o biata sarmana femeie,care crede mai mult in traditii pagine fariseice.
MITICA
02.11.2009 17:01
PUTE-TI SA DOVEDITI CONTRARIUL?
pt. liviA
02.11.2009 17:03
Stimata doamna Livia, nu stiu de ve va amestecati ,acolo unde ,nu va pricepeti!!!!daca cele scrise de mai sus ,nu sunt in acord cu cuvintul curat,si sfint al lui Dumnezeu,cu sfinta scriptura,va rog sa argumenta-ti!!!daca,nu va rog din suflet sa v-a abtineti!!!!!va rog nu mai faceti jocul diavolului!!!!Si dv.ati fost mintita ca si parintii dv.nu pute-ti dovedi contrariul contrariul ,pt;ca ceea ce am afirmat este adevarat.Adevarul ,nu poate fi contrazis de nimeni!!!atunci,care este problema dv? sa stiti ca sa-r putea int-o zi sa stam de vorba personal.s-ar putea dv.sa ma cautati......
Pt; Livia A
02.11.2009 17:18
NU AVETI NEVOIE DE ASA ZISI "DUHOVNICI",CI DE DOMNUL ISUS HRISTOS.
MITICA
02.11.2009 17:25
Mare-i gradina Ta Doamne si multi natarai mai ai in ea!!!
Nu credeam ca am sa vad prozelitism pe net! Fiecare cu scriptura lui si cu felul sau de a o intelege?!?!
unul
02.11.2009 18:12
Pentru ca este edilul comunei, ce-i chiar asa de greu de priceput? Daca erai tu te pomenea pe tine. Care parte din EDIL n-ai inteles ca-ti explic.....
Este foarte bine ca se implica femeia, daca nu se implica intrebai de ce nu apare pe nicaieri. Hai sa nu ne aberam cu chestii de doi lei..
unul
02.11.2009 19:43
Oare, tu, atotinteleptule? Sau Hristos, pe care tu Il aperi sfatuind pe altii. Are, oare, Hristos, nevoie sa Il aperi tu sau eu sau altii? Nu. Si, apropo, tu ce autoritate ai? Oare mai mare sau mai multa decat Biblia de care faci atata caz? Nu cumva vrei sa-ti faci faima pe seama numelui Lui si a Cuvantului lui? Mai cerceteaza si oglinda din cand in cand. Pa!
Cine este adevarul?
02.11.2009 22:18
Eu cred ca avem fiecare de facut ceva util. Va rog sa va consumati energia in lucruri productive ...serios...nu mai incercati sa plezniti in stanga si in dreapta,hai sa facem ceva pentru comuna.IN RASPUNSLA ARTICOLELE CU NUMELE MEU : NU DORESC SA-MI APARA NUMELE DECAT PENTRU CEEA CE INCERC SA FAC. VA ROG PE TOTI SA VA IMPLICATI SI NE VA FI BINE LA TOTI.
Florina Peciu-Florianu
03.11.2009 19:17
cei care merg
xs
13.11.2009 11:03
Confirm intru totul cele scrise mai sus si chiar as mai adauga faptul ca majoritatea preotilor care se transfera intr-o parohie,cum este Racovita,stiu dinainte ca asa va fi dar sunt,,educati" de mai marii mitropoliei sa tainuiasca acest lucru pana dupa...iar cei care doresc sa ocupe cinstit un post de preot intr-o alta parohie sunt indrumati sa-si intocmeasca un dosar si sa astepte raspunsul care le este defavorabi si,oricum,nu va veni niciodata caci ceea ce este dinainte stabilit asa va ramane. Relatiile sus puse la mitropolie si banii avantajeaza,de regula,nu pe cei mai vrednici preoti ci pe cei mai ,,lumesti" preoti care au o prezenta si curaj ce nu fac parte din Biserica ci din viata si purtarile oamenilor obisnuiti,care nu sunt preoti.Dar Dumnezeu va vedea si va judeca dupa masura faptelor fiecaruia si va veni o vreme cand frica de Dumnezeu va fi mai mare decat lacomia si frica de a avea bani mai putini.
altul
13.11.2009 15:53
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA