Tribuna
PNL
Premieră în viața politică a Sibiului! Candidații la Primărie, "examinați” de elevii sibieni
Liuba STARII
1299 vizualizari
Premieră în viața politică a Sibiului! Candidații la Primărie,

Suntem obișnuiți să urmărim dezbateri electorale în mediul online și în emisiuni. Însă, nu ne-am fi gândit vreodată că politicienii pot să se întâlnească la o școală și să fie “examinați” de tânăra generație. Consiliul Județean al Elevilor a venit cu o idee inovatoare pentru  Sibiu și a organizat o întâlnire față în față pentru cei care vor să candideze la Primăria municipiului.

Curtea Colegiului Național “Octavian Goga” a devenit luni, 7 septembrie, o platformă pentru o dezbatere intitulată “Tratament pentru Educație”. Printre invitații evenimentului au fost: Astrid Fodor, candidat al Forumului Democrat al Germanilor din România,Cătălin Stanciu, candidat al Partidului Social Democrat, Horațiu Marin, candidat al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților, Raul Andrei Apostoiu, candidat al Alianței USR-PLUS, Adrian Bibu, candidat al Partidului Național Liberal, Cristian Hirsch, candidat al Partidului Verde, Alexandru Tomașevschi, candidat al partidului PRO România, Lucian Zară, candidat al Blocului Unității Naționale, Lucian Trancă,  candidat al Partidului Ecologist Român, Ingrid Sofia Höhr, candidat al Partidului Mișcarea Populară, Dorin Cioabă, candidat al Partidei Romilor, Teodor Ancuță și Radu Szekely. Candidații au fost însoțiți de consilierii locali de pe listele partidelor pe care le-au prezentat.

Participanții au fost provocați de organizatorii dezbaterii să răspundă la șapte întrebări actuale, încadrându-se într-un minut. Tinerii fiind curioși să afle: “Cum candidații pot să se definească în câteva cuvinte”, “Cum va începe anul școlar”,  “Cum poate fi realizată digitalizarea educației”, “Care sunt soluțiile concrete de mobilitate pe care le văd pentru Sibiu”, „Cum putem implica tinerii în administrația publică locală?”, „Cum asigurăm un învățământ incluziv pentru toată lumea” și „De ce nu vin tinerii la vot și ce ar trebui sa facem ca ei să vină la vot?”.

Evenimentul a fost deschis de Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, care a dus în discuție două momente istorice care “au ajuns să ne definească pe fiecare dintre noi”, și anume discursul despre valorile democrației, susținut de Ana Blandiana în Piața Universității și apariția Regelui Mihai în fața Parlamentului României, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Întâlnirea s-a desfășurat cu respectarea strictă a normelor sanitare: participanții purtau măști, păstrau distanța socială și li s-au măsurat temperatura. Dezbaterea a fost moderată de către Smaranda Bălan, care din ipostaza de actor civic și mamă dedicată, a oferit o notă personală discuțiilor dintre candidați și de către Radu Vancu, care a ilustrat poziția profesorului, în raport cu microsistemul de învățământ sibian. 

Candidații, definiți în câteva cuvinte

Pentru Cătălin Stanciu  cele trei cuvinte care îl caracterizează sunt “Respectul față de ceilalți”. Lucian Zară s-a definit  prin “patriotism”, “tradiție” și “dreptate”. “Un om trebuie să fie pentru comunitate”, este deviza lui Lucian Trancă. Horațiu Marin s-a autocaracterizat prin sloganul “Implicarea face diferența”. “Sibiul poate mai mult și mai bine”, este îndemnul lui Adrian Bibu. Radu Szekely se autocaracterizează prin sintagmele: “dialog”, “curiozitate” și “antreprenoriat”. Ingrid Sofia Höhr și-a ales doar două cuvinte: “Iubesc Sibiul”. “Candidez nu pentru că sunt rom, ci pentru că sunt un cetățean al Sibiului și am drepturi depline. Vreau să fac și eu ceva pentru orașul nostru, pentru că Sibiul a făcut mult pentru mine”, a spus candidatul Cioabă. Deviza lui Teodor Ancuță este “Fapte și nu promisiuni electorale”. Prima rundă a fost încheiată de Alexandru Tomașevschi, care s-a definit prin cuvântul “competența”.

Începerea anului școlar

Candidații au susținut revenirea elevilor în băncile școlii, dar au precizat că acest proces necesită implementarea măsurilor sanitare și îndeplinirii mai multor condiții.

„Copiii trebuie să se întoarcă la școală, trebuie să socializeze, trebuie să învețe împreună. Desigur, sprijiniți de autoritatea publică locală, care să le ofere toate materialele igienico-sanitare necesare, să le asigure normele de distanțare fizică”, a remarcat candidatul Cătălin Stanciu.

De aceeași părere este și Raul Apostoiu: „Sunt pentru deschiderea școlilor în verde. Autoritățile au avut șase luni la dispoziție pentru a asigura condițiile de deschidere.

Unii candidați au pledat pentru amânarea începerii anului de învățământ. Horațiu Marin a remarcat că: “Trebuie să fim realiști și să nu ne mințim între noi. Încă nu suntem pregătiți”. ”Administrația locală lucrează după legi, le-am așteptat și le aplicăm”, a spus Astrid Fodor. Candidatul Ancuță a adus în discuție modelul practicat de peste ocean, care I se pare eficient pentru prevenirea cazurilor.

„Eu cred că în acest început de an școlar trebuie să fie vorba despre o nouă abordare de suflecare a mânecilor. Să devenim lideri responsabili, să ne punem la masă, să găsim soluții. Trebuie să așteptați de la noi să fim lideri. Să luăm alături de noi specialiști și să găsim soluții. Asta trebuie sa ne cereți”, a fost răspunsul lui Adrian Bibu.

Digitalizarea educației

Generația Z este îngrijorată de nivelul educației digitale și are nevoie de răspunsuri concrete. Mai mulți candidați au susținut metoda mixtă, care implică învățământul clasic într-un tandem cu cel online, dar înainte de aceasta, trebuie să fie rezolvate mai multe probleme, precum dotarea tehnică, capacitatea sălilor și instruirea cadrelor didactice în metodele predării online.

“Cele două trebuie să meargă mână în mână. Nu este suficient să ai o tabletă, trebuie să fie pregătiți și cei care predau și utilează acestea instrumente digitale”, a remarcat Astrid Fodor.

Pentru Lucian Trancă, “prioritară ar fi infrastructura și apoi digitalizarea, trebuie întâi să asigurăm tuturor elevilor participarea la actul de învățământ”.

Transportul pentru elevi

Tot luni, s-a discutat și despre dezvoltarea zonei mitropolitane Sibiu și despre crearea de piste de biciclete și parcări pentru acestea.

Ingrid Höhr a atras atenția participanților asupra problemei transportului elevilor din județul Sibiu: “Nu putem lărgi străzile pentru a crea piste speciale pentru autobuze, orașul nostru este micuț. Putem crea niște parcări lângă școli și eu m-aș duce spre transportul copiilor în județ. Acolo există o problemă și trebuie lucrat”.

Alți candidați au optat pentru gratuitatea transportului public pentru elevi și folosirea serviciilor Tursib.

„Sibiul nu este o mare metropola încât să ne imaginam niște mijloace de transport speciale. Transportul în comun este suficient, zic eu, problema mai delicată este pentru elevii din învățământul primar, copiii mai micuți, pentru că este o problemă să circule prin oraș nesupravegheați”, a conchis candidatul Pro România.

Încurajarea tineretului

Candidații au dezbătut și subiectul implicării tinerilor în viața politică a orașului. Potrivit acestora, vocea generației Z merită să fie auzită, dar, în același timp, tinerii trebuie să aibă cunoștințe minime în domeniul și să aibă un nivel decent de educație civică.

“Școala trebuie să fie apolitică. În același timp, școala nu trebuie să transmită doar niște informații, ci să creeze niște valori și niște cetățeni implicați. Voi demonstrați prin organizarea acestui eveniment că aveți o voce puternică și trebuie să vă implicați”, a spus Diana Mureșan, reprezentantul alianței USR.

“Dragă generația Z, voi ar trebui să fiți generația schimbării. Trebuie să vă implicați în absolut toate proiectele”, a fost îndemnul lui Horațiu Marin.

“Vreau să vă felicit. Este o mare realizare.Începutul este promițător și în ceea ce privește administrația publică locală vă asigur de toată deschiderea noastră”, a precizat Fodor.

La rândul său, Adrian Bibu a specificat că tineretul trebuie să poarte discuții directe cu viitorul primar: “Cum poate fi auzită vocea tinerilor? Pui mâna pe telefon și suni primarului. Administrația trebuie să facă primul pas către tineri, pentru că dacă voi nu ne spuneți cum să administrăm acest oraș în viitor, riscăm să nu vă putem păstra în acest oraș”.

Evenimentul a fost încheiat de Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor: „Sunt extrem de recunoscător că ați acceptat această invitație. Să vă urmăresc a fost mai mult decât impresionant. Ați demonstrat că sunteți candidați deschiși și sper din suflet ca educația să fie una dintre prioritățile mandatului următor și să lucrăm mai multe minți pe tema aceasta”.

Foto: Răzvan Negru

 


comentarii
1 comentarii

Ha,Ha,Ha.... Ce presa avem ? In TS la 3 poze una era cu Bibu, pe tribuna Bibu nici nu apare in poze.
MC Hammer
09.09.2020 07:53
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia