Tribuna
Pr. dr. Călin Sămărghiţan şi-a încheiat misiunea la AFT
Adrian POPESCU
3895 vizualizari
Pr. dr. Călin Sămărghiţan şi-a încheiat misiunea la AFT
Preotul militar dr. Călin-Gheorghe - Traian Sămărghiţan a primit din partea comandantului/rectorului gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, "Diploma de merit" în semn de recunoştinţă pentru modul în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul instituţiei academice militare. Preotul de garnizoană Călin Gheorghe -Traian Sămărghiţan şi-a încheiat misiunea la cerere, după 10 ani de exercitare a atribuţiilor cu devotament şi conştiinciozitate, nu ca o meserie, ci ca o vocaţie. Tot ca semn de preţuire pentru activitatea depusă a fost decorat cu "Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre".

   
Serviciul religios în mediul militar

    Legătura indestructibilă dintre cruce şi spadă, respectiv dintre Biserică şi Armată, poate fi identificată în orice perioadă din îndelungata istorie a poporului român. Argumentăm cele afirmate cu pagini de istorie. Primele încercări de integrare oficială a clerului în armată datează din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Data oficializării asistenţei religioase în Armata României este 6 aprilie 1870, când  regele Carol I promulga Înaltul Decret nr. 603, prin care aproba "Regulamentul pentru clerul din armata permanentă". Preotul avea grad militar şi însoţea oştirea tot timpul. În 1924 apare Episcopia Armatei, desfiinţată de regimul comunist, în 1948. După 1989, prin Constituţia României, adoptată în anul 1991, au fost recâştigate printre drepturile şi libertăţile fundamentale,înlesnirea asistenţei religioase în armată. Prin Hotărârea Guvernului nr.674/2001 se stabileau coeficienţii de ierarhizare şi  drepturi preoţilor militari din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

    Cât priveşte serviciul religios de la AFT, trebuie precizat că actuala Capelă a Academiei Forţelor Terestre, în care a slujit şi preotul de garnizoană Călin Gheorghe -Traian Sămărghiţan, a fost inaugurată în anul 1999. Este o capelă finalizată de un grup de entuziaşti condus de primul părinte militar,  preot ic.stav. Valentin Beţiu. Mai mult capela a devenit un loc de reculegere internaţional, în 2004 când gr. mr dr. Nicolae Uscoi a organizat  Conferinţa  internaţională  a  cadeţilor creştini. La slujbe au participat preoţi şi cadeţi din România, Bulgaria,  Franţa,  Germania,  Grecia,  Marea  Britanie,  Norvegia,  Polonia  şi  Statele  Unite  ale  Americii.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

VISA MEDICA

E-pneu

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
Licitatie publica

accentmedia