Tribuna
TRECUTUL PREZENT.
Povestea Parcului ASTRA. Inițiativa din 1879 a Societății pentru înfrumusețarea orașului Sibiu
Sorana MAIER
2247 vizualizari
Povestea Parcului ASTRA. Inițiativa din 1879 a Societății pentru înfrumusețarea orașului Sibiu
© Răzvan NEGRU

Parcul ASTRA din Sibiu, unul dintre parcurile centrale ale orașului, amenajat în imediata apropiere a Muzeului Asociațiunii ASTRA, acum sediul Bibliotecii Județene ASTRA, a fost inaugurat în 24 aprilie 1879, fiind primul mare proiect pus în practică de Societatea pentru înfrumusețarea orașului Sibiu, condusă de dr. Friedrich Jikeli.

De la începuturile sale și până în prezent, Parcul ASTRA a parcurs un traseu lung, care i-a adus numeroase modificări în aspectul său.

În anul 1852, zidurile care legau Bastionul Soldisch de Poarta Cisnădiei au fost demolate, iar două decenii mai târziu a apărut ideea de a înființa un parc în spațiul delimitat de străzile Mitropoliei, George Bariţiu, Ioan Lupaş şi Piaţa Unirii.

În anul 1879, 467 de locuitori ai Sibiului, numeroși intelectuali cu nume sonore până în zilele noastre: Georg Daniel Teutsch - episcop evanghelic, Nicolae Popea - episcop ortodox, dr. Karl Wolff, pedagogul Zaharia Boiu, avocatul și politicianul Ilie Măcelariu, Gustav Kapp - senator, deputat al Sibiului în Dieta de la Cluj, primar al Sibiului, tipografii Adolf Meltzer, Wilhelm Krafft, Josepf Drotleff, J. Filtsch, Partenie Cosma - directorul Băncii Albina, profesorul Iacob Bologa, dr. Aurel Brote, Ioan Popescu - secretar al ASTREI, în frunte cu dr. Friedrich Jikeli – președintele asociației, au semnat lista de membri a Societății pentru înfrumusețarea orașului Sibiu, asociație care își propunea să aibă grijă de aspectul Sibiului, să îl păstreze frumos, să amenajeze și să îngrijească grădinile și parcurile orașului (Ipostazele unui oraș premiant. Sibiu. Capitala premierelor, Constantin Necula, Sorana Maier, Editura Eikon, București, 2018, pp. 119-120).

În Statului Societății, membrii săi au menționat faptul că „scopul asociației este înfrumusețarea orașului și a zonelor învecinate, în primul rând prin crearea și păstrarea de grădini în spațiile care aparțin orașului. Scopul ar trebui să fie atins prin asocierea de persoane de sex masculin și feminin din Sibiu și din afara orașului, cărora le sunt caracteristice simțul pentru frumos și dragostea devotată față de oraș” (Ibidem, p. 120).

De-a lungul timpului, configurația zonei a fost schimbată, după ce în 1903 a fost demolat şi zidul cetăţii din spatele caselor de pe str. A. Şaguna. În anul 1905, aici a fost amplasat monumentul dedicat lui Fr. Schiller, realizat de Thomas Khuen din bronz, care patru ani mai târziu va fi mutat în locul în care se află și acum, în Piaţa Schiller, potrivit informațiilor cuprinse în portalul Patrimoniul istoric și arhitectural al Sibiului.

 

Cel mai vechi, bustul lui Barițiu și traseul său de-a lungul vremii

 

 


De-a lungul anilor, Parcul ASTRA a fost îmbogățit cu numeroase busturi ale personalităților care s-au remarcat în viața culturală a orașului.

Cel mai vechi bust este cel al cărturarului George Bariţiu, realizat de artistul Oskar Späthe în 1912, și care a fost amplasat în Parcul ASTRA în anul 1924.

Bustul lui George Barițiu a fost inițiat amplasat în curtea Școlii de fete a Asociațiunii, în anul 1912, când Andrei Bârseanu, președintele Asociațiunii, a ținut o cuvântare în care vorbea despre motivele pentru care ASTRA a decis să ridice primul bust în memoria lui Barițiu.

„Şi cui putea închină Asociaţia noastră primul monument, ridicat prin stăruinţele sale, decât acelui bărbat, care a stat cu credinţă în serviciul ei, dela primele ei începuturi, timp de peste 30 de ani, de al cărui nume e legat întreg trecutul însoţirii noastre culturale şi care totodată a fost unul din vestitorii cei mai neobosiţi ai deşteptărei noastre naţionale şi unul din

scriitorii noştri cei mai de valoare? Bărbatul acesta mult meritat a fost nemuritorul George Bariţiu, dela naşterea căruia s'a împlinit în primăvara anului acestuia un veac şi dela a cărui trecere din vieaţă se vor împlini, nu peste mult, douăzeci de ani. Cine a fost Oeorge Bariţiu, cunoaşte ori şi care Român cu oarecare cultură; iar ce a făptuit el pentru neamul său in cursul vieţii sale bogate în ani şi bogate în lucrări, îşi amintesc cu recunoştinţă ceice fac parte din generaţia mai în vârstă”, spunea Andrei Bârseanu (Cuvânt ţinut de A. Bârseanu, prezidentul «Asociaţiunii», la inaugurarea bustului lui George Bariţiu Sibiiu, 13 Oct. n. 1912, în Transilvania, revista Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, nr. 6, noiembrie-decembrie 1912, p. 496).

George Barițiu (1812-1893) a fost președinte al Asociațiunii ASTRA, președinte al Academiei Române, întemeietor al presei românești în Transilvania, istoric și gazetar.

„Iată-l trăind din nou pe nemuritorul George Bariţiu; iată privirea lui ageră şi pătrunzătoare, iată trăsurile feţii sale, marcate şi pline de hotărîre; iată fruntea lui inteligentă, brăzdată de gândurile, ce clocotesc sub dânsa; iată-l, deci, aşa, precum l-am cunoscut, când se află încă între noi! Şi, iată, el e gata a ne împărtăşi preţioasele sale învăţături, întocmai ca în clipita, când s'a depărtat din mijlocul nostru. Bine ai revenit între noi, dascălul nostru mult iubit!...  Iată, ne-am adunat, să ascultăm cuvintele tale pline de îmbărbătare şi de înţelepciune!”, a spus Andrei Bârseanu la inaugurarea bustului în curtea Școlii de fete.

În anul 1924, bustul lui Barițiu a fost mutat în Parcul ASTRA, prilej cu care Vasile Goldiș a ținut o cuvântare în care vorbea despre faptul că „statuia lui priveşte acum cu mândrie palatul, ce s'a înălţat mai vârtos din roadele credinţii sale în viitorul poporului românesc şi va străjui veacuri înainte munca ce se va înteți cu noi elanuri spre desăvârşirea civilizaţiei prin poporul românesc în Dacia lui Traian”, adresându-se la finalul cuvântării sale primarului Sibiului: „Te rog să primeşti de astăzi înainte această statue în ocrotirea d-tale şi a acestui oraş” (Conferinţele ASTRA, Vasile Goldiş: La mutarea bustului lui G. Bariţiu în faţa Muzeului Asociaţiunii, pp. 9-10).

 

© Răzvan NEGRU
 

 

Chipuri de ținut minte

 

Forma de acum a Parcului ASTRA a fost conturată începând cu anul 1926, potrivit site-ului Primăriei Sibiu. În anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană a fost inaugurată fântâna arteziană din centrul parcului.

Parcul ASTRA găzduiește și busturile altor personalități sibiene, portalul Patrimoniul istoric și arhitectural al Sibiului oferind și un scurt istoric al acestor opere.

Bustul lui Octavian Goga a fost amplasat în Parcul Astra în 1973, realizat inițial din bronz de Ada Geo Medrea, a dispărut, după care a fost refăcut de sculptorul Ioan Cândea în anul 2002.

Tot în 1973 a fost amplasat bustul lui Gheorghe Lazăr realizat de Kurtfritz Handel, bustul lui Andrei Şaguna, realizat de Gyenge Imre și bustul lui Andrei Mureşanu, realizat de același artist.

Un an mai târziu, a fost amplasat bustul lui Badea Cârţan, operă a sculptorului sibian Kurtfritz Handel, realizat din bronz.

Bustul lui Ioan Slavici a fost inaugurat în 1979, fiind realizat din bronz de Linca Călin; bustul lui Timotei Cipariu a fost amplasat în 1991 și este realizat de Gavril Abrihan, din bronz.

Bustul lui Emanuil Gojdu a fost amplasat în 2006, iar bustul lui August Treboniu Laurian în 2010, fiind realizat de Adrian Popescu.

Bustul lui Iacob Bologa a fost dezvelit în noiembrie 2011,  cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Asociațiunii ASTRA, fiind realizat de sculptorul Ioan Cândea.

În noiembrie 2018, în Parcul ASTRA a fost așezat și bustul omului politic Alexandru Vaida-Voevod, cu prilejul Centenarului României Mari.

Dezvelirea bustului lui Vaida-Voevod
Dezvelirea bustului lui Vaida-Voevod

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia