FITS 2022
Tribuna
Posibilul faliment al City Insurance face ca prețurile RCA să crească masiv
Posibilul faliment al City Insurance face ca prețurile RCA să crească masiv
Foto cu caracter ilustrativ © Arhivă

Mai mulţi asigurători au crescut semnificativ preţurile RCA în ultimele 10 zile pe fondul problemelor mari în care se află liderul pieţei - City Insurance, companie cu peste 3 milioane de clienţi, care este aproape de procedura de faliment, potrivit unei analize Hotnews.

Datele brokerilor consultate de HotNews.ro arată că Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu preţuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele şi cu 600 de lei în unele cazuri, iar alţi asigurători au urmat acelaşi trend. Problemele grave în care se află liderul RCA, City Insurance, încep să se resimtă în piaţa de asigurări. În timp ce unele service-uri auto refuză să mai facă reparaţii celor care prezintă poliţe RCA de la City Insurance, de teamă că un potenţial faliment declarat al firmei de asigurări va face să nu-şi mai recupereze banii, principalii rivali ai City pe piaţa RCA au crescut semnificativ preţurile poliţelor.

Brokerii în asigurări au un program comparativ în care introduc datele clientului, ale maşinii, de când trebuie să intre în vigoare asigurarea RCA şi asigurătorii le transmit apoi ofertele.

 

Cum se schimbă situația

 

Un broker a prezentat cazul unui şofer care a venit să-şi asigure maşina - un Renault Laguna, fabricat în 2005, cu o capacitate cilindrică de 1870 cmc. Ofertele transmise de asigurători în data de 3 septembrie arătau astfel:

1. Euroins, al doilea mare asigurător RCA după City Insurance, avea cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA pe 6 luni: 418,6 lei. Pentru un RCA pe 12 luni, preţul creştea la 813,94 de lei.

2. City Insurance avea al doilea cel mai mic preţ la un RCA pe 6 luni: 444,78 de lei. În schimb avea cel mai mic preţ din piaţă pentru un RCA pe 12 luni, respectiv 693,4 lei.

Pe următoarele locuri se situau:

3. Grawe: 536,5 lei (pe 6 luni) sau 1073 lei (pe 12 luni)

4. Allianz: 775 lei (pe 6 luni) sau 1.127 lei (pe 12 luni)

5. Omniasig: 839 lei (pe 6 luni) sau 1.398 lei (pe 12 luni)

 

Ce spun analiștii

 

Analistul economic Radu Soviani a cerut pe pagina sa de Facebook demiterea consiliului ASF pentru eşecul în supravegherea pieţei RCA.

„Scumpirea asigurărilor cu 44%-74% nu este consecinţa cvasi-falimentului City şi devoalării fraudei. Scumpirea asigurărilor este un eşec de supraveghere, care trebuie corectat astfel: 1. Demiterea întregii conduceri ASF şi sesizarea parchetului pentru a determina gradul de complicitate al fiecărui funcţionar responsabil la lipsa de supraveghere. 2. Autosesizarea Parchetului în privinţa pasivităţii conducerii ASF care asistă la majorări de preţuri de 44%-74% fără moţivatie economică reală. 3. Sesizarea Consiliului Concurenţei privind înţelegerea la preţ de către ceilalţi asiguratori din piaţă, inclusiv abuzul de poziţie dominantă. În trecut, sub mandatul lui Misu Negritoiu, aşa cum am sesizat Parlamentul încă din iarna 2014-2015, asiguratorii s-au mai înţeles la preţ, fiind amendaţi cu zeci de milioane de euro de Consiliul Concurenţei. E drept că acest Consiliu a dat sancţiunea la 3 ani după ce eu sesizasem oficial Parlamentul privind inducerea artificială şi nesustenabilă de către Mişu Negriţoiu a scumpirii asigurărilor, în acelaşi scop ca şi la City Insurance: acţionarii sifonari să nu aducă capital ci să acopere sifonările din scumpiri", scrie Soviani.

comentarii
1 comentarii

Si normal ca dai faliment la sub 500 lei RCA ul....daca doamne fereste te loveste unul cu asigurare la Euroins sau City, esti fiul ploii...
Am asistat la o faza unde s-au tamponat doi pe Transilvaniei ( lovit din spate la intersectia cu Victoriei) si primul lucru cand s-a dat cel lovit jos din masina a fost sa intrebe unde are celalalt RCA-ul. Surpriza ...il avea la Allianz. Reactia victimei a fost de milioane: " M-ai lovit ...acum asta e dar mai ca imi vine sa te pup ca nu ai asigurare la Euroins sau la aialalti parliti" :))))))))))))
normalitate
15.09.2021 15:42
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

LINIA VERDE

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat de presa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA