Ce face statul când aude că rafturile din România au ajuns lada de gunoi a Europei? Din când în când mai ridică o sprânceană, plescăie cu plictis, mai ticluieşte un anonim snop de amenzi şi ne rostogoleşte îndemnuri ultrautile: "Citiţi etichete!" Că doar n-o să deranjeze nişte bisnisuri, dacă tot merg ca unse, doar pentru moftul ăsta care a ajuns sănătatea, nu?
Aşa cum usturoiul chinezesc albit cu clor şi detergenţi nestinghereşte, bine mersi, pe tejghele, de ce să nu fie loc şi pentru citricele pe care turcii le-au scufundat în chimicale vecine cu cancerul, ca să reziste la raft cât o fi nevoie, nu?
Dacă s-ar fi ocupat de sport, şeful ANPC ar fi fost un imbatabil numărător de cornere, deşi trag nădejde că şi ofsaidurile le-ar fi putut număra cu măcar acelaşi aplomb. De sport se ocupă, ca ministru, fostul şef de la ANPC, aşa că suntem cumva chit.
Într-o intervenţie recentă, directorul general al ANPC, Paul Anghel, s-a deranjat să îndemne consumatorii să citească etichetele citricelor pentru că sunt pline de Imazalil, un conservant periculos folosit pentru combaterea bolilor la plante. Atât de periculos încât legislaţia UE îl interzice în agricultură. Şi dacă nemţii, francezii ori italienii n-au şanse prea mari să se îndoape cu Imazalil-ul turcesc, la ei legislaţia fiind legislaţie, iar drepturile consumatorilor drepturi, la noi Izamalilul are cale liberă. Cum de ce? Păi, nici acum n-aţi priceput de ce ne-a deschis coana UE uşa? Orice vilă are nevoie de ghena ei. Păi, dacă nu la noi, unde să ajungă mizeriile din Turcia?
... Cum? Unde o fi văzut şeful ANPC etichete la portocale sau alte citrice? Hmm, poate la interior: dac-o fi desfăcut portocala, în ea o fi găsit un pomelo, în pomelo o lămâie şi-n ea o limetă doldora de etichete în loc de sâmburi? Ei, este că la asta nu v-aţi gândit?
Directorul ANPC a adăugat că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.
"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură.
De pomină a rămas un control făcut prin iulie când voinicii de la ANPC anunţau că au găsit în magazinele și piețele din toată țara peste 60 de tone de fructe și legume care nu respectau - ce să vezi? - normele legale. Măsura luată - cu şublerul, probabil - a fost cruntă: nemiloşi, inspectorii ANPC au confiscat peste 600 de kilograme de marfă! Dacă auziţi şi acum şi acum un susur de suspine să ştiţi că de vină-i ecolocaţia: aşa sună lacrimile comercianţilor cu marfa confiscată când se prăvălesc şi formează pârâiaşe pe trotuare.