Tribuna
Portocale şi lămâi cu IMAZALIL, importate din Turcia. Interzis în UE, conservantul atacă rinichii şi ficatul. Şeful ANPC: "Citiţi etichetele citricelor!"
Rareș BIŢU
10403 vizualizari
Portocale şi lămâi cu IMAZALIL, importate din Turcia. Interzis în UE, conservantul atacă rinichii şi ficatul. Şeful ANPC:

Ce face statul când aude că rafturile din România au ajuns lada de gunoi a Europei? Din când în când mai ridică o sprânceană, plescăie cu plictis, mai ticluieşte un anonim snop de amenzi şi ne rostogoleşte îndemnuri ultrautile: "Citiţi etichete!" Că doar n-o să deranjeze nişte bisnisuri, dacă tot merg ca unse, doar pentru moftul ăsta care a ajuns sănătatea, nu? 

Aşa cum usturoiul chinezesc albit cu clor şi detergenţi nestinghereşte, bine mersi, pe tejghele, de ce să nu fie loc şi pentru citricele pe care turcii le-au scufundat în chimicale vecine cu cancerul, ca să reziste la raft cât o fi nevoie, nu? 
Dacă s-ar fi ocupat de sport, şeful ANPC ar fi fost un imbatabil numărător de cornere, deşi trag nădejde că şi ofsaidurile le-ar fi putut număra cu măcar acelaşi aplomb. De sport se ocupă, ca ministru, fostul şef de la ANPC, aşa că suntem cumva chit. 

Într-o intervenţie recentă, directorul general al ANPC, Paul Anghel, s-a deranjat să îndemne consumatorii să citească etichetele citricelor pentru că sunt pline de Imazalil, un conservant periculos folosit pentru combaterea bolilor la plante. Atât de periculos încât legislaţia UE îl interzice în agricultură. Şi dacă nemţii, francezii ori italienii n-au şanse prea mari să se îndoape cu Imazalil-ul turcesc, la ei legislaţia fiind legislaţie, iar drepturile consumatorilor drepturi, la noi Izamalilul are cale liberă. Cum de ce? Păi, nici acum n-aţi priceput de ce ne-a deschis coana UE uşa? Orice vilă are nevoie de ghena ei. Păi, dacă nu la noi, unde să ajungă mizeriile din Turcia? 

... Cum? Unde o fi văzut şeful ANPC etichete la portocale sau alte citrice? Hmm, poate la interior: dac-o fi desfăcut portocala, în ea o fi găsit un pomelo, în pomelo o lămâie şi-n ea o limetă doldora de etichete în loc de sâmburi? Ei, este că la asta nu v-aţi gândit? 

  • "Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acţiune fungicidă", a explicat Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa. 

Directorul ANPC a adăugat că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.
"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură.

  • "Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!", a subliniat directorul general al ANPC.
  • “Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, a precizat Paul Anghel.

De pomină a rămas un control făcut prin iulie când voinicii de la ANPC anunţau că au găsit în magazinele și piețele din toată țara peste 60 de tone de fructe și legume care nu respectau - ce să vezi? -  normele legale. Măsura luată - cu şublerul, probabil - a fost cruntă: nemiloşi, inspectorii ANPC au confiscat peste 600 de kilograme de marfă! Dacă auziţi şi acum şi acum un susur de suspine să ştiţi că de vină-i ecolocaţia: aşa sună lacrimile comercianţilor cu marfa confiscată când se prăvălesc şi formează pârâiaşe pe trotuare. 

 


comentarii
7 comentarii

bravo dl.Anghel....unde ai fost de mai mult ani ? Produsele de citrice tot timpul sunt tratate cu acest substanta in limitele stabilite de UE. Tot timpul trebuie se spala fructe si legume. Poveste dvs. e nimic noul.
robinxx
14.11.2017 14:46
zyuzyu
15.11.2017 00:20
De ce tovarasul Anghel, director general pentru protectzia consumatorului, nu poate opri importul de portocale si lamai cu otrava? Are vreo spaga de acoperit? Nu are putere legala? Noi, analfabetzii cum sa citim etichetele care nu se eczixta?
Mick
15.11.2017 00:24
E plin de portocale la Lidl imortare din Grecia și Turcia care au coaja conservată cu Imazalul
Cretu Marius
15.11.2017 11:42
dacă nu consumi pielea, si spala totul e în regulă. nici un motiv pentru panică. el nu stie despre ce vorbeste.
robinxx
15.11.2017 13:23
Lamai cu Imazalil se vand inca in Kaufland. Acestea sunt cele la punga, din Turcia. La cele vandute la vrac nu scrie provenienta, nici daca sunt tratate. Am ales sa cumpar lamai pe care scria "lamai netratate", apoi am vazut ca pe eticheta scria" netratate pana la momentul culesului", dar dupa???
15.11.2017 16:29
Cum este interzis în UE când la profi sunt clementine date cu aceasta substanță.
Am ajuns sa luam produse pentru copii nostri si sa ni otravim cu mana noastră
Sab?u Ioan
11.01.2019 22:03
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA