Tribuna
PNL
Porcul de Crăciun, târguit pe Internet. Atenţie la localităţile cu pestă porcină
Laura BUCIU
1260 vizualizari
Porcul de Crăciun, târguit pe Internet. Atenţie la localităţile cu pestă porcină
Dacă până acum câţiva ani târgul de animale era locul de unde îşi cumpărau porcul de Crăciun, acum târgul s-a mutat pe internet, aceasta fiind cel mai cunoscut loc din care sibienii îşi cumpără porcul pentru sărbători. Inclusiv oamenii de la ţară sau fermierii au, în zilele noastre, un telefon inteligent şi îl folosesc pentru a-şi cumpăra sau pentru a vinde ceea ce este produs în gospodării sau în micro-ferme.

 

Internetul este plin, zilele acestea, de anunţuri ale sibienilor care vând porci, deşi până la Crăciun mai sunt cam trei săptămâni.

De exemplu, în Şura Mare, un gospodar vinde porcul de 130 de kilograme cu 10 lei, în viu. La Mediaş, preţul creşte dacă cel care vrea să cumpere doreşte să îi fie şi tăiat animalul. Gospodarul are la vânzare doi porci, unul de 140 de kilograme şi unul de 170 de kilograme. Acesta vinde porcul în viu la preţul de 10 lei per kilogram şi 14 lei carcasă.

Porci Marele Alb şi Mangaliţa, pe alese

Un sibian are la vânzare porci de rasă Marele Alb şi se laudă că aceştia sunt crescuţi în propria gospodărie. Omul are mai multe animale, care au greutatea între 100 şi 250 de kilograme, iar preţul la vânzare este de 10 lei per kilogram.

Altul are porci Mangaliţa, crescuţi în gospodărie, fără concentrate. Vânzătorul spune că animalele au între 90 şi 150 de kilograme.

„Porcii sunt tineri, din primăvară, anul acesta, nu sunt bătrâni”, se laudă sibianul care vinde Mangaliţa pe internet. El oferă şi transport celor care doresc, contra cost, iar preţul per kilogram în viu este de 14 lei.

Un alt sibian vinde pe internet porci de carne, rasa Petrain şi Landrace, crescuţi în regim gospodăresc. Au între 90 şi 150 de kilograme, sunt tineri şi proprietarul oferă transport contra cost.

Alţii vând purcei de lapte, preţul pentru un purcel fiind între 300 şi 350 de iei.

Cam cu 1.000 de lei porcul potrivit

Sibienii care au pus anunţuri de vânzare a porcilor spun că cel mai des cumpărătorii caută un animal de circa 100 de kilograme.

„Nu e nici mare, nici mic. La 100 de kilograme nu prea are nici grăsime, e numai bun pentru ca doamna să prepare toate bunătăţile. Dacă ne înţelegem, pot să îl las să îl şi sacrifice în curte”, spune unul dintre cei care au pus anunţuri.

Atenţie la pesta porcină

Mai multe focare de pestă porcină au fost depistate în judeţul Sibiu. Sunt focare la Alămor, Colun, Amnaş, Şura Mică, iar în zonă s-au instituit zone de protecţie de 3 kilometri . De asemenea, pe o rază de 10 kilometri s-au instituit zone de supraveghere.

„Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin in momentul de faţă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, căpuşe care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată”, potrivit unui anunţ postat pe Facebook, de Prefectura Sibiu.

Boala nu se transmite la om.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia