Tribuna
Popas în Păltinișul pustiu, dar plin de gratuități
Popas în Păltinișul pustiu, dar plin de gratuități

Dacă în preajma Crăciunului și a Revelionului sute de mașini urcau și coborau spre și dinspre Păltiniș, odată cu ”dezmorțirea” de după sărbători, stațiunea a devenit pustie. La începutul primei săptămâni în care românii au intrat ”în pâine” după vacanță și perioada de acomodare cu 2022, Păltinișul nu semăna deloc cu stațiunea înțesată de turiști în urmă cu doar o săptămână. Ici colo, abia dacă mai vezi câte un rătăcit ori vreo familie echipată pentru scurte drumeții pe traseele accesibile din jur. 

Oncești, ce ai fost și nu mai ești

Iarna aceasta a fost săracă în zăpadă, albul de la Păltiniș fiind unul ”subțire”. Pe pârtia Oncești nici urmă de turiștii de altădată coborând pe schiuri, pe fundal de chiote și ovații ale prietenilor din grup. Telescaunul nu mai e nici el o atracție, rar putând fi văzuți câte doi temerari urcând și coborând pe scaunul ce alunecă pe cablu. Jos, la baza pârtiei nu se mai auzea nici muzica de altădată revărsată din boxe, dar muțenia asta o putem trece la rubrica ”avantaje”. Mai jos, la Arena Platoș puteau fi văzuți turiști schiind, dar nici aici nu mai era aglomerația de odinioară. Oamenii încep să vină după prânz, însă traficul de pe drumul ce leagă Sibiul de Păltiniș nu e nici pe departe corvoada din zilele fierbinți. 

La plimbare prin pustiul alb

Chiar dacă nu au fost mari cantitățile de zăpadă căzute la Păltiniș și în ciuda stratului subțire de omăt, peisajul (relativ) alb îți confirmă că ești în anotimpul numit generic, iarna. Pe aleile din Păltiniș bate un vânt de pustietate căreia îi poți gusta farmecul: e liniște, nu e aglomerație, te poți bucura în tihnă de aerul curat și de peisaj. O familie formată din mamă, tată și un copilaș sunt singurii turiști întâlniți pe drumul ce urcă spre canton și de acolo spre vârful Bătrâna. După accent sunt de undeva din sud. Cel mai bucuros de plimbare e băiețelul așezat pe săniuța pe care tatăl lui o trage încet încet pe zăpada subțire de sub care pândește stratul de gheață format  în zilele ploioase, urmate de nopți ceva mai reci. După vreo 200 de metri întâlnim un cuplu temerar: sunt la a doua tinerețe, s-au echipat cu bețe, s-au îmbrăcat bine și au luat-o la picior. În rest, ne-am mai întâlnit cu vreo doi câini de-ai locului, sictiriți, nedispuși nici măcar la un lătrat protocolar. Unii dintre cei ce vor citi acest scurt jurnal de popas la Păltiniș ar putea crede că deplângem lipsa turiștilor. Da, din punct de vedere economic e o problemă, dar pentru cineva care vrea să se îmbuibe în timpul săptămânii cu liniște, cu frumos, să-și adape ochii de la izvorul naturii, Păltinișul e locul nimerit. Acum, când nu e luat cu asalt de hoardele gălăgioase, de oaspeți pentru care relaxarea înseamnă aglomerație, gălăgie și neapărat selfie-uri. Nu acuzăm pe nimeni, fiecare cu gusturile lui, muntele ne tolerează pe toți, depinde de noi ce găsim în el. E frumos la Păltiniș atunci când el e surdo-mut, e plin de gratuități, la tot pasul. Nu le poți lua acasă, dar te poți bucura de ele acolo, ”la botul calului”, spre bucuria ochilor, nărilor, urechilor, a sufletului și a minții.

D.B.

 


comentarii
8 comentarii

Oltenii din sibiu au o perla, dar nu stiu ce sa faca cu ea!

Si Ranca v-a luat-o inainte ...
12.01.2022 08:19
Pacat ca nu se face un marketing pentru promovarea Paltinisului, care este accesibil, bine plasat, si poate oferii o mini vacanta placuta de reincarcare in mijlocul naturii. Primaria nu poate sa ajute mai mult in privinta asta?
Vorbim de turism si potentialele turismului dar in mijlocul sejonului de ski statiunea este goala?
sebi
12.01.2022 09:12
@Sebi - La ce să faci marketing? La o pârtie care nu are strat de zăpadă corespunzător, pentru că administratorii nu ştiu sau nu pot folosi instalaţia de făcut zăpadă şi implicit nu poate fi pregătită bine? La o pârtie care are o singură instalaţie de transport pe cablu, şi aceea veche cu doar 2 locuri pe scaun şi care merge foarte încet (stai la coadă uneori 30 de minute şi drumul până sus durează încă vreo 15 minute)? Dacă vrei să-ţi faci un concediu ai puţine locuri de distracţie în afară de pârtie (iarna) şi plimbările în areul ozonat.
Pâcat că Primăria Sibiu nu ia frâiele în mâini să schimbe ceva acolo!!!
BON
12.01.2022 15:59
De obicei cand nu e zapada e si destul de cald, cel puțin in ultimii ani. La Arena (ca cei de la oncesti sunt niște amatori vai mama lor..) au investit si in răcitoare de apa pt tunuri, tunuri suficiente utilaje etc (gramezi mari de bani), au oameni pregătiți si implicați, etc. Cu toate astea, daca e cald, tot nu poti produce zapada, nu te poți lupta cu natura pt ca vei pierde. Se confirma, cand nu e zăpadă suficienta pe partii, oamenii nu se înghesuie (si dupa sărbători). Poate cei de la arena, sau altii, sau primăriile cu consiliu județean, sau in parteneriate, fac niște investiții acolo si in alte lucruri decat partii (care partii sunt in stricta legătură cu zapada si deci cu iernile, care sunt tot mai calde), ceva pt agrement, poate ar merge mai mulți turiști, indiferent de luna si de vreme. Vreun spa accesibil ca pret, un restaurant cu mancare proaspătă si accesibila ca pret, biliard, tenis de masa, trasee profi de mtb si concursuri dedicate, sau alte sporturi care ar putea fi practicate in clădiri amenajate si încălzite, unde sa nu conteze ca ploua afara sau sunt 12 grade, o cladire pt tabere școlare si sa vina copii din toată țara, apoi cand va fi cazu microbuze care sa mearga mai des din Sibiu. Si deci poate sa ne inspiram mai mult din zone si situații similare de prin tari vecine care au gasit solutii. Cei de la Arena încearcă cate ceva si pe vara, dar e greu fara bani serioși, autoritățile din Sibiu trebuie sa intervină. Ar fi păcat de zona superba si usor accesibila ca sa nu se dezvolte, ar fi pacat ca toate acele pensiuni din Platoș sa înceapă sa falimenteze. Acționați până nu e prea târziu.
Snow
12.01.2022 19:25
Cunosc proprietari de pensiuni in Platos. Asa ca imi permit sa adaug si ca toti cei cu pensiuni din Platoș plătesc impozite uriase la primaria Poplaca (7mii, 10mii, 12mii, pe an, in fc de marimea pensiunii) , care primărie ce face pt acei bani acolo in Platoș? Nu este apa, nu este canal, nu este asfalt, iluminatul s-a făcut de catre proprietarii din Platoș, apa la fel (si e o improvizație care da des rateuri). Primăria Poplaca vrejeste ca baga apa si canalul de ani, in timp ce alte comune (mai mici dar mai implicate) au atras fonduri europene si au făcut rânduiala. Asa ca eu le dau sfat celor din Platoș sa isi ceara drepturile pt impozitele pe care le dau, altfel sa nu le mai dea si sa acționeze primăria in instanță, sa vedem daca le mai merge cu vrajeli.. Asa ca de aia e pustiu in Păltiniș, de aia e pustiu in Platoș, din cauza unor smecheri din primarii, din consiliu, din guvern, care dorm pe ei (pe banii noștri, mulți) si care se implica numai acolo unde e vreun smen din care au beneficii personale.
Snow
12.01.2022 19:51
hmm, de asta miroase a kk in parcarea de jos de la Platos ? ca pensiunile de acolo nu au canalizare ?
@ snow
12.01.2022 20:46
Nu. Miroase din cauza ca unii cheama rar vidanja si ca tot ei ca sa nu dea bani prea mulți nu au facut fose bine gandite (pot sa fie făcute din beton, fie cumparate din plastic, dar ambele ecologice). Le-au facut prost si cand e multa lume cazata nu fac față. Canal nu exista in Platoș, asta e treaba primariei Poplaca care doarme pe ea. Evident mai e si categoria ciumetilor care mai au și țevi trase catre padurea de langa parcare, ca sa isi "ajute" fosa, asta pt ca ei "e smecheri si cu relații". Nu mai dam nume ca sa nu se supere lumea pe ei. Dar ramane ideea ca potențial la Păltiniș si la Platoș este, enorm, si-ar fi pacat sa nu fie valorificat mult mai bine decat e în prezent.
12.01.2022 21:10
Statiunea are potential daca se investeste mai mult in serviciile oferite. La Platos s-au facut investitii dar partiile sunt prea scurte si inguste, e inghesuiala in weekend si exista risc ridicat de accidentari. La Oncesti partia de sus e superba atunci cand e zapada naturala, tunurile de zapada nu le-am vazut functionand. Telescaunul e un dezastru, dureaza >10 min urcarea, la coborate daca nu esti atent exista riscul sa te accidentezi . E singurul telescaun pe care l-am vazut unde e nevoie de 4 oameni sa l opereze(2 la urcare +2 la coborare). In weekend daca e aglomerat reusesti max o coborare/h ( 40 min stat la coada+ 15 min urcarea + 5 min coborare). In plus tarifele au cresut cu 20% fata de anul trecut. Au ajuns la 120 ron/zi . Si acesta e un motiv ptr care tot mai multi turisti evita sa ne viziteze. Multi prefera statiuniile de afara unde sunt preturi mult mai mici si conditii net superioare fata de Paltins. Putem invata din expetienta vecinilor nostri sarbi, bulgari, ucrainieni care au reusit sa-si dezvolte tursimul de iarna cu ajutorul romanilor (sa nu mai discutam de Austria, Italia, Franta). De ex. In Serbia la Kopaonik ski pass-ul m- a costat in varf de sezon anul acesta ~100ron/zi. La acest pret ai acces la ~90km de partii dotate cu instalatii ultramoderne de transport/pregatire partii/zapada artificiala… te doare sufletul cand vezi ce au reusit sa faca cu bani publici si te intrebi de ce noi nu putem. In jur de 50% din turisti erau romani. Daca se doreste si in Paltinis sa creasca nr de tutisti trebuiesc comasate cele 2 domenii( Platos +Oncesti) si dezvoltarea de partii noi . Doar prin asociere vom reusi sa dezvoltam zona . Dar fara implicarea autoritatilor acest lucru nu o sa fie posibil.
Ski fan
12.01.2022 22:44
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia